[moje Tico] Daewoo Tico PM
-
Był automat z klimatyzacja sam widziałem, na teraz szukam Tico z automatyczną skrzynia biegow. Filmik fajny na FB widziałem
-
@pacior zamiast z Tico robić na siłę Swifta lepiej kupić Swifta! :D
-
@pacior widzę swoje radio :)
-
-
@pacior ale z zegarkiem pojechał. Nie wiedział że tam zegarek jest w wersji europejskiej .
-
@jaco napisał w [moje Tico] Daewoo Tico PM:
@pacior ale z zegarkiem pojechał. Nie wiedział że tam zegarek jest w wersji europejskiej .
W koreańskiej też jest w wersji DX - Delux 😉
Niestety ciężko o taki w czarnym kolorze, myślę o wykorzystaniu zegarka z mojego byłego GTI, kolejna część ze Swifta trafiła by do TicoPs. W GTI zastosowano pierwszy raz na świecie elektroniczny zegarek zamiast analoga firmy Casio
-
A nie myślałeś nad zegarkiem z Renault 19? Pasuje jak ulał.
(Idę oglądać. :-) )
-
No i obejrzałem. Materiał... Jak na możliwości Złomnika, to IMHO średni. Mógł się nieco bardziej postarać. :-P
Pacior - czy dał Ci ten filmik do autoryzacji przed wypuszczeniem? Domyślam się, że nie... No i niestety, prowadzący umacnia stare, nieprawdziwe mity oraz wręcz... tworzy nowe.
Ponieważ zapewne masz kontakt z nim (i z racji użyczenia auta jesteś dla niego osobą wiarygodną), proponuję, żebyś skrobnął kilka słów celem sprostowania - powinien wprowadzić kilka wyjaśnień:- Znowu ten nieśmiertelny mit o niełamanej kierownicy... i znowu powtórzony publicznie... i ani słowa o przeróbce kolumny na łamaną w ramach dostosowania do europejskich wymogów. Na pewno pamiętasz tych kilka wątków na forum. Sam dawałem nawet screeny z książki napraw... Naprawdę przydałoby się, żeby wreszcie ktoś głośno powiedział prawdę. Nawet, żeby tym "ktosiem" był facet ze Złomnika. :-)
- Gaźnik Aisan w Tico??? Bzdura. Aisan był w PL w CC700. W Tico zaś Mikuni-Solex. Skąd on wytrzasnął tego Aisana? Chyba z pierwszej lepszej strony, jaka mu się nawinęła: KLIK - nie doczytał jednak, że Aisan montowano w jakiejś ciężarówce Daewoo... zaś pod spodem są odnośniki do wielu części gaźnika Mikuni-Solex, który był stosowany w Tico.
- Pojemności bagażnika... chyba błyskawicznie zmierzył i wyliczył własnym okiem. Już lepiej byłoby, gdyby użył miarki... a najlepiej, gdyby zerknął do książki, a nie podawał cyfry jak w totolotku. Trzeciak pisze bowiem o bagażniku 180 l (z założoną półką) i ok. 1 metrze sześciennym po złożeniu siedzeń. I po co zgadywać i publikować?
- Kwestię zegarka już omówiliśmy w tym wątku. Zamiast i tu się domyślać, mógłby po prostu Ciebie spytać...
- Drzwi otwierają się "mało szeroko"? No bez przesady... Ma trudności z zajęciem miejsca i ma ciasno na miejscu kierowcy? Niech spróbuje wsiąść wygodnie i mieć dużo miejsca w BMW serii 3 z roku 2010... :-D Ja właśnie to przechodziłem ostatnio kilka razy i... doceniłem wsiadanie do Tico... NAPRAWDĘ... :-))) Fakt, że potem w Becie siedzi się o wiele wygodniej, ale kwestia wsiadania i ilości miejsca jest dyskusyjna (a na to narzekał).
