Vectra C - wentylator nagrzewnicy
-
Każdy u mnie w okolicy wie jaka to ze mnie złota rączka :D
Dostałem więc robotę :) Dobranie się do tego wentylatora to niezłe wyzwanie.. ale się udało.
Dla niewtajemniczonych.. odkręcamy schowek, obudowa wentylatora jest na 7 śrubach których nie widać.
Potrzebujemy jedynie torxa 20.
Wentylator stał i palił bezpiecznik.. ale lekkie czyszczenie i WD40 dało radę, całość jeszcze zabezpieczę smarem silikonowym (akurat taki mam).Wyjęcie zajęło mi 1,5 godziny
-
A czy ustaliłeś przyczynę, dlaczego się zablokował? :-)
-
@leo powiedział w Vectra C - wentylator nagrzewnicy:
Przyczyna bezpośrednia to mycie. Woda lała się przez filtr kabinowy. Mróz dokończył dzieła.
Pośrednio jest to efekt zatkanych kanałów które tę wodę winny odprowadzać - auto parkowane na zewnątrz więc różne syfy typu liście, itd je zatkały.
Wszystko zostało oczywiście udrożnione. -
Przyczyna bezpośrednia to mycie. Woda lała się przez filtr kabinowy. Mróz dokończył dzieła.
Pośrednio jest to efekt zatkanych kanałów które tę wodę winny odprowadzać - auto parkowane na zewnątrz więc różne syfy typu liście, itd je zatkały.
Wszystko zostało oczywiście udrożnione.Przyczyna bezpośrednia to mycie. Woda lała się przez filtr kabinowy. Mróz dokończył dzieła.
Wszystko zostało oczywiście udrożnione.Niezły kawał roboty :) Pewnie tanio nie było dla klienta :D
-
Wszystko zostało oczywiście udrożnione.Niezły kawał roboty :) Pewnie tanio nie było dla klienta :D
@miechomiecho powiedział w Vectra C - wentylator nagrzewnicy:
Niezły kawał roboty :) Pewnie tanio nie było dla klienta :D
Po znajomości.. więc zostałem obdarzony butelką :D
ps. na necie chodzi filmik - manual i wszystko ładnie opisane.. ale gość wspomina o 3 śrubach mocujących obudowę, w rzeczywistości jest ich 7.. dostęp do nich jest fatalny, podejrzewam że facet już miał to kiedyś robione i po prostu ktoś skręcił z lenistwa na 3 :D
-
Wszystko zostało oczywiście udrożnione.@pacior powiedział w Vectra C - wentylator nagrzewnicy:
Aha. Czyli filtr też przestał spełniać swoją rolę (od wilgotnego / mokrego nie można się niczego spodziewać... oprócz zwiększonej ilości pary na szybie ;-) ).
Wszystko zostało oczywiście udrożnione.Przydaje się tutaj stary pomysł Rdzawego na "filtr przeciwpyłkowy w Tico" - manual leży w archiwum kącika. Zrobiłem również u siebie i napiszę krótko: to się sprawdza.
Syf skutecznie potrafi zablokować odpływy. 3 tygodnie temu byłem dusterem na przeglądzie. Diagnosta, oglądając z kanału spód auta, wsadził palec w otworek pośrodku toroidalnego zbiornika LPG. W ten sposób wypchnął jakieś liście i inny syf - w nagrodę wylało się na niego ok. litra wody... :-P