Wymiana ogniw w baterii wkrętarki.
-
Z czeluści szuflady wyjąłem starą baterię od laptopa. Może by coś tu wykorzystać ?
-
@Jaco napisał w Wymiana ogniw w baterii .:
Z czeluści szuflady wyjąłem starą baterię od laptopa. Może by coś tu wykorzystać ?
Jak najbardziej. Musisz rozpakietować ogniwa i pomierzyć pojemności. Masz jakąś ładowarkę do ogniw LiIon? Najlepiej od razu taką z pomiarem. Ja mam Liitokala Lii-500, o taką:
https://allegro.pl/oferta/liitokala-lii-500-ladowarka-baterii-18650-li-ion-9712446954?utm_medium=afiliacja&utm_source=ctr&csi=65a0a03c-1a59-41e1-b32e-1517ab86496d -
@drzonca napisał w Wymiana ogniw w baterii .:
Masz jakąś ładowarkę do ogniw LiIon?
No niby skąd?
Po kilku godzinach ładowania tych baterii od wkrętarki (cały czas wpięta do gniazdka) sama ładowarka ,,zasilacz,, było dość ciepłe. Myślę że świadczy to o tym jaki opór mają te ogniwa aby je naładować.
Byłem wieczorem w garażu i po trochę męczeniu wkrętarki akumulatory już odmówiły posłuszeństwa. No niby wskazują napięcia ale mocy nie mają wcale.
-
Masz jakąś ładowarkę do ogniw LiIon?
No niby skąd?
Jak chcesz do czegoś wykorzystać ogniwa z baterii od laptopa, to potrzebujesz ładowarki. Niekiedy możliwość ładowania ogniw LiIon mają nawet uniwersalne ładowarki do akumulatorków AA i AAA, np. w Lidlu widziałem kiedyś taką. Zazwyczaj ładowane ogniwa podane są na tabliczce znamionowej. Warto więc sprawdzić co się ma, zanim kupi się coś nowego.
Ładowarka którą podałem jest dość droga, ale pozwala na pomiar pojemności i jednoczesne ładowanie 4 ogniw. Można kupić ładowarkę już za ok. 25 zł, ale na dwa ogniwa i bez pomiaru pojemności. Miałem kiedyś taką. Od biedy wystarczała na początek, ale jak zacząłem korzystać z ogniw LiIon (początkowo do latarki, latarki na LiIon to rewelacja w porównaniu do zwykłych) to zobaczyłem, że takie ogniwa są w wielu sprzętach. Zacząłem samodzielnie wymieniać ogniwa, rozpakietowywać, mierzyć pojemność i wtedy kupiłem lepszą.
Można też kupić ładowarkę prosto z Chin. Będzie sporo tańsza niż na Allegro, ale przesyłka trwa kilka tygodni.
Ogniwa z Twojej baterii na pewno będziesz mógł wykorzystać do latarki w rodzaju Convoy S2. Prawdopodobnie nadadzą się też do przeróbki tej baterii do wkrętarki, ale wtedy trzeba je najpierw pomierzyć. To Samsung, więc spora szansa, że wiele z nich będzie jeszcze całkiem ok.Byłem wieczorem w garażu i po trochę męczeniu wkrętarki akumulatory już odmówiły posłuszeństwa. No niby wskazują napięcia ale mocy nie mają wcale.
Szkoda się męczyć, nie odzyskają dawnej sprawności.
-
Chyba najprościej ładować zewnętrznie. Na szybko z 6 ogniw zrobiłem listwę świecącą do garażu, 12,6V i ładuję ją ładowarką/prostownikiem/zasilaczem-urządzeniem z przerobionym sterowaniem gdzie mam regulację napięcia, przez co mam kontrolę nad prądem ładowania, od 7do 18v a prądu do 7a, tylko problem mam taki że kotłuje mi się w nim bocznik :/
-
No niestety ale tylko dwa z tych ogniw maja napięcie . 2. 2V. Reszta kompletne 0.
Zmierzylem napiecie oryginalnej ladowarki.
Ma ona 21 V a powinna miec 18V. Moze to jest powodem ze akumulatory wysiadly. No maja juz troche lat i ostatnio nie bylo to używane.
Jeszcze mysle aby to przerobic na zasilanie z zasilacza? -
@likaon napisał w Wymiana ogniw w baterii .:
Chyba najprościej ładować zewnętrznie. Na szybko z 6 ogniw zrobiłem listwę świecącą do garażu, 12,6V i ładuję ją ładowarką/prostownikiem/zasilaczem-urządzeniem z przerobionym sterowaniem gdzie mam regulację napięcia, przez co mam kontrolę nad prądem ładowania, od 7do 18v a prądu do 7a, tylko problem mam taki że kotłuje mi się w nim bocznik :/
Najprościej zewnętrznie, ale raczej w dedykowanej ładowarce do LiIon. Uważałbym z ładowaniem LiIon samoróbką bo przy skrajnie złym traktowaniu te ogniwa mogą się zapalić.
