Izera - może WRESZCIE coś z tego będzie?
-
@ryszard napisał w Izera - może WRESZCIE coś z tego będzie?:
Budowę polskiej fabryki samochodów z uwagi na wymagany bardzo wysoki kapitał i skomplikowane zadanie mogłoby udźwignąć państwo polskie poprzez duże spółki skarbu państwa np przez utworzoną przez Orlen spółkę celową. Jednostki naukowe i polskie firmy prywatne skupione wokół dużej spółki wspomagałyby realizację projektu dostarczając wiedzę, technologię czy komponenty potrzebne do produkcji.
Zgadzam się. Bez mocnego, silnie wspieranego przez państwo przedsiębiorstwa to się nie uda.
Moim zdaniem kapitał zagraniczny związany z motoryzacją chcąc uniknąć polskiej konkurencji od lat poprzez polityków a zwłaszcza przez tak zwane ekonomiczne autorytety propaguje doktrynę nie angażowania państwa w inwestycje dotyczące produkcji - państwo może tylko inwestować w to co musi a wiec np w drogi publiczne. Skutkiem takiego podejścia mamy to co mamy - dużo wybudowanych świetnych dróg, mostów, boisk, placów zabaw, szkół, szpitali i przedszkoli i praktycznie zero nowych fabryk. Oprócz mnie jakoś mało kogo to niepokoi.
A ja nie widzę w tym niczego dziwnego. Gospodarka rynkowa po prostu.
Państwo woli nie angażować się w produkcję, skoro prywaciarze sami ją ogarniają. A jeśli zacznie się angażować i weźmie udział w rynku, szybko okaże się, że sprawa jest nierentowna. No to po co? Poza tym pamiętaj: rząd się sam wyżywi :-) . Tak było i jest. Więc po co ryzykować?Dla mnie brak polskiej marki samochodu i fabryki to wstyd i ogromny regres pod tym względem w stosunku do lat z przed transformacji dokonywanej po 1989 r
Z czysto polską motoryzacją NIGDY nie było rządzącym po drodze. Ani przed, ani po wojnie. Zawsze produkt zagraniczny był wybierany, choćby nawet był gorszy od polskiego (przykład: przedwojenny kontrakt na sanitarki). A jeśli chodzi o fabryki - zawsze licencja, i to najczęściej firmy, która oferowała gorsze warunki.
Niestety, w dość młodej branży, jaką jest motoryzacja, nie mieliśmy szans się rozwinąć. Przecież światowe koncerny motoryzacyjne są w rękach prywatnych. U nas po wojnie takich prywatnych producentów nie było, bo być nie mogło - było kilka państwowych zakładów, słabo zarządzanych i ze słabymi, przestarzałymi produktami złej jakości. Zakłady te szlag trafił po transformacji, bo nie było mowy o wytrzymaniu konkurencji. A teraz jest już za późno, żeby dogonić świat; musiałby się trafić jakiś naprawdę mocno bogaty wizjoner, który postawiłby wszystko na jedną kartę i wypromował "polską markę". -
@esen napisał w Izera - może WRESZCIE coś z tego będzie?:
IMO nic nie będzie. Na pewno nie w dwa lata. Ew. będzie ale kupa.
Ano, zobaczymy. Ja też widzę małe szanse, jednak największe spośród tych wszystkich prezentowanych "projektów".
A to, że nie dadzą rady w dwa lata, jest bardziej niż pewne. To musi potrwać.Tu mamy kompletny brak doświadczenia, ograniczony jednak budżet i co gorsza państwową spółkę co nie wróży niczego dobrego.
Gdybym miał ja taki samochód wyprodukować to bym się na początek spartnerował z kimś z dużym doświadczeniem. Wbrew pozorom duzi teraz chętnie by na takie coś poszli bo branża generalnie cierpi kryzys i chętnie delegowali by ryzyka przyjmując pieniądz za oddanie technologii i doświadczenia.Racja. Tak stało się np. z Dacią - "poddali" się Francuzom, utrzymując markę (w zasadzie: tylko jej nazwę), ale uzyskali dostęp do technologii. Moim zdaniem, Rumunom udało się bardziej niż "dobrze". A i Francuzi jakoś nie narzekają.
-
@leo napisał w Izera - może WRESZCIE coś z tego będzie?:
Tak stało się np. z Dacią - "poddali" się Francuzom,
Wiesz, w tej branży "narodowe" koncerny to już dawno przeszłość. Fakt, liczy się gdzie jest HQ ale tylko pod kątem tego gdzie jest zarząd i większość najbardziej kreatywnych stanowisk.
Nikt nie patrzy na takie rzeczy jak się ludziom wydaje. Ważne są procesy produkcyjne a tu jakby ktoś chciał być protekcjonalny to skończy szybko zabawę.
