Prąd w garażu co i jak.
-
@Jaco napisał w Prąd w garażu co i jak.:
Dzięki Panowie. Muszę tylko pomyśleć nad jakąś dobrą anteną bo zauważyłem że dopóty nie zapalę świetlówek działa dobrze. Jak je zapalę zaczynają się mocne zakłócenia.
Mam to samo gdy użytkuje w pobliżu radia komputer. Sprawdź, może trzeba poprawić jakiś kabelek ekranujący, itd.. albo dorobić jakiś ekran toru FM w radiu 🤔
-
@Jaco napisał w Prąd w garażu co i jak.:
Skoro już mam prund w garażu to przywlokłem do niego swoją kawalerską wieżę . W domu już jej nie posłucham bo za głośno bym słuchał. A w garażu już tak :)
Bardzo przypomina Eltrę Edytę RMS 832 z początku lat 90-tych, użytkowaną niegdyś przez moją siostrę. Ten duży radiomagnetofon stoi schowany w garażu i czeka na lepsze czasy. Nawet kolor ma ten sam, o dizajnie nie wspominając. Niestety, jeden kanał uszkodzony...
-
@leo ta waży trochę. Oba kanały sprawne. Magnetofon też byłby sprawny jakbym paski wymienił. Ale kto teraz kaset słucha.
-
Skonstruowałem taką prowizoryczną antenę :
I efekt zadowalający. :
Na kilku stacjach jak ZET , RMF FM czy Jedynce mam taki poziom sygnału w stereo.
Tylko delikatne zakłócenia po zaświeceniu lamp. Może jak wywalę za zewnątrz będzie jeszcze lepiej.
-
A tak to gra :
https://youtu.be/r9i5fFrMEnQ -
Pokusilem sie o zakup takiej anteny do radia w garażu https://allegro.pl/oferta/antena-2-x-teleskopowa-tv-rozsuwana-100cm-5735-6801656623?
Po rozłożeniu ma 2m. Zamocowalem do sztycy od kabla i nawet VOX FM odbiera. -
-
@pacior bałem sie ze nie sprawdzi sie a tu niespodzianka. Najlepsze to że firma mieści sie w Garwolinie a ja nie wiedziałem. Przynajmniej paczka byla na drugi dzień po wysyłce.
-
@pacior a tak jest zamocowana. Po ostatnich wietrznych dniach dołożyłem dwa wężyki aby to nie fruwało.
-
Wysiadła mi jedna z lamp.. Nie wiem czemu. Sporadycznie używane. Najgorsze że nie mam paragonu .
-
Przepaliła się ścieżka . Ale nawet po zlutowaniu nie świeci. Może poszedł cały układ zasilania. No cóż chińszczyzna .
-
-
@pacior ta lampa od początku dziwnie się zachowywała ale myślałem że tak może być. Chodzi o to że jak grało radio i włączyłem tą właśnie to były duże zakłócenia.
Przestała świecić podczas zapalania. Zapaliła się i zgasła.
Następnej kupować nie będę. Zostały jeszcze dwie. W miejsce tej spalonej już mam zaplanowane dać zwykłą oprawkę na żarówkę i mam taką LED która mruga po zgaszeniu jeśli w włączniku mamy lampkę podświetlającą włącznik w nocy. Do garażu będzie jak w sam raz. -
-
@pacior napisał w Prąd w garażu co i jak.:
chociaż sekcje zwłok zrób
No i powiem że diody są sprawne gdyż zasilaczem antenowym sprawdziłem ile działa na obu paskach. Na jednym wszystkie na drugim kilka od końca już nie.
Jakby poszukać jakiegoś zasilacza do tego można by było to ożywić.
-
W ogóle niektóre z tych lamp i żarówek diodowych są bardzo dziwne.
Niektóre zachowują się "dyskotekowo" (robią za stroboskop) po wyłączeniu (tak, to sprawa neonówki we włączniku). Trzeba byłoby kombinować z kondensatorem.
Zamontowałem plafon LED w toalecie. Przedtem wyjąłem neonówkę z włącznika. A LEDy i tak dają słabą poświatę, wystarczyło podpiąć tylko samą fazę...
Zaś na biurku mam lampkę z żarówką LED, która dość głośno... piszczy. Ech... -
@leo napisał w Prąd w garażu co i jak.:
Zaś na biurku mam lampkę z żarówką LED, która dość głośno... piszczy.
Moja żarówka w lampce na biurku identyczna jak w maszynie do szycia. Nic nie słychać aby cokolwiek piszczało.
Jak znajdę całą w opakowaniu dodam zdjęcie.
Na chwilę obecną daję takie:
-
Długo się przymierzałem aż w końcu zrobiłem.
Z uszkodzonej lampy wykorzystałem ledy do zrobienia nowej tyle że zasilanej 12V lampy.
Do sprawdzania wykorzystałem zasilacz antenowy 12V 100mA.
Udało mi się stworzyć 6 odcinków po 16 diod.
No dupy to nie urywa ze światłem ale zawsze to coś niż wyrzucić na śmietnik.
Od kumpla dostałem zasilacz od mebli i ten ma 12V i 300mA. Tu świeci już lepiej.
Tak to mniej więcej wykombinowałem:
Tu zdjęcie jak świeci w dzień pod sufitem:
A tu już wieczorem :
Tą żarówkę co widać to zastępstwo spalonej lampy.
Nie wiem może się pokuszę o zakup nowej a ta będzie do grzebania przy samochodzie.
-
-
@pacior podłączałem zasilacz 5A i różnicy w jasności nie było.