Swift gti 1996
-
Re: [moje auto] Suzuki Swift GTi - dawidczaju
Cześć wszystkim. Generalnie tego gti kupiłem na spontanie. W pracy mi się nudziło odpaliłem olx i stał i na mnie czekał. Szybki telefon,drugi kierowca i w drogę do Łodzi ;) tak po krótce jak to dopadlem:)
Jest to mój 5 swift, gti drugi. Jako że kiedyś uważnie śledziłem fora od razu go poznałem z tego forum dlatego oznaczylem poprzedni temat z tym autem. Od tamtego czasu wiele się nie zmienił. Miał to chlopak tak naprawde bez pojęcia bo pod maską spowodował pożar przez co prawdopodobnie zmieniona jest maska, przerobil odme i zakończył ja filterkiem przez co cała komora silnika była w oleju Aa motor stukał. W ciągu poltora miesiąca doprowadzilem w nim do stanu elektryke, motor pracuje jak należy. Teraz autko pomyka bo pomyka ale czeka na wizytę u blacharza co będę dokumentowal na forum, dziś będę atakował gościa z forum suzuki o wiązka silnika bo jest w stanie agonalnym przez w/w pożar .
Autko w fajnej opcji,tak naprawdę rodzynek bo to ostatni wypust gti- 1996rok. Wyposażenie to klima działająca i nabita, centralny zamek z pilota, el szyby, el. lusterka, kiedyś światła regulowane prądem ale poprzedni właściciel usunął przełącznik, który chętnie wrócę ma miejsce. Fotki jak uda mi się przez telefon wgrać to wygram jak nie to wieczorem na komputerze :) -
Hej, fajnie że się pojawiłeś, niewiele już zostało Swiftow tej generacji..
Długo już go posiadasz? -
Od 24 maja to mam. U mnie w rejonie jest to jedyny gti w powiecie.
-
Witaj.
Szacun za chęci utrzymania swifta przy życiu. :-) Wygląda nieźle - kilka drobnych poprawek wizualnych i cut-malyna. :-) Pewnie gorzej jest od spodu, dlatego blacharz potrzebny?
Fotki - najlepiej dać w nie za dużej rozdzielczości (800x600 px będzie dobrze, okolice 1024 px to już spore), ale z komputera wprost na forum (ikonka "Wyślij obraz"). Za parę miesięcy pliki z "fotosiku" znikną i już, a na forum zostaną wraz z wątkiem.
Napisz coś więcej - gdzie mieszkasz, czy byłeś już wcześniej na starym forum (skoro to już Twój 5. swift)? Dużo Cię kosztował ten gti-k? -
@leo generalnie od spodu nie ma tragedii, ktoś dbał o niego. Wiadomo jest ruda ale nie ma dziur ale piaskowanie i konserwacja obowiązkowo. To plan myślę na wakacje. Później pójdzie buda pod szlifierke malować będę całość, lakier już czeka :)
Kolejna rzecz- zawias drzwi kierowcy wyrobiony trzeba dorobić z zaworu:D
Jak napisalem, w locie jak będzie robił się spód wiązka silnika idzie do wymiany.
Ogólnie jak dotąd za auto zapłaciłem 5300zl ale to dopiero początek kosztów z czym oczywiście się liczę przy takim projekcie.
Forum jak dotąd śledziłem jako gość ale wiele aut które tu są znam osobiście, niektóre znałem bo po prostu poszły na złom A szkoda. ..
U mnie jest co ratować i chce to zrobić:) -
@matsen możesz napisać, które swifciory znałeś, może ktoś w sentymencie się odezwie.
-
@likaon napewno ten.
Jeden z Poznania czarny na alu 14 później on był też mój ale niestety ruda go przerosła. Został z niego sentyment :P
Z forum napewno Plastka swifty a było ich kilka. Raz chyba nawet się wątek pojawil jak do mk4 motor gti wsadził.
Kiedyś ale to prawie 10lat temu taki czerwony wpadajacy w pomarańcz 5-drzwiowy chłopak robił to całego od podstaw, fakt włóknem szklanym ale finalnie wyszedł ładnie.
Następny też teraz nie powiem z którego forum czerwony GS był.
Nie wiem czy byl na ktoryms forum bo gonnodgy nie pytalem moj znajomy mial mk3 cabrio. Seryjnje byl to gs ale tez po swapie na gti. Takiżółty;P on spod Poznania
4 lata temu przyjechał do mnie po dudy z gti chłopak z zielonej góry. Swapowal subaru justy, powiedział że pokaże się na forum. Czy to zrobił, nie wiem bo to był mój ostatni swift, dopiero przed trochę ponad miesiącem wróciłem do Suzi
Nickow właściciel napewno sobie nie przypomnę po tylu latach.. -
@matsen znalazłem swój stary silnik z gti. HubiRally go kupil;)
-
@matsen po prawie 3 latach sobie przypomniałem o tym temacie.
Auto zostało jak napisałem wyczyszczone z rudej, pospawane i pomalowane.
Wpadł 2 silnik, który chodzi lalka bo wyjęty z jeżdżącego mk2 beż podłogi, progów i mocowan wahaczy.
Z tego też swifta musiałem wyjąć elektrykę silnika bo jak napisałem wyżej, spalona była komora silnika. Po wymianie 2 wtyczek pasuje do mk3. Auto dostało cały zawias nowy, wspomaganie kierownicy więc mam klimę i wspomaganie;)
Ogólnie Auto składam powoli do kupy czekam aż się ciepło zrobi to piorę wnętrze i na Auto.
Tak wyglądał zaraz po malowaniu -
-
@pacior Auto odpalone, elektryka spięta.
Jestem na etapie szukania miejsca dla zbiornika od wspomagania, jak to zrobię to składam klimę, chlodnice zalewam płynem. Bliżej weekendu wklejam wygluszenia, czyszczę plastiki j coś ruszę pewnie dalej.
Co do spota to bardzo chętnie jak tylko się zrobi ciepło i sól zniknie z dróg bo szkoda mi auta na to gówno ;) -
@matsen pamiętam, że podłoga była w miarę zdrowa jak na swfta. Tylko chyba trochę szpachli było na nim ;/
-
@dawidczaju89 tak podłoga w nim jest zdrowa ale progi i tak weszły Nowe bo z nich nie było dużo. Ogólnie póki co stoi nie ruszony bo czadu brak..
-
@matsen czołem ludziska. Półtora roku się niewiele działo przy aucie były inne sprawy ale swift cierpliwie czekał. Wczoraj była pierwsza przejażdżka po 4 LATACH 😁
Dostał heble z Opla Agila wpadło wspomaganie. Mam teraz GTi z klimą i wspomaganiem kierownicy. Złożone wnętrze, podłączone nagłośnienie. Zostały tylko lusterka i stabilizatory i fura gotową na nowy sezon 😁😁 -
-
@pacior chyba tak bo przeżyłem śmierć wielu światów oraz forum a mój GTi zyje 😁
Z Opla Agila wpadły całe przednie hamulce jarzma klocki i zaciski. Na zwrotnice GTi pasują plug&play. Są o 6mm większe tłoczki. Różnica w hamowaniu auta kolosalna
Klima jest ori z tego auta, dołożone wspomaganie ze swifta. Ale gti miało albo jedno albo drugie. GS miał to i to. Mój GTi ma oba😁 -
Ten post został usunięty!
-
@matsen zdjęcia Panie, zdjęcia! ;)
-
@BPX33 będę na garażu w wolnej chwili będą i zdjęcia 😄