Ogrzewanie panelami podczerwieni.
-
@leo napisał w Ogrzewanie panelami podczerwieni.:
Grzejnik w łazience bym podłączał też pod ten piecyk dwufunkcyjny.
Tak pewnie się zrobi.
-
-
@jaco wygląda zachęcająco. Czy dodatkowo będziesz montował zewnętrzny termostat ? Podobno dzięki niemu da się oszczędzić parę zł. Ja osobiście nie mam, poniżej 5 stopni na zewnątrz załączam i grzeje.
-
-
@drzonca jeszcze się nie zagłębiałem w temat.
-
Piec już wisi i działa.
Na ogrzewanie mam ustawione tylko 35st. W mieszkaniu mam wówczas 23st. Piec rozgrzewa wodę błyskawicznie do 40st. Trwa to dosłownie kilkanaście sekund i wyłącza się . Ponownie załącza jak temperatura spadnie do 30st. Woda w trybie ECO to max 50st.
Nowe kaloryfery do pokoju i kuchni. W łazience wisi ten co kupiłem wcześniej.
Ze względu że rury z pieca wychodzą do dołu musiałem go przenieść na drugą ścianę. Przez to miałem przerabiany gaz i całą resztę. Niczego nie wkuwalem . Będzie zabudowa bo musialem gdzieś mieszkać.
Ciekawe jak będzie ze zużyciem. Oczywiście sprawdzam licznik i przy obecnych temperaturach spala około 2m3 na dobę .
Patrzyłem kilka rozliczeń rocznych i mam lekko ponad 200m3 zużycia rocznie. Myślę że teraz z ogrzewaniem będzie ze 3 razy więcej i raczej 1000 nie uda mi się przekroczyć.
Oczywiście czas pokaże . -
No i załatwione.
Sądzę, że dużo spalać nie będzie. Usytuowanie mieszkania pomiędzy innymi dużo daje - sąsiedzi od szczytu mają gorzej. Trzeba tylko zadbać o szczelność okien.
Ile kasy wyniosła Cię taka przeróbka na małe mieszkanie (jeśli mogę spytać?? -
Ile kasy wyniosła Cię taka przeróbka na małe mieszkanie (jeśli mogę spytać??
Ok 12 tys.
-
@jaco Hmm, to chyba tak średnio... Sam piec tani nie był, plus kaloryfery i robota... No, ale masz nówkę i na parę ładnych lat spokój. Mam nadzieję, że użytkowanie nie będzie drogie.
Zorientuj się, czy przy takiej zmianie (gazowe CWU, ogrzewanie i kuchenka) nie dałoby się zmienić taryfy na jakąś korzystniejszą... -
@leo wszystko okaże się przy następnym spisie licznika. Oczywiście zapisałem sobie stan jego na dzień uruchomienia pieca. Zapisze też gdy będzie tylko funkcją grzania wody i kuchenka .
A tak cicho pracuje ten piec. Słychać tykanie zegara i nic więcej .
Jak spadnie temperatura do 35 załącza się i grzeje do 45 . Dobrze się wysłuchajcie bo naprawdę ten piec jest cichy jak pracuje.
-
-
Ciekawe, jak się sprawa ma z trwałością tych urządzeń.
U sąsiada z naprzeciwka nie w bloku starszy typ już 12 lat bez awarii działa.
To nie kondensacyjny jak u mnie ale z zamkniętą komorą spalania.