-
No niestety ale tylko dwa z tych ogniw maja napięcie . 2. 2V. Reszta kompletne 0.
To dziwne. Można jeszcze zobaczyć jak się zachowają pod ładowarką.
Zmierzylem napiecie oryginalnej ladowarki.
Ma ona 21 V a powinna miec 18V. Moze to jest powodem ze akumulatory wysiadly.Raczej nie. Pewnie zmierzyłeś 21V bez obciążenia a pod obciążeniem byłoby 18V.
-
No to i ja może ozywie swój zabytek 🙂 -
@pacior napisał w Wymiana ogniw w baterii .:
No to i ja może ozywie swój zabytek 🙂
Bardzo podobną przerabiałem, tylko marki Toya.
-
To dziwne. Można jeszcze zobaczyć jak się zachowają pod ładowarką.
Te dwa ogniwa to nawet przy tych 2V to jak je połączyłem na krótko szeregowo to wkrętarka ruszyła.
Pozostałe ogniwa podłączałem na chwilę pod zasilacz antenowy z myślą że coś się w nich obudzi. Niestety nic. Ale też podłączyłem na chwilę te działające to dioda przygasała na zasilaczu i ich V się zwiększał do 3V .
Także też zastanawiam się nad kupnem zamiennika aby nie kombinować. -
@Jaco z moich wyliczeń wynika że nie opłaca się kupować zamienników akumulatorów, za około 120zł idzie kupić nową wkrętarkę w markecie 😔
Muszę jednak zdobyć ogniwa 18650, wszystkie już gdzieś wykorzystałem w powerbankach, latarkach i urządzeń których używam do poszukiwań 😁 -
Obecne wkrętarki 18-28v biją na głowę te trupy. Mam taką starą 12v, nawet kupiłem akumulator do niej, okazał się leżakiem i odesłałem. Przerobiłem ją na akumulator duży. Mam agm 12v 45Ah i jedzie aż miło, tylko przewody krótkie a aku ciężki.
-
Zamówiłem na aliexpress balanser do ładowania 4 ogniw 18650. Koszt 16zł z wysyłką do paczkomatu. Balanser pozwoli na użycie oryginalnej ładowarki.
https://a.aliexpress.com/_BORjOx -
Znalazłem coś takiego https://www.youtube.com/watch?v=mT6w37CVfkc
Ma być do użytku domowego jak moja. Pomyślę nad takim rozwiązaniem.
-
-
@drzonca biorąc pod uwagę to że za https://allegro.pl/oferta/wkretarka-sieciowa-950w-230v-elektryczna-10mm-led-8331433927 57zł mogę mieć urządzenie do wkręcania wkrętów jak i może wiercenia to w ogóle się zastanawiam czy tego Einhella reanimować.
Moje linki to tyko przykłady.Ot drugi: https://allegro.pl/oferta/sieciowa-wiertarko-wkretarka-niteo-tools-280w-fv23-8884778034
Te to nawet chyba w biedrze widziałem.
-
@Jaco Do wkrętów to kilka lat temu kupiłem w Ikei za niecałe 40 zł maleńką wkrętarkę z wbudowanym jednym ogniwem 3,6V. Kupowałem do mebli, myśląc, że zaraz padnie, ale idzie jak burza i nie chce się zepsuć. Parę lat temu skończyło się w niej ogniwo (chińskie) to wymieniłem na wysokoprądowego Samsunga. Oczywiście nie ma super wysokiego momentu czy udaru, ale za to jest bardzo lekka i mała - można nią swobodnie podejść tam gdzie dużym sprzętem nie da rady. Bezproblemowo np. wkręca w belki kilkunastocentymetrowe wkręty bez wcześniejszego nawiercania - większego momentu mi nie trzeba. Jak dociągałem potem grzechotką to musiałem się przyłożyć. Kupiłem też kiedyś wiertła HSS z chwytem sześciokątnym i używam czasem tej wkrętarki jako podręcznej wiertarki do prac w drewnie. Mając tylko tą wkrętarkę z elektronarzędzi bezproblemowo wymieniłem np. deski w ławce czy skręciłem grządkę podnoszoną. Ostatnio kupiłem wiertła uniwersalne Alpena i tą wkrętarką wywierciłem parę dziur pod kołki w cegle - też bez problemu. Oczywiście nie idzie tak szybko jak normalną udarową wiertarką, ale idzie.
-
Z ciekawości podpiolem wkretarke pod zasilacz od laptopa. 19V 3.42 A. Na pierwszym biegu do wkrecania nie daje sie zatrzymac na 19 przelozeniu.
No na 2 juz tak.
Nie wkrecalem nic ale jutro sprobuje. -