Dysk zewnętrzny SSD
-
-
No dobra. Wziąłem to, co polecał linkami @tom83ek , znaczy Cruciala MX 1 TB. Sprzedawca oferował też Patriota 500 GB (@likaon polecał) za chyba niewielki pieniądz - 127 zł, to też się skusiłem, przyda się. Chyba czas się przestawić na te SSD i częściej z nich korzystać. Jednocześnie drugi backup będę robił na zewnętrznym HDD.
Mam lekką niechęć do SSD, bo pierwszy taki dysk (nowy) wylądował w nowym kompie dzieciaka i padł po niecałym roku. Na szczęście była jeszcze gwarancja, udało się wymienić. Sprawdziłem - to Patriot ;-) . Ja w swoim blaszaku też mam system na używanym SSD z odzysku (teraz sprawdziłem - marki Toshiba, a właśnie HDD Toshiba mi ostatnio padł); ten używany SSD hula u mnie od ponad 2 lat i jest OK.Wziąłem też polecaną przez @tom83ek kieszeń Adata. Fajna, ale... czemu taka duża? :-)
Dysk sformatowany, leci właśnie backup.
Dzięki wszystkim za pomoc. -
@leo napisał w Dysk zewnętrzny SSD:
Wziąłem też polecaną przez @tom83ek kieszeń Adata. Fajna, ale... czemu taka duża? :-)
Czemu taka duża? Hmm musiałbyś producenta zapytać ;) Podoba mi się w niej to, że bardzo szybko wyciągnąć dysk i wsadzić inny w razie konieczności....
Cruciala MX500 miałem w laptopie 2 lata, teraz wylądował jako drugi dysk na dane w komputerze tylko dlatego że przesiadłem się na NVME w laptopie.
W pracy też kilka tych dysków jest i żaden nie padł. Mam nadzieję, że "będzie Pan zadowolony" :)Ja już praktycznie wszystkie tradycyjne dyski talerzowe (systemowe) przepędziłem na SSD i NVME. HDD mam tylko w NAS-ie (trzeba gdzieś archiwizować zdjęcia dzieci) i na jakieś kopie danych - używane sporadycznie