Woda na podłodze przy lewym progu
-
@Jaco napisał w Woda na podłodze przy lewym progu:
U mnie w pierwszym tico lecialo lewą strona tyle ze slupkiem od szyby. W drugim już bylo ok.
Możesz doprecyzować w którym dokładnie miejscu była dziura i jak zlikwidowałaś przeciek jeżeli oczywiście coś robiłeś.
-
@ryszard to było tak dawno że nie pamiętam. U mnie w pierwszym Tico chyba była zmieniana szyba bo podczas deszczu miałem krople wody w lewym górnym rogu szyby ale musiało jeszcze gdzieś ciec bo zawsze po większej ulewie w czasie jazdy miałem mokry dywanik tuż koło lewej nogi jak kończą się drzwi.
Auto cały czas garażowane było więc te objawy tylko podczas deszczu były.
Kiedyś testowałem polewanie wodą czy przy myciu auta ale wówczas problemu nie było. Tylko jak padał deszcz . Dałem sobie z tym spokój a nowemu właścicielowi nic nie mówiłem.
-
@Jaco napisał w Woda na podłodze przy lewym progu:
@ryszard
Kiedyś testowałem polewanie wodą czy przy myciu auta ale wówczas problemu nie było. Tylko jak padał deszcz . Dałem sobie z tym spokój a nowemu właścicielowi nic nie mówiłem.Czyli takie dziwne rzeczy się zdarzają nie tylko mnie.
Zastanawiam się jak to możliwe. U mnie woda wypływa (właściwie sączy się bo są to małe ilości) ze zgrzewu słupka drzwi z blachą podszybia (dodajmy z górnej jego części). Polewałem karoserię intensywnie ale stosunkowo krótko - z 15 minut. Może za krótko i niewielka ilość wody dostająca się gdzieś do środka słupka nie zdążyła w nim spłynąć do miejsca wypływu (zgrzewu). W przypadku deszczu przeciek przez ten zgrzew się pojawiał bo upłynął dostatecznie długi czas - tak przypuszczam.
Zatem muszę wykazać cierpliwość i dłużej polewać podejrzane miejsca przecieku wody lub zaobserwować po jakim czasie od wystąpienia deszczu
pojawia się woda na zgrzewie aby zweryfikować moje przypuszczenie.Macie jakieś inne pomysły odnośnie problemu?
-
@ryszard u mnie wydaje mi się że woda wpływała w górnym rogu szyby. Jakimś silikonem chyba tam coś robiłem .
Zdjęcie ze sprzedaży i nie wiele widać.
-
@Jaco
Faktycznie nie wiele widać. Podejrzewam, że mam małą dziurę gdzieś w słupku szyby czołowej. Chciałem skontrolować to miejsce ale nie mogę wyciągnąć lewej listwy bocznej szyby bo prawdopodobnie mocno trzyma się kleju jakim została wklejona szyba. -
@pacior napisał w Woda na podłodze przy lewym progu:
@ryszard Ten próg wygląda na oryginalny..
Kupiłem lewy bok na wymianę dziurawego progu. Tak wycięty z prawego boku próg jak i kupiony ostatnio lewy bok są oryginalne Daewoo Motor a otwór odpływowy w nich jest na pewno tylko jeden - w odległości 52 cm od frontowego rantu.
Nalepka fabryczna na zakupionym lewym boku.
Też wątpiłem żeby robiono podróbki całych boków. Ogromny koszt wykonania tak dużego stempla i matrycy do tłoczenia boków (największa wytłoczka w aucie), konieczność posiadania gigantycznej prasy (olbrzymi nacisk i wymiary stołu roboczego) a ponadto ograniczony popyt na te części czyniły to przedsięwzięcie dla nowego producenta nieopłacalnym.
PS
Wg mnie jeden otwór opływowy w progu to stanowczo za mało. Powinno ich być co najmniej 3: po jednym na końcach progu i jeden w środku aby uniknąć zalegania wody zwłaszcza gdy auto stoi na pochyłym terenie. -
Nie znalazłem jeszcze źródła napływu wody do słupka przednich lewych drzwi bo pewnie bez zdjęcia bocznej lewej listwy szyby czołowej i ewentualnie szyby się nie obędzie. Doszczelniłem słupek od zewnątrz w okolicy lewego dolnego rogu szyby czołowej. Zrobiłem próbę wodną (polewanie z węża przez ok 25 min) i niestety te doszczelnienia nic nie dały. Natomiast podczas tej próby zidentyfikowałem drugi przeciek z lewych przednich drzwi. Woda wydostaje się na zewnątrz ze środka drzwi przez dziurawą folię ochronną i po niej spływa do kanałka uszczelki otworu drzwi. Po jego przepełnieniu w okolicy lewego rogu drzwi (auto stoi na pochyłym wjeździe) woda spływa do otworu technologicznego w progu i dalej płynąc nim wypływa przez przekorodowany próg na podłogę.
-
Zakleiłem szeroką taśmą przezroczystą dziurę w folii zabezpieczającej, zrobiłem 30 min wodny test i jest sucho w kanałku uszczelki otworu drzwi a więc tym bardziej na podłodze.
Najchętniej kupiłbym taką gotową dociętą folię ale teraz jest praktycznie nie zdobycia. Będę raczej musiał ją dociąć samodzielnie z kawałka foli ogrodniczej.
Drugi problem skąd wziąć to lepiszcze, którym folia jest fabrycznie przyklejona do drzwi. Co to jest za środek?
Na marginesie woda gromadząca się na dole między folią a drzwiami odprowadzana jest 3 prostokątnymi otworami. Na zdjęciu jeden z nich z przodu drzwi. -
@ryszard napisał w Woda na podłodze przy lewym progu:
Drugi problem skąd wziąć to lepiszcze, którym folia jest fabrycznie przyklejona do drzwi. Co to jest za środek?
@ryszard ta folia jest wklejona najprawdopodobniej na taśmę butylową. Kupisz to w budowlanym albo na allegro 😉
-
@Gooral
Dzięki za naprowadzenie na właściwy trop jeżeli chodzi o butyl. Wobec tego, że masa klejąca musi być nałożona na konturze krzywoliniowym foli to wydaje mi się, że taśma z prostokątnym paskiem butylu nie bardzo się nadaje do tego celu. Lepsza będzie masa butylowa w tubie do wyciskania pistoletem. Najlepszy byłby wałek butylu (stały okrągły przekrój - wygodny przy przyklejaniu do krzywoliniowego zarysu foli).