Karta SD - brak możliwości zapisu i usuwania.
-
Witam!
Dostałem ostatnio do sprawdzenia kartę SD GoodRam 32Gb, ponieważ po włożeniu do telefonu, ten ją wykrywa, ale zatrzymuje się na "sprawdzaniu karty SD". Nie można nic z niej odczytać. Po włożeniu do czytnika w laptopie można wszystko na niej przeglądać, kopiować, ale nie da się nic usunąć ani zapisać. Po skasowaniu pliku, wyjęciu karty i ponownym włożeniu ten "wraca". Przy zapisie sytuacja odwrotna (plik znika).
Karty nie można sformatować. Na Windowsie wyskakuje, że nie można dokończyć formatowania, a na Fedorze z użyciem GParted poprostu się zawiesza. Próbowałem użyć SD Memory Card Formatter, ale przy ~90% wyświetla się błąd. Chciałem kartę "wyzerować" programem KillDisk, ale mimo teoretycznie udanego zerowania, nic się z karty nie usunęło.
Cały problem się zaczął, kiedy znajoma zgrywała muzykę na tę kartę. Skopiowała, wyjęła kartę, włożyła do telefonu a ten się zawiesił. Od tej pory dzieją się takie cuda.Czy można te kartę wyzerować ręcznie, np WinHex'em? Jak to ewentualnie zrobić? Albo może jest jakiś inny sposób?
Z góry dzięki za pomoc!
-
U mnie zawsze pomagał format w aparacie fotograficznym ;) jak masz to sprawdź czy w nim pójdzie
-
@pacior Hmm, gdzieś miałem jakiś aparat. Sprawdze i dam znać.
-
Niestety, ale po włożeniu karty aparat się nie uruchamia. To jest stary aparat, więc może nawet nie obsługuje tak dużych kart.
-
@Szarik niestety, ale karta na śmietnik. Nic już z niej nie zgrasz, ani nie wgrasz na 99%...
Mi swego czasu zrobiło się coś takiego samego z kartą w smartfonie i kaput! -
Kartę pewnie da się uratowac, aczkolwiek specialnym interfejsem, kontroler na karcie moze byc sprawny tylko pamięć dała ciała. a karta to micro sd czy sd ? bo micro raczej ciezko ogarnąć a sd da sie rozebrac i pobawic :)
-
@likaon Niestety, ale micro. Spróbowałbym jeszcze wyzerować "ręcznie" WinHexem. Tylko muszę znaleźć jak to dokładnie zrobić. Bardziej nie zepsuje ^^.