Telewizor LG 32CS460-ZA sam się włącza.
-
Nie pamiętam czy pisałem o tym ale mam kolejny problem. Tym razem z telewizorem.
Mam na ścianie LG 32 cale i ma już chyba 5 rok. Przez poprzednie lata nic się z nim nie działo. W tamtym roku pojawił się problem że po wyłączeniu z pilota czy panelu dotykowego TV włączał się sam ponownie. Trzeba było go z gniazdka wyłączać . TV po gwarancji ale mam numer do serwisu LG w Białej Podlaskiej i tam dzwoniłem. Miły właściciel serwisu P. Gromadzki ( kiedyś tam byłem osobiście i poznałem faceta) oznajmił mi że prawdopodobnie jest uszkodzony panel dotykowy który znajduje się przyklejony do ramki TV i gdyby chcieć to naprawić należy wymienić całą ramkę. Trochę to głupie aby panel dotykowy wielkości linijki do mierzenia 15cm trzeba było by wymieniać z całą ramką. Oczywiście mówił mi jak wejść w tryb serwisowy ale niestety bez pilota serwisowego jak się okazało nie da rady tam wejść. Powiedział również że może zbyt często używana płytka dotykowa jest tłusta itp. i dlatego te problemy.
Wymyłem panel czym się dało aby go odtłuścić. Nadal problem występował. Zdjąłem TV ze ściany i rozkręciłem. Dostałem się do tej płytki i rzeczywiście jest przyklejona do ramki TV. Wiozłem odkurzacz i odkurzyłem wszystko co się dało łącznie z płytką. Tam najdłużej wysysałem .
Złożyłem TV do kupy i eureka. Zaczął normalnie działać aż do paru dni wcześniej.
Z panelu dotykowego wcale nie korzystamy. TYLKO z PILOTA. Zastanawiam się czy nie dało by rady odłączyć jakoś tego panelu aby działał tylko z pilota.
Myślę że między ekranem a ramką jakoś przedostaje się kurz i on powoduje problemy. Może po kolejnym odkurzaniu zakleić to miejsce taśmą samoprzylepną ?
Szkoda TV bo odbiera bardzo dobrze. Nie przeszkadza mi że to nie SMART TV bo podłączę pod niego przez HDMI tablet i mam neta :)
Dzwoniłem do kumpla bo jego brat pracuje w serwisie tyle że Samsunga . Może coś będzie wiedział na ten temat i podsunie pomysła ?
-
Nie pomogę w tej sytuacji. Nigdy nie miałem do czynienia z płaskimi telewizorami, nie wiem nawet, jak toto wygląda w środku.
Jedyne, co mam płaskiego w domu, to komputerowy monitor LG, który jest równocześnie telewizorem (ale z tego bardzo rzadko korzystam). Żeby było weselej: on też ma coś pochrzanionego z panelem dotykowym pod ekranem. Otóż gdy wciskam "Głośność wyżej", monitor się wyłącza... Miał tak już od nowości, ale machnąłem na to ręką, bo panela nie używam, w razie czego - jest pilot, a w ogóle to wszystkim steruję za pomocą komputera (zaś głośniki mam osobne). -
Wczoraj świrował a dziś już nie. Ale i tak go jutro rozbiorę i odkurzę.
-
Jedyny pomysł jaki przychodzi mi do głowy to wypięcie na stałe panela dotykowego.
-
@pacior ja też o tym myślałem ale panel dotykowy jest razem z czujka od pilota a bez pilota nie obsłużę TV.
Mój panel wygląda tak:
-
@Jaco- powiedział w Telewizor LG 32CS460-ZA sam się włącza.:
@pacior ja też o tym myślałem ale panel dotykowy jest razem z czujka od pilota a bez pilota nie obsłużę TV.
może czujka ma oddzielne połączenie z płytą główną
-
Albo znaleźć i odizolować tylko ten jeden felerny włącznik?
-
Jutro go rozbiorę i zrobię jakieś foty. Ale z tego co pamiętam tam jest taśma. Żeby jeszcze na płycie było jakieś oznaczenie było by mniej problemów. A tak rozcinać i sprawdzać co będzie a co nie będzie działać 😀
Może znów go odkurzę i jak pisałem zakleję nawet klejem na gorąco aby jeśli jest winny kurz tam już się nie dostał.
-
A więc dziś po pracy i zjedzonym obiedzie zdjąłem TV ze ściany i rozebrałem.
Tak wygląda z tyłu przed zdjęciem obudowy :
A tak wygląda w środku :
Tu pod listwą schowana jest listwa panelu dotykowego :
Tu po zdjęciu plastikowej listwy widać płytkę panela :
A tak mniej więcej wygląda sama płytka. Jest przyklejona i nie da się tego oderwać chyba bez uszkodzenia.
