Renault Clio III 2008r. 1.2 16V 75KM
-
Zaciski zregenerowane i na dniach będę je składał.
Myślę, że podczas wymiany kół na letnie je założę.
-
Parę dni temu założyłem i podłączyłem światła do jazdy dziennej.
Poważnie rozważałem automat zamieniający światła drogowe na światła dzienne ale finalnie zdecydowałem się na światła, które w żaden sposób nie będą kolidować z prawem.Ostatecznie zdecydowałem się na światła z firmy Magneti Marelli
-
@tom83ek a jak to świeci?
Co do łamania prawa to o co chodzi? -
@Jaco Sądzę, że koledze chodzi o to, iż przytłumione światła drogowe nie są światłami dziennymi... Przepisy tego rozwiązania nie przewidują. Za to wyraźnie mówią o używaniu fabrycznych świateł mijania lub specjalnych dziennych.
Ale niech autor potwierdzi, czy coś ma jeszcze innego na myśli. -
@Jaco napisał w Renault Clio III 2008r. 1.2 16V 75KM:
Co do łamania prawa to o co chodzi?
Tak jak wspomniał @Leo przepisy stosowania świateł drogowych jako dzienne takiego rozwiązania nie przewidują. Aby takie rozwiązanie było zgodne z prawem na lampie musi być wybite oznaczenie DRL, czyli lampa przystosowana do świateł dziennych.
Jeden z takim rozwiązaniem będzie jeździł wiele lat, a drugi będzie miał pecha - trafi na służbistę w mundurze i większego pola obrony przed mandatem nie będzie :)
-
Gdy montuję sobie te swiatla w kabinie zawsze mam ich wylacznik.
W Polo mialem i jedziłem i teraz też mam i jeżdżę.
Mowicie o sluzbiscie. OK tylko jak pisalem mam wylaczynik w aucie pod ręką.Najważniejsze ze nic sie nie rzezbi w aucie.
-
@Jaco
Jasne, można zrobić dodatkowy wyłącznik w kabinie, który aktywuje lub nie moduł ale w moim przypadku było by jeszcze więcej roboty...:)
Montaż ledów sprowadziłem do zrobienia 4 otworów by przymocować uchwyty lamp śrubami z nakrętkami samohamownymi, a wszystkie kable udało mi się poprowadzić w taki sposób, że nie trzeba było nic ściągać i demontować.Pytałeś jak świecą...uważam że nie ma źle...
-
@tom83ek napisał w Renault Clio III 2008r. 1.2 16V 75KM:
Pytałeś jak świecą...uważam że nie ma źle...
No szału nie ma.
-
No szału nie ma.
Stary zobacz jakiej jakości jest to zdjęcie! :P Przecież cegłą lepsze zrobisz...
Sądzę, że nie oddaje ono zupełnie rzeczywistości, choć ja akurat jestem zupełnym przeciwnikiem dokładania świateł dziennych do aut, które ich nie miały. ;)
-
@BPX33 napisał w Renault Clio III 2008r. 1.2 16V 75KM:
ja akurat jestem zupełnym przeciwnikiem dokładania świateł dziennych do aut, które ich nie miały. ;)
A dlaczego?
Bo ja zaś jestem przeciwnikiem używania reflektorów głównych niezgodnie z ich przeznaczeniem. -
@leo napisał w Renault Clio III 2008r. 1.2 16V 75KM:
A dlaczego?
Bo wygląda to brzydko (dotychczas widziałem tylko jedno (!) auto z dołożonymi światłami dziennymi w którym wyglądało to ładnie), bo 90% z nich w ogóle nie widać w słoneczny dzień, bo jest to na siłę robienie ze starego samochodu nowego itp. itd. Mam wymieniać dalej? Nie, nie będę.
Bo ja zaś jestem przeciwnikiem używania reflektorów głównych niezgodnie z ich przeznaczeniem.
Czyli jeżdżąc na światłach mijania przez cały rok używam ich niezgodnie z przeznaczeniem?
-
@BPX33 napisał w Renault Clio III 2008r. 1.2 16V 75KM:
Bo wygląda to brzydko (dotychczas widziałem tylko jedno (!) auto z dołożonymi światłami dziennymi w którym wyglądało to ładnie),
Jest to wyłącznie kwestia gustu. Jeden lubi pomarańcze, drugi - jak mu nogi śmierdzą. Jeden uwielbia drobne blondynki, inny przepada za rosłymi brunetkami. Żaden argument (no chyba, jeśli ktoś ewidentnie przesadzi, ale to ułamek zjawiska).
bo 90% z nich w ogóle nie widać w słoneczny dzień,
Kwestia homologacji. Homologowane, czyli sprawdzone technicznie i urzędowo, są widoczne. Niektóre bez homo - także. Niektóre bez homo - są niewidoczne. Pozostaje kwestia wyboru, co się zakłada. Ale na to też są przepisy i wymagania, których powinien przestrzegać właściciel auta i diagnosta.
Nie możesz nakazać obligatoryjnego kastrowania wszystkich mężczyzn, bo gwałt jest zakazany, a każdy facet ma przy sobie narzędzie gwałtu i może go użyć.
