HP Pavilion 17-e000sw brak reakcji
-
Chciałem napisać sposób kowala, czyli właśnie wygrzanie procka jakimś hot airem z dodatkiem topnika albo w skrajnym przypadku opalarką, niestety kiedyś tak doraźnie ożywiałem toshiby z uszkodzoną grafiką, o dziwo działają do dziś. Ale hm, przy uszkodzonym procku dvd reaguje ? Może to jednak grafika ? Niby w procku jest, ale może startuje z dodatkowej ? Wygrzej, może coś pomoże.
-
Procesor grzałem podczerwienią. Kiedyś mój Lenovo wstał po zagrzaniu grafiki... zapalniczką 😂.
Przy uszkodzeniu grafiki dioda migałaby 4 razy. Ale można spróbować podgrzać. -
@Szarik powiedział w HP Pavilion 17-e000sw brak reakcji:
ovo wstał po zagrzaniu grafiki... zapalniczką 😂.
Przy uszkodzeniu grPanowie lotości :) Zapalniczką? BTW - kody serwisowe HP nie zawsze poprawnie wskazują na uszkodzenie :) Można spróbować przeprogramować bios i KBC przed podgrzewaniem.
-
@miechomiecho powiedział w HP Pavilion 17-e000sw brak reakcji:
Panowie lotości :) Zapalniczką?
Nie miałem nic do stracenia - laptop i tak nie działał. Po zagrzaniu wstał, ogarnąłem co potrzebowałem i oddałem na zmianę układu graficznego.
Co do programowania BIOSu, to bez programatora raczej nie da rady, prawda?
-
@miechomiecho
ja telefony naprawiałem w prodiżu :D :D -
Jeśli jest trup, to bez programatora ani rusz.
-
A no właśnie, niestety ja nie mam dostępu do programatora, ani nie potrafię się nim posługiwać. Ile może kosztować taka przyjemność?
Chyba, że w przypadku biosu cfeon q32b-104hip jest możliwość wgrania na nowo wsadu, tak jak w biosach Phoenix (do nich jest dostępny program Phoenix Crisis Disk)? -
Znalazłem, że na cewkach PL 29 oraz PL32 nie ma napięcia. Na PL30 jest.
Jak można sprawdzić, co jest nie tak? Czy sama cewka, czy coś innego?
-
Dysponujesz już schematem? Sama cewka - mało prawdopodobne - jeśli ma przejście, powinna być sprawna.
-
Jedyny schemat, który mam, to ten, co dodałeś stronę wcześniej. Innego nie mogę nigdzie zdobyć. Cewki mają przejście. Tylko nie mam pojęcia, co może być uszkodzone, że nie daje na nie napięcia.
Na kości BIOS pojawia się napięcie 3,38V. -
Sprawdziłem jeszcze napięcia i okazało się, że na elementach zaznaczonych na czerwono pojawia się 1.5V, za to już w tych na żółto nie ma żadnego napięcia. Do tego te zaznaczone na czerwono mają prawą nóżką przejście do masy, a te na żółto obydwiema.
Na PQ58 napięcie pojawia się przy sprawdzaniu tak, jak to zaznaczyłem oraz między nóżkami z lewej i prawej strony.