Odkurzyłem wszystko co się dało. Zamieniłem miejscami wtyczki w panelu.
Na płycie nie ma opisu co jest po kolei. Ale gdyby mieć schemat to pewnie wiadomo by było co jest od czego.
Poskładałem do kupy i działa. Ciekawe jak długo . Kurz był ale nie taki jak ostatnio.
No i jeszcze jedna sprawa. Czy kurz może powodować zwarcia ? Może przyczyną moich problemów z TV jest inny element?
Odpięcie panelu spowoduje unieruchomienie TV bo bez pilota nie da się go obsłużyć a w panelu jest czujka.
-
@Jaco- Obcążki i ucinaj po kolei przewody :P
Sam kurz zwarcia nie zrobi ale jeśli dodamy do tego wilgoć to sytuacja wygląda inaczej.
Tylko czy przy panelu dotykowym ma to znaczenie to nie jestem pewny.
No chyba że w okolicy tv pracuje nawilżacz powietrza. -
@pacior powiedział w Telewizor LG 32CS460-ZA sam się włącza.:
Po co ciąć? Po wypięciu wtyczki i podważeniu plastikowej blokady można wyjąć pojedynczy kabel razem z metalowym gniazdem. Potem poszczególne luźne gniazda trzeba zaizolować.
Czy to dobry pomysł nie wiem... -
@drzonca powiedział w Telewizor LG 32CS460-ZA sam się włącza.:
@pacior powiedział w Telewizor LG 32CS460-ZA sam się włącza.:
Po co ciąć? Po wypięciu wtyczki i podważeniu plastikowej blokady można wyjąć pojedynczy kabel razem z metalowym gniazdem. Potem poszczególne luźne gniazda trzeba zaizolować.
To samo chciałem napisać. Poszczególne piny dadzą się wyjąć po podważeniu / naciśnięcia jakiegoś języczka we wtyczce.
Czy to dobry pomysł nie wiem...
Zakładając, że ten odpowiedni "guzik" na panelu działa na zasadzie włącznika zwarciowego, odpięcie jednego, odpowiedniego pinu nie powinno przeszkadzać. Wtedy warto spróbować - choćby po to, aby wyeliminować jedną możliwą przyczynę.
Gorzej, jeśli ten sam pin odpowiada również za włączanie telewizora z pilota; wtedy nie da się w ogóle włączyć. Wówczas trzeba byłoby włożyć pin do kostki z powrotem i ewentualnie kombinować z przerwaniem ścieżki na płytce przy samym "guziku"...Jaco, a tak mi jeszcze wpadło do głowy: czy to samoczynne włączanie się telewizora nie odbywało się przypadkiem o jednej, tej samej porze dnia - np. tylko wczesnym rankiem?
-
@pacior wilgoci nie ma . Więc tę kwestię wykluczam.
-
@leo powiedział w Telewizor LG 32CS460-ZA sam się włącza.:
Jaco, a tak mi jeszcze wpadło do głowy: czy to samoczynne włączanie się telewizora nie odbywało się przypadkiem o jednej, tej samej porze dnia - np. tylko wczesnym rankiem?
Nie . Po prostu jak oglądam TV i chcę go wyłączyć to jak właśnie świruje sam się włącza. Nie ma to znaczenia o której godzinie i porze dnia. Czy to dzień czy noc nie ma znaczenia.
Poczekam jeszcze na odpowiedź brata kumpla co pracuje w serwisie samsunga.
-
No więc kumpel nic nie załatwił i tyle.
Natomiast TV zacząl szwankowac odwrotnie. Teraz niekiedy nie da się go włączyć . Po włączeniu z pilota za chwile po sekundzie sie wylacza. Nie da sie go wowczas wlaczyc z panelu dotykowego tylko reaguje na pilot. I mysle ze to jest dowod na to ze panel dotykowy chodz malo uzywany szwankuje. -
-
Jesli bylo by cos takiego to chetnie bym podmienil. Sprobuje jeszcze w serwisie LG zapytac ale jak bedzie to nie wiem. Szkoda go wymieniac na nowy naprawde.
-
No i jeszcze jedna jakaś reguła.
Przed chwilą się wyłączył. Mam zaprogramowany na 6 TVN i go oglądam (Milionerzy lecą ) a on zawsze włącza się na 5 Puls . Nie ma tam żadnego ustawienia na którym zostaje się włącza lub z którego ma startować. Udało się włączyć panelem dotykowym.
-
Mógłbyś jeszcze wgrać/zaktualizować firmware o ile jest dostępny. Obawiam się jednak czy nie wyłączy się w trakcie programowania.. co może poskutkować uszkodzeniem oprogramowania.
-
@pacior jak go kupiłem to od razu aktualizowałem. Jak zaczął świrować również. Ale to nic nie dało. Nowszych niż są dostępnych aktualizacji nie ma. A te akurat mam na kompie.