[mini MANUAL] "Regeneracja" poduszek silnika klejem do szyb samochodowych
-
Nie jest to taki typowy manual, więc nazwałem go "mini". :P
Czas pracy:
Ok. 1 godziny (zależy jak bardzo zależy nam na efekcie wizualnym w sensie równego rozprowadzenia kleju na poduszce)
Niezbędne rzeczy:- klej do szyb (ja używałem marki BOLL )
- śrubokręt/szpachelka do rozprowadzania kleju po powierzchni poduszki
Pracę zaczynamy oczywiście od wymontowania poduszek z auta. Po ich wyjęciu najlepiej je porządnie umyć i poczekać aż wyschną.
Moje poduszki przed przystąpieniem do "regeneracji":Na pierwszy rzut oka wyglądają nieźle jak na 22 lata, ale były już dość mocno ubite/wybite. Jedynie zauważyłem na nich kilka drobnych spękań.
Klej wpychamy we wszystkie szczeliny w poduszkach:
A następnie wyrównujemy wszystko najlepiej szpachelką, aby uzyskać taki oto efekt:
Czas schnięcia ww. kleju to niecałe 24 godziny i po nim już jest wszystko twarde i sztywne. ;)
Teraz możemy montować poduszki z powrotem do auta i gotowe!Uwaga! Może być twardo! Ale lepiej twardo niż z wybitą/wybitymi poduchami! ;)
P.S. Powyższy sposób zalecam stosować tylko i wyłącznie w przypadku braku dostępności na rynku konkretnego modelu poduszki! Regeneracja nigdy nie będzie lepsza od nowej części.
P.S. 2 Dla tych do potrzebują wideło jest i wersja na YouTube -
-
@pacior napisał w [mini MANUAL] "Regeneracja" poduszek silnika klejem do szyb samochodowych:
Ps. Jest jeszcze opcja wysłania poduszek na regenerację do Olkusza
Niby jest, ale:
- możesz zregenerować tam tylko tylną i lewą (bo to poduchy z GTi, a prawa do litrówki wygląda inaczej)
- płacisz 180 zł/szt. + wysyłka, czyli pewnie w okolicach 380-390 zł (porównaj 380 zł za poliuretan do 27 zł za klej do szyb :P )
-