Poza tym... jeśli stwierdziłbym, że nie widzę auta w słoneczny dzień, bo nie widać jego świateł dziennych, to odłożyłbym PJ do szuflady i przestałbym jeździć.bo jest to na siłę robienie ze starego samochodu nowego itp. itd.
Absolutnie - to najczęściej skutek dostosowania auta do zmienionych, już po jego wyprodukowaniu, przepisów.
Mam wymieniać dalej? Nie, nie będę.
Jest coś jeszcze? Dawaj!
Czyli jeżdżąc na światłach mijania przez cały rok używam ich niezgodnie z przeznaczeniem?
W ciągu dnia, gdy widoczność jest dobra? Przez 100% czasu pracującego silnika? Podczas jazdy w mieście, gdy więcej się stoi, niż jedzie? Owszem.
Producenci starszych aut nie przewidywali używania świateł mijania non-stop. Zresztą... współczesnych samochodów - też. Gdyby tak było, nie montowaliby świateł dziennych przy reflektorach głównych. Czyli coś jest na rzeczy. -
Ale jak sie spali leda jedna czy dwie a niekiedy jedna strona trzeba kupować nowe swiatlo. A tak jak u mnie zmienie sobie tylko zarowke gdy ta sie spali dla przykladu.
Zakladalem dzienne do ostatniego Tico. Zakladalem lampy aby zarowke tam miec. Ledom nie ufam. Czesto gesto mijam na drodze te mini swiatla dzienne led ktore ledwo co widac lub jedno juz nie swieci . -
Ale jak sie spali leda jedna czy dwie a niekiedy jedna strona trzeba kupować nowe swiatlo. A tak jak u mnie zmienie sobie tylko zarowke gdy ta sie spali dla przykladu.
Zakladalem dzienne do ostatniego Tico. Zakladalem lampy aby zarowke tam miec. Ledom nie ufam. Czesto gesto mijam na drodze te mini swiatla dzienne led ktore ledwo co widac lub jedno juz nie swieci .Zdaję sobie z tego sprawę, że jeśli się spali jedna dioda lub dwie to trzeba kupować nowe światło. Sam w Tico dobrych parę lat temu miałem światła dzienne LED i po 3 latach uszkodziły się.
Dlatego potem w Tico zamontowałem światła dzienne na zwykłych żarówkach P21 (lampy Wesem), z których jestem bardzo zadowolony.Jeśli tylko miałbym możliwość, to zastosował bym światła dzienne na zwykłych żarówkach. Jednak do Clio nie ma nic dedykowanego. To co jest dedykowane to światła dzienne LED "noname" w miejsce świateł przeciwmgielnych co mnie nie przekonuje.
Wybrałem lampy LED Magneti Marelli jako alternatywę do chińskich lamp led które są niewiadomej trwałości.
Jaka będzie trwałość...czas pokaże.
-
@tom83ek ja bym wykorzystał halogeny których i tak zapewne nie wykorzystujesz w dzień. No chyba ze jest mgła ale jako dzienne też by się nadały bo tam siedzi H7 ?
Ile dałeś za te ledy tylko napisz prawdę.
-
@tom83ek ja bym wykorzystał halogeny których i tak zapewne nie wykorzystujesz w dzień. No chyba ze jest mgła ale jako dzienne też by się nadały bo tam siedzi H7 ?
Oczywiście, że halogenów nie wykorzystuję i chciałem w ich miejsce zamontować coś na zwykłych lampach ale są same chińskie ledy. Można zamontować Twój automat ale to będzie tak samo "zgodne" z prawem jak światła drogowe z automatem.
Ile dałeś za te ledy
-
@tom83ek koncern BMW wykorzystuje podobne moduły w swoich autach. Widziałem już nie jedną BMKę właśnie z takimi światłami.
-
Zaciski hamulcowe od tygodnia wymienione.
Wczoraj znalazłem czas i rozebrałem stare zaciski TRW.
Po 12 latach tłok wygląda tak:
Nic dziwnego, że przód hamował z podobną siłą co tył....:)
-
Hmm, nieładnie to wygląda. A wycieków nie było?
Jaki przebieg auta po tych 12 latach? -
Wycieków nie było żadnych.
Auto po 12 latach na tych zaciskach przejechało 163 000km
Od 2014r zmieniałem płyn hamulcowy regularnie co 2 lata.Jak by ktoś kiedyś męczył się z wkładaniem tłoka to polecam sposób z filmu :KLIK 11 minuta
Ja do tej pory naciągałem uszczelkę z kilku stron i trochę się z tym męczyłem, ale dzięki temu sposobowi tłoki w clio i tico wsadziłem w 5 minut :)Tak na marginesie....
W tico jak bym wyciągnął taki tłok to pewnie zacisk byłby już totalnie zapieczony....
Zauważyłem jeszcze podczas wkładania tłoków w Clio i Tico, że tłoki w Clio można było wsunąć przy użyciu 2 palców, gdy w Tico trzeba było sobie pomagać płaskim kluczem....Tak mi przyszło na myśl, że być może hamulce w Tico hamują słabiej (w porównaniu z innymi samochodami) z powodu zbyt ciasno siedzących tłoków o ile faktycznie każdy tłok w Tico dosyć mocno siedzi w środku....