Co dziś dłubałem w tico? (2018 i 2019)
-
Dorobiłem z deski dystanse pod głośniki na tył, wreszcie jest wszystko podłączone, złożyłem wnętrze po wygonieniu myszy, która zjadła trochę kabli i wygłuszenie pod deską rozdzielczą
-
Zdrowo to tico wygląda, aż zazdroszczę :)
-
Zdrowo ale niestety ma dość dużą przeszłość kolizyjną, karoseria nie trzyma wymiarów i prawie w ogóle sztywności. Nowe Tico jest dość miękkie, a co dopiero to, gdzie są złamane słupki i inne elementy konstrukcyjne. Może i nie warto ryzykować życia, ale sentyment bierze górę :)
-
Miałem dziś dzielić się z Wami dobrą nowiną jaką jest ukończenie operacji montażu klimy,
poza tym zamontowałem nowe amortyzatory, sprężyny i gumy z przodu, wymieniłem też przewody hamulcowe lewy przód oraz poprowadziłem nowe okablowanie do tylnych głośników..
Jednak pozostawiając na ponad tydzień tico z przednim lewym kołem na krawężniku doprowadziłem do pęknięcia przedniej szyby :(
Nowa atermiczna wraz z kompletem uszczelek już zamówiona - 400zł za taki zestaw. -
Jednak pozostawiając na ponad tydzień tico z przednim lewym kołem na krawężniku doprowadziłem do pęknięcia przedniej szyby :(
Nieraz zostawiam w toku naprawy na kilka dni auto podniesione na podnośniku fabrycznym z uniesionym przednim kołem. Teraz w świetle twojego przypadku będę uważał aby nie trwało to zbyt długo bo powstają odkształcenia w karoserii, które mogą skutkować pęknięciem szyby.
Nowa atermiczna wraz z kompletem uszczelek już zamówiona - 400zł za taki zestaw.
Ta atermiczna szyba dużo się różni od oryginalnej szyby. Pytam bo ja kupiłem 2 lata temu oryginalną szybę Daewoo Motor (producent Hang Glas) za 80 zł (sprzedawca z Płońska ma je nadal w sprzedaży ale dziś życzy sobie 110 zł).
-
@ryszard Gdzieś kiedyś słyszałem że nie powinno tak zostawiać się aut, mam nauczkę.
W Tico występowały 2 typy szyb czyli białe i zielone atermiczne, atermiczna powoduje że wnętrze mniej się nagrzewa. Moja kosztuje 180zł, chyba Pilkington.
Boczne w PM mam białe i od dawna myślę nad ich wymianą na zielone. -
@pacior
Ja nie słyszałem ale teraz będę uważał aby tak nie parkować i nie trzymać zbyt długo auta z uniesionym przednim kołem na podnośniku.Zatem szyba, którą kupiłem jest atermiczna - przyciemniana z zielonkawym pasem u góry. Te białe (nieatermiczne) były dużo tańsze bo nie było zbyt wielu chętnych na ich kupno.
. -
@pacior napisał w Co dziś dłubałem w tico? (2018):
@ryszard Gdzieś kiedyś słyszałem że nie powinno tak zostawiać się aut, mam nauczkę.
W Tico występowały 2 typy szyb czyli białe i zielone atermiczne, atermiczna powoduje że wnętrze mniej się nagrzewa. Moja kosztuje 180zł, chyba Pilkington.
Boczne w PM mam białe i od dawna myślę nad ich wymianą na zielone.Nie pamiętam, jakie oznaczenia mają szyby atermiczne, ale mam na zapleczu chyba komplet przednich i tylnych szyb z demontażu tico koleżanki :)
-
W moim szyba pękła po dość szybkim przejechaniu ostrego zakrętu. A jeśli chodzi o krawężniki to znam ten ból, wystarczy że zaparkuję na jakiejś krzywiźnie i drzwi się zatrzaskują, najgorzej jest z klapą bagażnika i drzwiami kierowcy.
-
@miechomiecho będziemy musieli pomyśleć o tych szybach przy okazji jakiegoś zlotu ;) jeżeli mają zdrowe mocowania to byłbym chętny.
-
Na moje doświadczenie z dwoma Tico tylko raz poszła mi szyba ale boczna od kierowcy. Ktoś ją mi z wiatrówki chyba załatwił bo auto stało przed garażem , ciepło było i nagle coś klapnęło. Podchodzę do auta ale nic nie widzę. Dopiero żona szła i mówi czego ta szyba taka biała a ona w kawałkach jeszcze nie wyleciała z auta. Nawet fotkę zdążyłem zrobić.
-
Zabrałem się za przygotowanie do modyfikacji przednich zwrotnic i układu hamulcowego. Wymienię łożyska w piastach i mam nadzieję że jutro wystarczy mi czasu aby całość zamontować.
-
@piotrek9214 cóż to za modyfikacja się szykuje??
-
Zwrotnice od chevrolet Spark /Matiz, czyli mamy piastę z otworem centrującym, szpilki m12, łożyska uszczelnione z obu stron, większa tarcza, większy zacisk
-
@piotrek9214 miałem :) wszystko było oki ale problemy sprawiały łożyska stożkowe i wróciłem do standartowego zestawu
-
Ja w moim Matizie jak na razie nie narzekam na łożyska, wszystko się trzyma tak jak powinno, Tico ma sporo mniejszą masę więc myślę że tym bardziej wytrzyma :)
-
@pacior
Na ile poprawiło się hamowanie po tej przeróbce? -
@piotrek9214
Jakie części muszą być zmienione w Tico do tej przeróbki przednich hamulców? -
Musi być zmieniona cała zwrotnica, zacisk z Matiza ma inny rozstaw mocowania.
-
Chodziło mi o pełną listę części do wymiany. Czyli zmienić należy:
- zwrotnicę
- piastę i łożyska piasty, nakrętki mocowania koła
- tarczę hamulcową
- zacisk hamulcowy
Coś jeszcze?
Przeguby zewnętrzne w Tico i Matizie są jednakowe więc rozumie, że nie podlegają wymianie. A co z kolumną przedniego amortyzatora - w Matizie jest trochę wyższa?