Co dziś dłubałem w tico? (2018 i 2019)
-
@piotrek9214
A jak wpadłeś na to że to winny jest gaźnik na nie coś innego? Przeważnie na początek sprawdza się układ zapłonowy i paliwowy a na końcu ..... gaźnik. -
@ryszard Witam , za co odpowiada siłownik ,który zaznaczyłem na zdjęciu ?
-
@ryszard usterka była widoczna od dłuższego czasu, gardziel gaźnika była cała mokra, objawiało się to dławieniem silnika tuż po odpaleniu. Miałem już to dawno naprawić, ale zawsze brakowało czasu. W sumie łatwo jest rozgraniczyć czy usterka pochodzi od układu paliwowego czy zapłonowego. Np jeżeli silnik bez obciążenia wchodzi na obroty, a przy obciążeniu dlawi się i szarpie to winny jest układ paliwowy, w tym przypadku niedostateczna ilość paliwa. Układ zapłonowy objawia się bardziej przez trudność w odpaleniu lub gaśnięciu w czasie jazdy. Oczywiście ile usterek tyle powodów, są odstępstwa od reguły. Jednak mimo to łatwo można sprawdzić czy jest iskra lub czy paliwo trafia do silnika.
-
@kris siłownik ten podnosi obroty biegu jałowego przy włączonym układzie klimatyzacji
-
@piotrek9214 Dzięki za odpowiedź kolego . Pozdrawiam .
-
Dzisiaj dobrałem się do pompki. Okazało się, że nie było styku na kostce. Profilaktycznie pompkę i tak wymieniłem czyszcząc styki i zabezpieczając je smarem miedzianym.
-
Wczoraj wieczorem grzebałem przy dusterze (profilaktyczna wymiana fabrycznego, 8-letniego akumulatora i wymiana fabrycznych, 8-letnich świec); tico stało przed garażem, a gdy po robocie chciałem wjechać, stwierdziłem, że drugi raz tej jesieni przymrozek się trafił - szyby zalodzone.
Spuściłem więc letni płyn do szyb i nalałem zimowego. Wrzuciłem do środka szczotkę do śniegu i skrobaczkę. Podładowałem akumulator.
Za miesiąc zmienię koła na zimowe i z grubsza jestem do zimy przygotowany. :-) -
Dziś się pobawiłem się oświetlenie wewnątrz kabiny, zostało podłączone oczywiście do przedniego oświetlenia
-
Nie przesadziłeś z tymi lumenami? :-))
-
Na zdjęciach może wygląda że za mocno świeci ale tak naprawdę nie rażą w oczy, jest to stonowane.
-
Otóż to - z przodu jakby świecił reflektor, z tyłu jakby świetlówka... Ale jeśli w realu nie rażą, to OK.
-
@leo pamiętasz ? W moim pierwszym Tico też robiłem światło z tyłu tyle że nad drzwiami .
-
Tak, pamiętam. :-)
-
Mnie czeka zamiana końcówki drążka kierowniczego lewego zastanawiam się nad firma Febi Bilstein co powiecie na to?
Jak by ktoś wiedział o Tico z automatyczną skrzynia biegów to pisac😉
-
U mnie są wciąż fabryczne, więc nic nie polecę. Ale firma jest dobra, też bym wybierał drążki tego producenta, gdybym potrzebował.
-
I na mnie przyszedł czas by zakupić nowy akumulator.
Exide 44Ah dzisiaj odmówił współpracy i musiałem jechać drugim samochodem :)
Muszę tylko sprawdzić czy mam obecny z Prawym czy Lewym Plusem.
Fabryczny cienki był na L+.. -
@tom83ek napisał w Co dziś dłubałem w tico? (2018):
Exide 44Ah dzisiaj odmówił współpracy i musiałem jechać drugim samochodem :)
Do Tico 44Ah? To alternator w ogóle dawał radę to ładować???
-
@bpx33 napisał w Co dziś dłubałem w tico? (2018):
Do Tico 44Ah? To alternator w ogóle dawał radę to ładować???
Pewnie:) Ktoś pisał kiedyś na forum, że max dla alternatora w Tico to 50Ah.
-
Jak mając swoje Tico kupiłem taki akumulator : https://zlosniki.pl/post/153748
-
@jaco
Już sprawdziłem po e-mailach jaki mam obecnie. Exide EB440 z Prawym Plusem.Muszę zakupić coś o wymiarach 175x175 bo taką mam dorobioną podstawę.
Zakupię Centrę Standard albo Voltmaster - ponoć to z tej samej fabryki wychodzi....