- Co do Papcia Chmiela - też informacje nieaktualne: z racji wieku już nie jeździ samochodem. Fragment jego wypowiedzi: Choć już lewym okiem nie widzę, samochodem nie mogę jeździć. Zresztą zabrano go do Opola jako zabytkowy – to było tico, automatic, 18-letnie. Na wycieczki już nie jeżdżę, mam Wisłę pod domem i to mi wystarczy. Cytat stąd: KLIK
To takich kilka moich pierwszych refleksji z jednokrotnego obejrzenia filmu; pewnie jeszcze coś się znajdzie, gdy popatrzę drugi raz. Ogólnie - Pacior, duży szacun za użyczenie samochodu. Przydałoby się jednak, żeby dał Ci szansę wypowiedzenia się na wizji jako właścicielowi i znawcy tematu (jak to bywało we wcześniejszych materiałach Złomnika - tego tutaj zabrakło). Być może obyłoby się bez merytorycznych wpadek?
Mam wrażenie, że prowadzący był totalnie nieprzygotowany do sprawy i tym dużo stracił w moich oczach. Jeśli tak samo robił filmiki wcześniejsze, to zaczynam do nich nabierać dystansu. Tutaj powtórzył to, co ogólnie się mówi i wie, przy okazji podając garść nieprawdziwych informacji oraz danych.PS. Widzę, że mój pomysł na "serwetkę" na półce znalazł zastosowanie też u Ciebie. ;-)
-
@leo oglądałem większość jego filmów i mogło by być lepiej, jednak ogólnie trzyma swój poziom 😉
Autoryzacji nie było, sceny kręcił sam.
Wytknąłem mu uwagi, zdaje on sobie sprawę z błędów które zostały wypomniane w licznych komentarzach.
Ogólnie filmik mimo niedociągnięć odbieram pozytywnie. Przypomnieliśmy narodowi że jest takie auto jak Tico i jeżeli choć kilka osób więcej przekona się do tego pojazdu to będzie to jakiś sukces 😊 -
@pacior napisał w [moje Tico] Daewoo Tico PM:
Autoryzacji nie było, sceny kręcił sam.
Mógł się bardziej postarać "dzwoniąc" do znajomego... Widać, że nawet ekran mu nie zgasł podczas przysunięcia telefonu do twarzy. Miało być śmiesznie, a wyszło... Co najwyżej marnie.
-
@bpx33 bo w takich sytuacjach najlepiej zadzwonić do BOA swojego operatora o ile rozmowy nie będzie słychać w filmie. Też to zauważyłem ale mnie zaskoczył tym zegarkiem.
Nie pamiętam czy w pierwszym Tico miałem zegarek ? -
@Jaco tak jak leo stwierdził merytorycznie Pan Złomnik się nie przyłożył. Ja jako laik wyłapałem "laickie" wtopy, a jak widać są też techniczne... Widać, że robił to na łapu-capu i byle szybciej.
-
Zegarka nie miałem :(
-
Zegarki ja mam w dwóch Tico i oba czarne
-
A mnie jakoś bardziej podobają się "analogi", ze wskazówkami. Ten fabryczny elektronik jakoś tak mniej się mi podobuje.
Miałem kiedyś zamontowany zegarek uniwersalny z wyświetlaczem LCD, duże cyfry. Po paru latach słońce go załatwiło (dobrze, że czynnik nie spłynął na deskę, bo ponoć jest nieusuwalny).
Teraz, od 9 lat siedzi chronometr z Renault 19 (sorry za brak ostrości):Jest jeszcze druga opcja, też z Renault 19 (tylko pewnie inna generacja):
Zegarki te pasują jak ulał, wystarczy wyciąć zaślepkę.
-
Dziś odebralem prezent mikołajkowy 🙂
-
Wyglądają solidnie, gumy mają dwa zabezpieczenia... Powinny długo wytrzymać.
Jaka cena? -
gdyby końcówki były by wykręcane -to jeszcze dłużej -ale nie przewidzieli tego -lub specjalnie tak zrobili aby wszyscy mieli robotę
-
-
@tadeusz-malinka napisał w [moje Tico] Daewoo Tico PM:
gdyby końcówki były by wykręcane -to jeszcze dłużej -ale nie przewidzieli tego -lub specjalnie tak zrobili aby wszyscy mieli robotę
Co masz na myśli? Chodzi ci o to aby przegub kulowy przedniego wahacza był wymienny