[moje auto]Czarny Swift ale troche inny
-
Siemanko, mały powrót:) Jak widać nadal wierny marce.
Przesiadłem się na kuzyna Swifta czyli Ignisa Sporta. @pacior już co nieco pisał u siebie więc co do rocznika jest to samo czyli model z 2003r. fabrycznie 109KM. Silnik na łańcuchu z VVti. W standardzie kubły i...trochę rdzy :D Auto kupiłem w 2017r z przebiegiem 189kkm. Jest po wypadkowe-choć bardziej bym wolał określenie pokolizyjne. Gość wleciał lewym bokiem w płot. Mam foto od poprzedniego gościa bo go znalazłem na fb i dał fotki. Generalnie niegroźne wgniecenia przedni błotnik tylko nowy jest bo bez sensu to kitować. Ma trochę wgniotek na drzwiach ale niema tragedii dla mnie - kiedyś to porobię.
W tej chwili mam najechane już 227kkm. Pierwsza zmiana? Standardowo sprężyny. Jako że jest to auto terenowe no to koza była dla mnie spora, zwłaszcza że samo nadwozie jest wysokie. Wpadły MTS -30mm.
Potem zrobiłem wydech bo stary był tak poglutowany że już miał przedmuchy a dwa był jakiś taki pozałamywany jakby ktoś łuków niemiał na stanie :D Zrobiony został przelot na 2" z kwasówki na 2 tłumikach MG Motorsport - miało być cicho i tak też było. Nawet było ciszej niż na starym. Tak zmiana dorzuciła 7KM i 7Nm i ogólnie ożywiła auto. Jak wspomniałem wydech był cichy i po roku okazał się dla mnie za cichy :D Wywaliłem środkowy i bardzo delikatnie zrobił się głośniejszy. Finalnie mam 121 KM i 146Nm. W tym roku robiłem uszczelkę pod głowicą. Nie obyło się bez niespodzianek. Były prostowane zawory kiedyś bo ktoś zrobił kolizje. Głowica został całkowicie zregenerowana i wyregulowana. Wymienione wszystkie uszczelniacze i uszczelki itd. Teraz silnik brzmi bardziej rasowo-w sensie bardziej mruczy i VVTi się jakby lepiej i zawsze załączał. Koszt takiej przygody jakby kto pytał i sie zastanawiał to 2850zł+ ok 900zł części.
Na razie tyle żebyście nie posneli z tego czytania :D
po zakupie :)
szybki przeskok na sezon 2019 :D
Niedługo więcej napiszę co grzebane co naprawione itd :) -
Cześć, fajnie że wróciłeś na Złośnika :) W internecie poza fb nie ma praktycznie informacji na polskich stronach www dotyczących tego modelu a że jest nas dwóch to myślę że nasze wpisy mogą się niejednej osobie przydać :)
W związku z tym zakładam osobny dział Suzuki Ignis Sport i przenoszę tam nasze tematy.ps. gdybyś ruszył temat z wymiany, naprawy regulacji reflektorów przednich to daj znać, albo ja dam jak zrobię to pierwszy :D
ps. o stworzenie nowej kategorii poprosiłem już @leo bo jednak ja nie mogę :P
-
-
Hmm jeszcze jeden Ignis Sport czy dwa i prześcigniecie liczbę jeżdżących Swiftów GTi na forum :>
-
@Dżizas to akurat trudne nie będzie :p
-
@Dżizas napisał w [moje auto]Czarny Swift ale troche inny:
Hmm jeszcze jeden Ignis Sport czy dwa i prześcigniecie liczbę jeżdżących Swiftów GTi na forum :>
Ale zobacz - został wyznaczony kierunek... ;-)
-
@zajczykowski kupiłeś auto w Grodzisku Mazowieckim lub okolicach?
-
@BPX33 no jakoś tak, a co kojarzysz go ? :D
-
Jeździł kiedyś po Grodziu jeden ziomek Ignisem Sportem, ale czy czarnym to nie pamiętam? Pytałem, bo dziwię się, że nawet nie wpadłeś na mini spota... :P Ja ostatnio byłem z kolei w Szczecinie, ale wtedy jeszcze nie byłeś na nowym forum. ;)
-
@BPX33 a możliwe, no jak bede na Wawe ruszał to sie odezwe na pewno😀
-
A pochwalę się jak teraz komora silnika wygląda :) Czapka pomalowana zwykłym spray'em i zabezpieczona klarem.
ze 2 tygodnie temu ogarnąłem też miejsce na akumulator :)
zaczyna robić się przyjemnie, w miarę możliwości wymyłem przewody gumowe i wszystko dookoła :) -
Ładnie, ja kiedyś próbowałem utrzymywać czystość w komorze silnika ale poprawianie co pół roku mnie zniechęciło.
Ta trąbka to do klaksonu? Myślę wymienić u siebie na jakiś głośniejszy bo to co mam jest cichutkie. -
@pacior w sumie ja myje jak pamiętam i mam czas :D Trąbki od klaksonu na powietrze, kupiłem za 40zł(w Swifcie jeszcze latały) robią rumor mały :D diagnosta mi się czepia ale puszcza. Zawsze tłumacze że z pod maski to ciszej :))
-
Jest cacy gdyby nie ten dolot i ramiona wycieraczek :P
-
@Dżizas napisał w [moje auto]Czarny Swift ale troche inny:
Jest cacy gdyby nie ten dolot i ramiona wycieraczek :P
I napisał to ktoś kto ma żółte zderzaki i nakładki na progi... XD
-
@Dżizas dolot poprawie bo zamalo zimnego ale miejsca nima na kanał, ramiona muszą być kolorowe bo wieje nuda na drogach😁😂
-
@zajczykowski napisał w [moje auto]Czarny Swift ale troche inny:
dolot poprawie bo zamalo zimnego ale miejsca nima na kanał
Jeśli coś wygląda głupio, ale działa to wcale nie jest głupie! ;)
-
Dolot tylko z kibel rury, reszta to zachcianki :p
-
@likaon napisał w [moje auto]Czarny Swift ale troche inny:
Dolot tylko z kibel rury, reszta to zachcianki :p
LOL!
-
@zajczykowski Kojarzę że wymieniałeś linki hamulca ręcznego,
mógłbyś napisać coś o zakupionych linkach? Czeka mnie wymiana.