Co dziś dłubałem w tico? (2018 i 2019)
-
Na zdjęciach może wygląda że za mocno świeci ale tak naprawdę nie rażą w oczy, jest to stonowane.
-
Otóż to - z przodu jakby świecił reflektor, z tyłu jakby świetlówka... Ale jeśli w realu nie rażą, to OK.
-
@leo pamiętasz ? W moim pierwszym Tico też robiłem światło z tyłu tyle że nad drzwiami .
-
Tak, pamiętam. :-)
-
Mnie czeka zamiana końcówki drążka kierowniczego lewego zastanawiam się nad firma Febi Bilstein co powiecie na to?
Jak by ktoś wiedział o Tico z automatyczną skrzynia biegów to pisac😉
-
U mnie są wciąż fabryczne, więc nic nie polecę. Ale firma jest dobra, też bym wybierał drążki tego producenta, gdybym potrzebował.
-
I na mnie przyszedł czas by zakupić nowy akumulator.
Exide 44Ah dzisiaj odmówił współpracy i musiałem jechać drugim samochodem :)
Muszę tylko sprawdzić czy mam obecny z Prawym czy Lewym Plusem.
Fabryczny cienki był na L+.. -
@tom83ek napisał w Co dziś dłubałem w tico? (2018):
Exide 44Ah dzisiaj odmówił współpracy i musiałem jechać drugim samochodem :)
Do Tico 44Ah? To alternator w ogóle dawał radę to ładować???
-
@bpx33 napisał w Co dziś dłubałem w tico? (2018):
Do Tico 44Ah? To alternator w ogóle dawał radę to ładować???
Pewnie:) Ktoś pisał kiedyś na forum, że max dla alternatora w Tico to 50Ah.
-
Jak mając swoje Tico kupiłem taki akumulator : https://zlosniki.pl/post/153748
-
@jaco
Już sprawdziłem po e-mailach jaki mam obecnie. Exide EB440 z Prawym Plusem.Muszę zakupić coś o wymiarach 175x175 bo taką mam dorobioną podstawę.
Zakupię Centrę Standard albo Voltmaster - ponoć to z tej samej fabryki wychodzi.... -
@tom83ek mój podobno miał związek z WARTA .
Obecnie w Polo mam już prawie drugi rok (listopad) Centrę którą już raz ,,zabiłem,, .
-
W Tico mam Bosch w drugim też a nie mam z tym absolutnego problemu
-
Po przyjściu do domu wyciągnąłem tego Exide i chciałem jeszcze podładować ładowarką mikroprocesorową Ctek. Niestety, ładowarka po parku chwilach zgłaszała problem z akumulatorem przerywając ładowanie sygnalizując czerwoną diodą - tak parę razy. Podejrzewam uszkodzenie jednej celi, napięcie w spoczynku 11V.
Tym samym Exide kupiony 01.03.2013r przeszedł na emeryturę. Wytrzymał 5,5roku.Przypomniałem sobie, że w domu mam akumulator samochodowy, który kiedyś kupiłem do garażu jako źródło światła.
Udało mi się go wsadzić do Tico, które od razu ochoczo zapaliło:)
Akumulator o pojemności 50Ah firmy Asset (czort wie ile warty) trochę wystaje z podstawy którą dorabiałem pod aku 175x175 ale mocno go ścisnąłem od góry i mam nadzieję, że nie będzie się przemieszczał. Tym samym zaoszczędziłem 150zł :) Mam nadzieję, że ten akumulator jakiś czas jeszcze pojeździ tym bardziej, że aku służył do zasilania oświetlenia LED w garażu i co jakiś czas go podładowywałem. Przed wsadzeniem w stanie spoczynku miał 12,8V więc wygląda na naładowany. -
@tom83ek napisał w Co dziś dłubałem w tico? (2018):
Pewnie:) Ktoś pisał kiedyś na forum, że max dla alternatora w Tico to 50Ah.
A co zaleca producent? 44Ah to bym nawet do Swifta nie wsadził... Kiedyś miałem 40Ah i padł!
Obecnie mam 35Ah i śmiga jak głupi. Nie życzę Ci tego, ale sądzę, że szybko "zarżniesz" ten 50Ah, bo to, że kiedyś alternator dawał radę ładować do 50Ah to teraz pewnie nawet 45Ah nie naładuje...P.S. Poza tym nie znam się za bardzo na elektryce, ale czy te 50Ah alternatora to nie jest bez żadnych obciążeń? Jeśli tak to Twój poprzedni 44Ah był wiecznie niedoładowany ;)
-
@bpx33
Oczywiście, że nie kupił bym nowego 50Ah, jednak ten leży w domu i kurzy się. Do niczego mi się nie przyda, ponieważ problem braku prądu w garażu zniknął. Sprzedawać akumulator 2-3letni też nie ma najmniejszego sensu. Padnie to padnie, ale jeszcze trochę pojeździ. -
@urban napisał w Co dziś dłubałem w tico? (2018):
W Tico mam Bosch w drugim też a nie mam z tym absolutnego problemu
Może na Słowacji Bosch robi lepsze aku, ale w Polsce to najgorsze z możliwych! :P
-
@tom83ek jeśli chcesz przedłużyć jego żywotność to pewnie z min. raz na miesiąc będziesz musiał go podładowywać prostownikiem ;)
-
@bpx33 W tej chwili nie mam z tym problemu, więc raz na jakiś czas sprawdzę napięcie w stanie spoczynku i podładuję w razie konieczności.
-
Jedna mam Bosch że Słowacji druga z Polski obydwie w ten sam czas kupione maja po 5c czy 6 lat i bez zarzutu :) 40Ah