Opel Meriva 1.4 16V Twinport
-
@jaco z ciekawości ile taki zestaw jeśli można wiedzieć? Dużo zabawy z montażem?
-
@gooral
Zobacz ofertę:
https://allegro.pl/oferta/opel-meriva-a-2003-2010-kamera-cofania-parkowania-10946420414Zobacz ofertę:
https://allegro.pl/oferta/monitor-lusterko-lcd-4-3-do-zestawu-cofania-7213246249Oczywiście mam Smarta wiec wysylka free.
Wszystko zależy jak bedziesz chciał to ciągnąć. Ja kabel puściłem dolną uszczelka w drzwiach od bagażnika. Nawet w lampe sie nie musiałem wpinać gdyż kable mam w komorze koła zapasowego. Później slupkiem po prawej stronie do lusterka. W lampce w podsufitce mam duzo miejsca i tam schowalem kable.
-
-
@leo napisał w Opel Meriva 1.4 16V Twinport:
Jest bardzo dobrze.
Tyle że lewą stronę pokazuje z prawej. A prawą z lewej. Moze kamerkę trzeba odwrócić?
-
@jaco napisał w Opel Meriva 1.4 16V Twinport:
@gooral
Zobacz ofertę:
https://allegro.pl/oferta/opel-meriva-a-2003-2010-kamera-cofania-parkowania-10946420414Zobacz ofertę:
https://allegro.pl/oferta/monitor-lusterko-lcd-4-3-do-zestawu-cofania-7213246249Oczywiście mam Smarta wiec wysylka free.
Wszystko zależy jak bedziesz chciał to ciągnąć. Ja kabel puściłem dolną uszczelka w drzwiach od bagażnika. Nawet w lampe sie nie musiałem wpinać gdyż kable mam w komorze koła zapasowego. Później slupkiem po prawej stronie do lusterka. W lampce w podsufitce mam duzo miejsca i tam schowalem kable.
Dzięki, popatrzyłem i odpada u mnie - szkoda mi lusterka fotochromatycznego a na desce mi szkoda montować czegoś żeby był monitorek.
-
Ja jeszcze myślę aby kupić
https://allegro.pl/oferta/kamera-cofania-sony-170-motyl-przod-tyl-obrot-10984179703
i zamontować z przodu. Bo w tym monitorze mam jeszcze jedno wejscie AV.
@Gooral ja też nie chciałem kolejnego monitora na desce dlatego wybrałem lusterko wsteczne. Jest lekko przyciemniane a jak jade wieczorem to i tak przy oryginalnym mam taki dzyndzel że go przekręcam i lusterko nie świeci mi po oczach. W tym jest o wiele ciemniej niż w oryginale. Ale nie da się tego pokazać na zdjęciu. To trzeba po prostu zobaczyć.
-
Tyle że lewą stronę pokazuje z prawej. A prawą z lewej. Moze kamerkę trzeba odwrócić?
A weź poszukaj ustawień w menu. Niektóre egzemplarze mają opcję ustawienia widoku w odbiciu lustrzanym - wtedy pokazuje tak, jak należy.
-
@gooral napisał w Opel Meriva 1.4 16V Twinport:
Dzięki, popatrzyłem i odpada u mnie - szkoda mi lusterka fotochromatycznego a na desce mi szkoda montować czegoś żeby był monitorek.
Przemyśl wykorzystanie mojego pomysłu: ja też nie chcę rezygnować z fabrycznego lustra (przede wszystkim dlatego, że chcę mieć normalne, klasyczne lusterko wsteczne bez udziwnień), więc wymyśliłem montaż dwóch całkiem sporych monitorków nad lusterkiem, pod podsufitką. Wymagałoby to zrobienia stelażu-mocowania pod te monitorki, który da się przykręcić do śruby anteny dachowej.
Efekt ma być taki, że w jednym miejscu mam i lusterko, i monitorki (czemu dwa? Bo chciałbym mieć dwie kamerki z tyłu, które "widzą" oba narożniki zderzaka). Czyli patrząc w lusterko od razu mam drugi widok na tył, bo monitorki wisiałyby po prostu nad lustrem (oczywiście nieco pochylone). I to jest moim zdaniem o wiele lepsze rozwiązanie niż monitor w desce - wtedy przy cofaniu trzeba wybierać: patrzeć w monitor czy w lusterko. -
@leo też myślałem aby dać większy monitor w podsufitce . Tuż za lampką jest sporo miejsca ale gorzej z mocowaniem bo trzeba by właśnie jakiś stelaż robić.
A tak jest jak jest.
-
@leo nie mam anteny na przodzie dachu - mam tzw. płetwę z tyłu ;) tak czy inaczej mam ori czujniki cofania więc ta kamerka to bardziej moja fanaberia, ale nie chce kombinować z jakimiś dodatkowymi monitorkami etc. ;)
-
Pojawiła się też kamera z przodu:
Teraz tylko to jakoś podłączyć i będzie OK.
-
-
@leo ten peszel to fabryczna instalacja czujnika temperatury. Trzeba się bardzo schylić aby cokolwiek zobaczyć. 😂😂😂
-
Dobra opanowane.
Aby sobie ułatwić parkowanie i kamerki działały niezależnie dałem włącznik do włączania tej z przodu. Szkoda że producenci aut nie dają takiego włącznika świateł wstecznego do pierwszego biegu . To było by idealne rozwiązanie.
Więc tak ;
Zasilanie monitora jak i przedniej kamery jest podłączone do zasilania po zapłonie.
Uruchamiam silnik i mam normalny widok w lusterku. Chcę parkować między samochodami włączam klawisz
i mam obraz z przedniej kamery:
Włączam wsteczny i przełącza mi się na tylną kamerę :
Gaszę auto i nie ma prądu w żadnej.
Montujecie u siebie :)
-
@bpx33 napisał w Opel Meriva 1.4 16V Twinport:
Nie, bo dalej jeździsz na stalówkach! XD
I tak zostaje. 😂😂😂
-
@bpx33 napisał w Opel Meriva 1.4 16V Twinport:
Nie, bo dalej jeździsz na stalówkach! XD
I tak zostaje. 😂😂😂
I bardzo dobrze, i tak jest, brawo Misiu, jogi-babu. :-)
Co do kamer: bardzo dobre rozwiązanie. Podobnie zamierzałem zrobić u siebie. No i kiedyś się wezmę i zrobię. ;-)
-
@leo napisał w Opel Meriva 1.4 16V Twinport:
No i kiedyś się wezmę i zrobię. ;-)
Skąd ja to znam hmm.... 😂😂😂
-
Robię jeszcze coś co żaden z was nie posiada w swoim aucie.
Ciekawe czy mi wyjdzie. Ale będzie jazda :))))))
-