-
Jeszcze jedno. Jest firma, która produkuje pojazdy elektryczne. Polska firma. Produkuje w Polsce. Od 50 lat. Produkuje pojazdy, a nie koncepty, modele, projekty, pokazy czy demonstracje. Nie obiecuje gruszek na wierzbie. Rozwija asortyment, niedługo wchodzi do produkcji pojazd dostawczy, półciężarowy. Zna się na tym co robi. Zarabia na tym. Gdyby projekt masowej produkcji polskiego osobowego samochodu elektrycznego spinał się biznesowo to pewnie byliby tym zainteresowani. Mają wiedzę, doświadczenie. Co to za firma? Jak nie zgadniecie to obejrzyjcie film.
https://youtu.be/7KdcBkuOlxo -
@drzonca Heh, od drugiego zdania wiedziałem, o czym piszesz. :-) Fakt - melexy są znane i kupowane na całym świecie, od wielu lat. Produkowane w Mielcu - rodzinnym mieście polskiego Mikrusa (czyli nawet jakaś "tradycja" jest ;-)). I od tej firmy można byłoby zacząć, jeśli myślimy o polskim samochodzie elektrycznym. To rzeczywiście byłaby niezła baza.
-
jeśli myślimy o polskim samochodzie elektrycznym
Zadajmy sobie pytanie zasadnicze: po co?
Cała ta zabawa w Polski Narodowy Samochód to jest jakieś próbowanie zadośćuczynić urażonej dumie narodowej Polaków bo już nie produkujemy cudu techniki jakim był Polonez.
-
Zadajmy sobie pytanie zasadnicze: po co?
Hehe - to jest dobre pytanie! :-)
Cała ta zabawa w Polski Narodowy Samochód to jest jakieś próbowanie zadośćuczynić urażonej dumie narodowej Polaków bo już nie produkujemy cudu techniki jakim był Polonez.
Dla mnie też nie jest to żaden argument.
Ja widzę sens w tej całej zabawie z dwóch powodów. Po pierwsze - stworzenie konkurencji na rynku (im więcej modeli / marek na rynku, tym większy wybór, walka o klienta, różnicowanie cen - czyli lepiej dla zwykłego Kowalskiego - zwłaszcza w sektorze dość drogich jeszcze "zabawek"). Po drugie - stworzenie miejsc pracy, co będzie generowało "ruch w interesie", a to jest dobre i potencjalnie daje okazję do dalszego rozwoju tej gałęzi tu, pod naszym nosem.
Dlatego uważam, że warto próbować, choć dla mnie jest obojętne, czy będzie to firma państwowa, czy prywatna, czy spółka jakaś; wszystko mi jedno, czy będzie to auto "narodowe", czy sygnowane czyimś nazwiskiem. Po prostu lepiej próbować coś robić, niż nie robić nic.Aha - oczywiście myślę tu o koncepcji samochodu popularnego, a nie jakiejś niszowej, ręcznej produkcji superdrogiego auta wyścigowego w ilości kilku, kilkudziesięciu lub kilkuset sztuk rocznie...
-
@ esen
Ja bym nie abstrahował od dumy narodowej. Zawsze lepiej gdy narodowa Polska drużyna wygra mecz, lepiej gdy się odniesie sukces i jest się czym pochwalić niż być w ogonie i cieszyć się że inni są lepsi. -
@drzonca Heh, od drugiego zdania wiedziałem, o czym piszesz. :-)
No to kolejna zagadka. Polska firma, produkująca pojazdy pasażerskie. Od kilku lat także elektryczne. Pojazdy tej firmy sprzedawane są w Polsce i za granicą, wożą ludzi i zdobywają nagrody za innowacyjność. Kolejna firma, która produkuje pojazdy elektryczne i na tym zarabia, bez robienia konceptów ze sztucznym zadęciem pod publiczkę. Wiecie już o jakiej firmie mowa?
Link -
Aha - oczywiście myślę tu o koncepcji samochodu popularnego
Przypominam że z wyników różnych badań branża widzi że rynek jest coraz trudniejszy, stąd te alianse różnych marek i firm żeby jakoś jeszcze uciągnąć.
OK, wejście teraz na rynek z elektrykiem ma jakieś tam szanse na powodzenie ale to bardzo ryzykowna zabawa.
-
OK, wejście teraz na rynek z elektrykiem ma jakieś tam szanse na powodzenie ale to bardzo ryzykowna zabawa.
To prawda, ale chyba lepiej zaryzykować z wizją przyszłości, niż pchać się od zera w sektor spalinowy - który jest bardzo dobrze "rozpracowany" przez firmy na całym świecie, a tort został już dawno podzielony i trudno będzie się wepchnąć... No chyba, żeby zaistniał jakiś bardzo dobry układ z dostawcą dobrych silników. Mimo wszystko - silniki spalinowe nie mają jasnych perspektyw.
