Izera - może WRESZCIE coś z tego będzie?
-
@leo Jeszcze jedna zagadka. Kilka lat temu wybudowano w Polsce nową fabrykę samochodów dostawczych. Od zera, w szczerym polu. Fabryka działa, zatrudnia kilka tys. osób i produkuje kilkadziesiąt tys. samochodów rocznie. Obecnie także elektrycznych. Są więc w Polsce seryjnie produkowane samochody elektryczne, ale pod zagraniczną marką. O czym mowa?
Link -
@ryszard napisał w Izera - może WRESZCIE coś z tego będzie?:
Ja bym nie abstrahował od dumy narodowej. Zawsze lepiej gdy narodowa Polska drużyna wygra mecz, lepiej gdy się odniesie sukces i jest się czym pochwalić niż być w ogonie i cieszyć się że inni są lepsi.
Tak, masz rację. Gorąco kibicuję, by ten projekt odniósł sukces. Tak samo jak gorąco kibicuję innym projektom motoryzacyjnym w jakiś sposób związanym z Polską. Niektóre samochody produkowane są w Polsce pod obcą marką, niektóre markę mają polską, a resztę tak jak opisano tu:
https://elektrowoz.pl/auta/polski-samochod-elektryczny-niemiecka-inzynieria-wloski-projekt-obca-platforma-polskie-pieniadze-i-marka/
Są też pojazdy gdzie i marka jest polska i produkcja jest w Polsce. Kibicuję wszystkim. Tak jak w piłce kibicowałem zarówno obcokrajowcom grającym w polskiej reprezentacji, jak też polskim zawodnikom grającym w zagranicznych klubach.
Boję się jedynie wybiórczego postrzegania rzeczywistości przez polityków. Jest wiele kwestii którymi już możemy się pochwalić. Należy je wspierać i rozwijać. Niestety ostatnio zamiast wspierania stopniowego rozwoju widzę u polityków negację dorobku przeszłości i utopijne pomysły na przyszłość. -
@drzonca O, tutaj miałem kłopot. Gdy wspomniałeś o zagranicznej marce, nie wiedziałem, o którą dokładnie chodzi.
Wiem, że w Wielkopolsce są fabryki VW (teraz sprawdziłem: w Poznaniu, Wrześni i Swarzędzu). Wiem, że w Tychach Fiat produkuje Lancię Ypsilon (po Pandzie). W Gliwicach - Opel wytwarza Astrę. Różne podzespoły robi też Fiat w Bielsku Białej, a Toyota w Jelczu i Wałbrzychu.Hehe, najśmieszniejsze, że w zeszłym tygodniu byłem parę dni w Poznaniu. Wybrałem się tam pociągiem. Wracając widziałem we Wrześni na bocznicy lory z dziesiątkami dostawczaków VW...