Dym z okolicy obudowy stacyjki w Daewoo Tico
-
Jadę sobie wczoraj na rybki i w pewnym momencie czuje spaleniznę,
następnie spod obudowy stacyjki zaczyna wydobywać się dym.
Szybciutko zgasiłem silnik i rozebrałem obudowę ale niczego nie dojrzałem,
odpaliłem auto i pojechałem dalej.Czy ktoś słyszał o takim przypadku? Wstępnie podejrzewam sam przełącznik zespolony ale teraz nie mam czasu się tym zająć, zaraz ruszam w trasę.
-
@pacior
Ja dawno temu miałem taki przypadek, że najpierw iskrzenie a potem dym pojawił się po włączeniu długich świateł w okolicy przełącznika. Potem długie przestały działać. Powodem były zaśniedziałe styki w przełączniku zespolonym. Jechałeś na światłach mijania? Masz światła na przekaźnikach?
Może to właśnie wina jest po stronie styków przełącznika zespolonego... -
-
Przełącznik zespolony zdemontowałem, izolacja białego kabelka widać że przyjarana.
Wyczyściłem styki, przetarłem papierem ściernym i przesmarowałem wazeliną.
Prawdopodobnie brud znajdujący się na stykach osłabił połączenie lub zrobił zwarcie i przez instalację popłynął wyższy prąd.Jeden ze styków wymontowałem i złożyłem w innej pozycji gdyż był znacznie wyrobiony.
-
@pacior
Miałem podobną awarię przełącznika zespolonego na dłuższej trasie. Też pojawił się dym z przełącznika przy włączonych światłach mijania . Wyłaczyłem światła mijania i przestało dymić. Okazało się, że miałem ukręcony trzpień pokrętła przełączania świateł: OFF, krótkie, długie (w lewej dźwigience - kierunkowskazów) i to było przyczyną zwarcia. Bez włączonych świateł mijania dojechałem do najbliższego szrotu, zakupiłem używany przełącznik i na miejscu wymieniłem zestawem narzędzi, który wożę ze sobą.. Przełącznika nigdy nie rozbierałem na czynniki pierwsze. Dzięki za zdjęcia. Widać na nich, że głównie mogą się zabrudzić / zużyć styki. W moim nietypowym przypadku jeszcze przed awarią ukręciłem trzpień używając nadmiernej siły zmieniając światła (miałem wytarte białe oznaczenia na pokrętle i dźwigience i często nie wiedziałem w jakiej pozycji jest przełącznik świateł). -