Vectra C - wentylator nagrzewnicy
-
Każdy u mnie w okolicy wie jaka to ze mnie złota rączka :D
Dostałem więc robotę :) Dobranie się do tego wentylatora to niezłe wyzwanie.. ale się udało.
Dla niewtajemniczonych.. odkręcamy schowek, obudowa wentylatora jest na 7 śrubach których nie widać.
Potrzebujemy jedynie torxa 20.
Wentylator stał i palił bezpiecznik.. ale lekkie czyszczenie i WD40 dało radę, całość jeszcze zabezpieczę smarem silikonowym (akurat taki mam).Wyjęcie zajęło mi 1,5 godziny
-
A czy ustaliłeś przyczynę, dlaczego się zablokował? :-)
-
@leo powiedział w Vectra C - wentylator nagrzewnicy:
A czy ustaliłeś przyczynę, dlaczego się zablokował? :-)
Przyczyna bezpośrednia to mycie. Woda lała się przez filtr kabinowy. Mróz dokończył dzieła.
Pośrednio jest to efekt zatkanych kanałów które tę wodę winny odprowadzać - auto parkowane na zewnątrz więc różne syfy typu liście, itd je zatkały.
Wszystko zostało oczywiście udrożnione. -
Przyczyna bezpośrednia to mycie. Woda lała się przez filtr kabinowy. Mróz dokończył dzieła.
Pośrednio jest to efekt zatkanych kanałów które tę wodę winny odprowadzać - auto parkowane na zewnątrz więc różne syfy typu liście, itd je zatkały.
Wszystko zostało oczywiście udrożnione.Niezły kawał roboty :) Pewnie tanio nie było dla klienta :D
-
@miechomiecho powiedział w Vectra C - wentylator nagrzewnicy:
Niezły kawał roboty :) Pewnie tanio nie było dla klienta :D
Po znajomości.. więc zostałem obdarzony butelką :D
ps. na necie chodzi filmik - manual i wszystko ładnie opisane.. ale gość wspomina o 3 śrubach mocujących obudowę, w rzeczywistości jest ich 7.. dostęp do nich jest fatalny, podejrzewam że facet już miał to kiedyś robione i po prostu ktoś skręcił z lenistwa na 3 :D
-
@pacior powiedział w Vectra C - wentylator nagrzewnicy:
Aha. Czyli filtr też przestał spełniać swoją rolę (od wilgotnego / mokrego nie można się niczego spodziewać... oprócz zwiększonej ilości pary na szybie ;-) ).
Wszystko zostało oczywiście udrożnione.Przydaje się tutaj stary pomysł Rdzawego na "filtr przeciwpyłkowy w Tico" - manual leży w archiwum kącika. Zrobiłem również u siebie i napiszę krótko: to się sprawdza.
Syf skutecznie potrafi zablokować odpływy. 3 tygodnie temu byłem dusterem na przeglądzie. Diagnosta, oglądając z kanału spód auta, wsadził palec w otworek pośrodku toroidalnego zbiornika LPG. W ten sposób wypchnął jakieś liście i inny syf - w nagrodę wylało się na niego ok. litra wody... :-P