Tico nie odpala iskra jest pompa podaje paliwo
-
Podmień gaźnik jak masz na inny.
-
-
@Szarik napisał w Tico nie odpala iskra jest pompa podaje paliwo:
@lepik89 Może daje za dużo paliwa i go zalewa. Tak jak @likaon pisze, podmień gaźnik.
Na ciśnieniach 8 i 11bar powinien palić. 8bar, to nie rewelacyjne ciśnienie, ale gadać powinien.Nawet na jednym cylindrze powinien zapalić - robiłem kiedyś taki eksperyment zdejmując przewody zapłonowe w Tico z dwóch świec.
-
@lepik89 napisał w Tico nie odpala iskra jest pompa podaje paliwo:
@ryszard akumulator założyłem 44 ah i jeszcze prostownik dodatkowo do tego dałem i na hol nie odpala
Pomierzyłem u mnie napięcia na zaciskach akumulatora :
^ bez obciążenia: ok 12,6 V
^ włączony zapłon a wraz z nim zegarek i cewki elektrozaworów instalacji gazowej: ok 12,3 V
^ włączony rozrusznik: ok 11,1 V
Gdyby u ciebie były dużo niższe napięcia to można było podejrzewać słaby akumulator czy szukać gdzieś przebicia w instalacji elektrycznej.Rozumiem, że rozrusznik zasilany z zastępczego akumulatora 44 Ah silnie kręci wałem. Pisałeś, że na świecach są iskry. W takim razie wygląda na to, że masz zalany silnik - nic dziwnego po tylu nieudanych próbach rozruchu.
Wykręć świece i je osusz ale nie wkręcaj od razu - niech odparuje benzyna z cylindrów przez otwory na świece. Jeżeli mokre będą świece trudno będzie odpalić silnik.
Podejrzewałeś, że może dostawać się płyn chłodniczy do cylindrów silnika. Czy sprawdziłeś czy płyn ubywa ze zbiornika i czy jest w cylindrach? -
tak jak Ryszard pisze ,spróbuj ściągnąć wężyk z pompki paliwa (włóż do pojemnika ),wykręć świece ,pokręć trochę rozrusznikiem , potem psiknij samostartu w gaźnik i wkręć świece inne suche i zakręć .Powinien zagdakać -nie podpinaj wężyka od pompki paliwa na okres tej próby - może paliwo było złej jakości
-
@TADEUSZ-MALINKA taki tester używam
-
@TADEUSZ-MALINKA
Czy mógłbyś zamieścić zdjęcie tej lampy stroboskopowej bo jakoś nie mogę znaleźć jej w internecie? -
-
Ten producent już na allegro nie wystawia ,ale znalazłem w archiwum allegro opis tej lampy i możesz do niego napisać , ja zrobię zdjęcie ale nie dzisiaj tekst odnośnika
-
Odpalił przedmuchałem silnik kompresorem cały lecz ma wysokie sannie i troszkę nierówa praca silnika
-
jak nazywa się, to po lewej
-
a jak nie to trzeba regulacje gaź nika zrobić
-
Czyli masz gdzieś prędzej lewe powietrze, nic nie reguluj tylko szukaj po przewodach podciśnień.
-
Odpalił przedmuchałem silnik kompresorem cały lecz ma wysokie sannie i troszkę nierówa praca silnika
To wystarczyło tylko wysuszyć sprężonym powietrzem sam silnik.? Nic więcej nie robiłeś?. Nie wycierałeś świec?.
Jeżeli wystarczyło samo suszenie sprężonym powietrzem silnika to musiały być mokre przewody i złącza instalacji elektrycznej silnika (od gaźnika, rozrusznika, alternatora, czujnika biegu wstecznego, aparatu zapłonowego). Dobrze, że nie zdejmowałeś głowicy. -
@likaon napisał w Tico nie odpala iskra jest pompa podaje paliwo:
Czyli masz gdzieś prędzej lewe powietrze, nic nie reguluj tylko szukaj po przewodach podciśnień.
Też regulację gaźnika zostawiłbym na sam koniec gdy zostały już wyeliminowane wszystkie inne możliwe przyczyny.
@lepik89
Gaźnik sam z siebie się nie rozregulowywuje. Co najwyżej może się zanieczyścić, przytkać dysza itp. Wówczas może pomóc rozbiórka i mycie gaźnika.
To, że silnik nierówno pracuje może wynikać z tego, że układ zapłonowy nadal nie do końca jest sprawny. Może są gdzieś w instalacji elektrycznej w komorze silnika jakieś małe przebicia. -
jak nazywa się, to po lewej
Dławik (zwężka) - nr katalogowy 18565-78/B00-000 - część składowa gaźnika kompletnego. Nie sądzę aby ten element powodował obecne problemy w pracy silnika. Nierówną pracę silnika może powodować wadliwa praca elementu na prawo od dławika tj zaworu PCV.
-
@likaon wężyki możliwe ale ciężko
zobaczyć który jest nie szczelny -
@ryszard no udało się świece, kable , kopułka ,cewka wymienione i nic nie pomogło tylko może instalacja elektryczna była morka i kostki łączeń ale to jest nic , jak chciałem koło odkręcić zamachowe na dole jak się zaparłem to aż pasek zerwałem od rozrządu ale nowy założyłem bo od 97 nigdy nie był wymieniany
-
@lepik89
Koła zamachowego jeszcze nie wymieniałem. Co się z nim stało? -
nic się nie stało tylko chciałem koło ściągnąć żeby dostać się do rozrządu bo pomyślałem może przeskoczył pasek o jeden ząbek albo coś