Tico nie odpala iskra jest pompa podaje paliwo
-
@TADEUSZ-MALINKA taki tester używam
-
@TADEUSZ-MALINKA
Czy mógłbyś zamieścić zdjęcie tej lampy stroboskopowej bo jakoś nie mogę znaleźć jej w internecie? -
-
Ten producent już na allegro nie wystawia ,ale znalazłem w archiwum allegro opis tej lampy i możesz do niego napisać , ja zrobię zdjęcie ale nie dzisiaj tekst odnośnika
-
Odpalił przedmuchałem silnik kompresorem cały lecz ma wysokie sannie i troszkę nierówa praca silnika
-
jak nazywa się, to po lewej
-
a jak nie to trzeba regulacje gaź nika zrobić
-
Czyli masz gdzieś prędzej lewe powietrze, nic nie reguluj tylko szukaj po przewodach podciśnień.
-
@lepik89 napisał w Tico nie odpala iskra jest pompa podaje paliwo:
Odpalił przedmuchałem silnik kompresorem cały lecz ma wysokie sannie i troszkę nierówa praca silnika
To wystarczyło tylko wysuszyć sprężonym powietrzem sam silnik.? Nic więcej nie robiłeś?. Nie wycierałeś świec?.
Jeżeli wystarczyło samo suszenie sprężonym powietrzem silnika to musiały być mokre przewody i złącza instalacji elektrycznej silnika (od gaźnika, rozrusznika, alternatora, czujnika biegu wstecznego, aparatu zapłonowego). Dobrze, że nie zdejmowałeś głowicy. -
@likaon napisał w Tico nie odpala iskra jest pompa podaje paliwo:
Czyli masz gdzieś prędzej lewe powietrze, nic nie reguluj tylko szukaj po przewodach podciśnień.
Też regulację gaźnika zostawiłbym na sam koniec gdy zostały już wyeliminowane wszystkie inne możliwe przyczyny.
@lepik89
Gaźnik sam z siebie się nie rozregulowywuje. Co najwyżej może się zanieczyścić, przytkać dysza itp. Wówczas może pomóc rozbiórka i mycie gaźnika.
To, że silnik nierówno pracuje może wynikać z tego, że układ zapłonowy nadal nie do końca jest sprawny. Może są gdzieś w instalacji elektrycznej w komorze silnika jakieś małe przebicia. -
@lepik89 napisał w Tico nie odpala iskra jest pompa podaje paliwo:
jak nazywa się, to po lewej
Dławik (zwężka) - nr katalogowy 18565-78/B00-000 - część składowa gaźnika kompletnego. Nie sądzę aby ten element powodował obecne problemy w pracy silnika. Nierówną pracę silnika może powodować wadliwa praca elementu na prawo od dławika tj zaworu PCV.
-
@likaon wężyki możliwe ale ciężko
zobaczyć który jest nie szczelny -
@ryszard no udało się świece, kable , kopułka ,cewka wymienione i nic nie pomogło tylko może instalacja elektryczna była morka i kostki łączeń ale to jest nic , jak chciałem koło odkręcić zamachowe na dole jak się zaparłem to aż pasek zerwałem od rozrządu ale nowy założyłem bo od 97 nigdy nie był wymieniany
-
@lepik89
Koła zamachowego jeszcze nie wymieniałem. Co się z nim stało? -
nic się nie stało tylko chciałem koło ściągnąć żeby dostać się do rozrządu bo pomyślałem może przeskoczył pasek o jeden ząbek albo coś
-
najgorzej jest z tym że jak go rano odpalę to tak wyje na saniu ze masakra
-
za tydzień kolega wraca to mu pomierzę dokładnie ciśnienie na cylindrach bo od roku nie równo pracuje silnik i tak jak by nie pracował na jednym cylindrze ale już sił nie miałem do niego i już tak to zostawiłem i tak jeździłem bo kable wymieniłęm ,cewke świece , kopułke palec i dalej pracował jak by nie chodził na jednym cylindrze
-
@lepik89
Rozumiem, nie koło zamachowe (które jest przy sprzęgle) a koło pasowe na wale korbowym przy małym kole rozrządu. Gdybyś czytał złośnika lub nas zapytał to nie miałbyś problemu z zablokowaniem wału korbowego do odkręcenia tego koła. A pasek rozrządu trzeba wymieniać co 60 tyś km. Ja w byłym Tico nie wiedziałem, że poprzedni właściciel nie zmienił paska rozrządu więc nie zmieniałem i pękł mi na tasie. Naprawa silnika kosztowała mnie powyżej 500 zł. -
A miesiąc temu jechałem tico i babeczka wymusiła suvem mercedesem i mi uszkodziłą lampę błotnik i zderzak przetarła i poszedłęm jej na rękę i chciałem 600zł za szkodę zeby mi wypłąciła ale ledwie 400zł mi dała mówię do niej ze policja przyjedzie mandat pani dostanie laweta punkty ale niech jej na zdrwoie będzie i wiozłem 400zł
-
@ryszard co 60 tyś lub co 10 lat