Poza tym, zauważ: wszyscy wiemy, że "polski elektryk" nie powstanie za rok, za dwa... A więc gdyby projekt miał się ku końcowi, ta dzisiejsza "przyszłość" będzie wtedy już bardziej bliska teraźniejszości (elektrycznej). :-DA tak w ogóle, to ja jestem bardziej za hybrydami. A jeszcze bardziej za tym, co miało (bo już się wycofali, niestety) BMW i3 - napęd elektryczny plus extender (znaczy mały silnik spalinowy, który w razie konieczności może doładowywać akumulatory w trasie). Takie rozwiązania uważam za najbardziej interesujące, które pozwoliłyby przetrwać czas kilkunastu lat do rozpowszechnienia się stacji ładowania oraz ulepszenia technologii napędu elektrycznego, gdy przesiadka na zupełne elektryki stanie się bezproblemowa.
-
-
To prawda, ale chyba lepiej zaryzykować z wizją przyszłości, niż pchać się od zera w sektor spalinowy
Ja był bym całym sercem gdyby to była prywatna firma ew. z dotacjami od rządu na nowe/zielone technologie.
Ale to jest firma państwowa, złożona z pieniędzy państwowych firm, z państwowym zarządem.
Daleko mi do korwinistów i innych tego typu poglądów ale to skończy się tak samo jak LOT. A przy udziale obecnej ekipy to jak to ruszy ze sprzedażą to spodziewam się machlojek przy pierwszej lepszej okazji. Przykład mieliśmy ostatnio z LOTem gdy w nocy zamknęli de facto rynek przelotów cywilnych zostawiając monopol jednej firmie.
-
-
@esen Aaa, masz na myśli sprawy polityczne... no cóż - pod tym względem zgadzam się z Tobą, że to ryzykowne przedsięwzięcie.
No tak. Gdyby to był taki np. Melex który mówi "chcemy wejść na rynek konsumencki bo jest jeszcze miejsce, ship has not sailed yet" i rząd który mówi "zielona energia, jasne macie tutaj proszę dotację i róbcie co uważacie za stosowne" to to by miało dużo większe szanse na powodzenie.
A nawet gdyby nie wypaliło to też fajnie, bo ktoś spróbował, państwo pomogło (do tego zgodnie z prawem EU, bo zielona energia, transformacja itd). Do tego państwo mogłoby udzielić takiej dotacji pod pewnymi warunkami, np. połączyć z wygaszaniem kopalń (ktoś jeszcze pamięta kampanię Szydło z 2015 roku?) i wymóc żeby jakaś część R&D i potem produkcji była powiązana z przebranżowieniem górników.
Ale nie ma nic z tego. Mamy projekt czysto propagandowy od samego początku
-
-
@leo Jeszcze jedna zagadka. Kilka lat temu wybudowano w Polsce nową fabrykę samochodów dostawczych. Od zera, w szczerym polu. Fabryka działa, zatrudnia kilka tys. osób i produkuje kilkadziesiąt tys. samochodów rocznie. Obecnie także elektrycznych. Są więc w Polsce seryjnie produkowane samochody elektryczne, ale pod zagraniczną marką. O czym mowa?
Link -
@ryszard napisał w Izera - może WRESZCIE coś z tego będzie?:
Ja bym nie abstrahował od dumy narodowej. Zawsze lepiej gdy narodowa Polska drużyna wygra mecz, lepiej gdy się odniesie sukces i jest się czym pochwalić niż być w ogonie i cieszyć się że inni są lepsi.
Tak, masz rację. Gorąco kibicuję, by ten projekt odniósł sukces. Tak samo jak gorąco kibicuję innym projektom motoryzacyjnym w jakiś sposób związanym z Polską. Niektóre samochody produkowane są w Polsce pod obcą marką, niektóre markę mają polską, a resztę tak jak opisano tu:
https://elektrowoz.pl/auta/polski-samochod-elektryczny-niemiecka-inzynieria-wloski-projekt-obca-platforma-polskie-pieniadze-i-marka/
Są też pojazdy gdzie i marka jest polska i produkcja jest w Polsce. Kibicuję wszystkim. Tak jak w piłce kibicowałem zarówno obcokrajowcom grającym w polskiej reprezentacji, jak też polskim zawodnikom grającym w zagranicznych klubach.
Boję się jedynie wybiórczego postrzegania rzeczywistości przez polityków. Jest wiele kwestii którymi już możemy się pochwalić. Należy je wspierać i rozwijać. Niestety ostatnio zamiast wspierania stopniowego rozwoju widzę u polityków negację dorobku przeszłości i utopijne pomysły na przyszłość. -
@drzonca O, tutaj miałem kłopot. Gdy wspomniałeś o zagranicznej marce, nie wiedziałem, o którą dokładnie chodzi.
Wiem, że w Wielkopolsce są fabryki VW (teraz sprawdziłem: w Poznaniu, Wrześni i Swarzędzu). Wiem, że w Tychach Fiat produkuje Lancię Ypsilon (po Pandzie). W Gliwicach - Opel wytwarza Astrę. Różne podzespoły robi też Fiat w Bielsku Białej, a Toyota w Jelczu i Wałbrzychu.Hehe, najśmieszniejsze, że w zeszłym tygodniu byłem parę dni w Poznaniu. Wybrałem się tam pociągiem. Wracając widziałem we Wrześni na bocznicy lory z dziesiątkami dostawczaków VW...