Wymiana zespołu wodnego w ARISTON FAST 11 CF E
-
@leo tak może być. Ale dopóty nie wymienię na regenerowany i nie rozbiorę oryginalnego nic nie będę wiedział. Zanim kupiłem rozmawiałem z facetem która uszczelka mogła puścić. Powiedział że na 50% ta pod iglicą.
-
A więc.
Troszkę się zdziwiłem że dostałem dziś SMSa że w paczkomacie czeka na mnie już przesyłka (Sobota) . Pojechałem i odebrałem.
Paczka dobrze zapakowana i zawartość nie uszkodzona.
Przed zdemontowaniem wykonałem kilka zdjęć aby w razie czego wiedzieć co gdzie było.
Oto porównanie regenerowanego i używanego zespołu wodnego:
Sama wymiana nie była skomplikowana jak mi się wydawało. No miałem lekki problem aby wcisnąć rurkę wodną do zespołu bo nowa uszczelka dość ciasno wchodziła. Ale udało się :
Pierwsze uruchomienie i jak na chwilę obecną jest wszystko OK.
Rozebrałem zdemontowany zespół wodny i zbyt dużo jakichś wymiennych części prócz uszczelek tam nie ma.
Nie rozkręcałem do końca (nie wiem jak to rozebrać ) regulacji ciepłej wody , ale tam nie ciekło. Ciekło dokładnie spod tego czarnego elementu :
Wszystkie zdemontowane części wyczyściłem i po odwróceniu uszczelek (oringów) złożyłem.
Na ten regenerowany mam 6 miesięcy gwarancji. Jeśli w tym okresie wystąpi usterka będę składał reklamację. Odsyłać swojego nie będę do regeneracji. Gdy się coś wydarzy z tym będę miał na podmianę i wówczas okaże się w czym był problem.
-
jeżeli wymianie podlegają tylko te 2 oringi no to sprawa bardzo łatwa do ogarnięcia, może na przyszłość komuś przyda się ten wątek :)
-
Zaś o-ringi to groszowa sprawa... Wygląda na to, że regeneracja to rozebranie, włożenie dwóch gumek, wyczyszczenie całości i złożenie... :-)
A ja myślałem, że będzie kilka nietypowych uszczelnień. -
Zawsze może pęknąć ta duża czarna membrana i tu już będzie gorzej z kupnem. Ja na swojej nie widziałem uszkodzeń.
Tam jest jeszcze dwie podobne uszczelki . Na elektrodzie czytałem że nawet po wymianie tych oringów ciekło. Nie wiem może ktoś nie dobrał średnicy bo źle złożyć też można.Nie cieknie i to najważniejsze.
-
Można tak, a w razie problemów z jakością tej chińszczyzny lub nietypowych rozmiarów - dobierasz wymiar, materiał i zamawiasz:
http://www.oring.pl/ -
Od kilku dni znów cieknie. Okres gwarancji na regeneracji był tylko 6 miesięcy. Czyli minął. Cieknie od czasu do czasu i TYLKO gdy odkręcę kran w łazience w umywalce. Czy to w kuchni czy też w łazience nad wanną problemów nie ma. O co tu chodzi ?
-
Dziś postanowiłem zamontować ponownie poprzedni zespół wodny z tym że zamieniłem części z regenerowanego tam gdzie ciekło na poprzednim;.
Czas pokaże co będzie się dziać.
-
-
@pacior to okaże się po kilku dniach lub nawet miesiącach.
Gdy kupiłem regenerowany zespół gwarancję miałem na 6 miesięcy i po tym czasie zaczął ciec tyle że w innym miejscu niż ten który demontowałem. Dlatego też z dwóch zrobiłem jeden i okaże się czy ten ,,regenerowany,, był tak naprawdę regenerowany czy tylko wykąpany w jakiejś wanience ultra dźwiękowej.
Regenerowany zaczął ciec w okolicach membrany a w wymienionym ciekło spod czarnego elementu.Muszę czekać.
-
Minęło 10 dni i jest OK. Nic nie cieknie . Zobaczymy jak będzie po miesiącu.
-
Fotki dla usera @SlawwPmi
-
@Jaco napisał w Wymiana zespołu wodnego w ARISTON FAST 11 CF E:
Fotki dla usera @SlawwPmi
Może spróbuj go namówić, żeby się odezwał na forum...? :-) A nie działał w ukryciu tylko... :-)
-
@leo pisał tylko PW.