budowa swifta kjs... może cos więcej :)
-
o Panieeee plany grube jak do kjs i graty dobre ale samo auto wyglada jak by bylo zakupione za dwie flaszki.
b16 widze z allegro, pokaz jeszcze jak tył wygląda zawieszenia.zamin przejdziesz do spawania to sprawdz bude bo moze nie bedzie gdzie tych amorow przyczepić i klatki wstawić.
a w silniku to bym postawił raczej na bezawaryjność a nie moc.
Pozdro i czekamy na dalsze relacje.
-
taaa, właśnie zapomniałem wpisać, budę kupiłem tylko z tego powodu że podłoga wygląda ok.
Była oklepywana i w sumie nic nie odpadło oprócz progów ale wstawienie ich nie będzie problemem.
Stan z zewnątrz mnie nie interesował, bo prawdopodobnie będzie laminat, a wole żeby jechało a nie wyglądało. Wygląd będzie ostatnią rzeczą jaką będę robiłZdjęcie tylnego zawiecha dodam jak tylko dojdzie.
-
Oooooo, że też przeoczyłem ten zawias ;/ dawno go kupiłeś ? jakby się plany zmieniły to jestem pierwszy w kolejce po niego
-
Widziałem ten zawias na alledrogo, około tygodnia wisiał, niestety nie dowiedziałem się od jakiego konkretnie opla on jest.
Edit: Już wiem, teraz tylko znaleść odpowiednie i swojego zglebię jejeje:D
Konkret plany na rajdówkę, mam nadzieję że uda się to poskladać jakoś sensownie -
ok odpowiem wszystkim że od opla tigry.
http://www.dcperformance.co.uk/uprated/bilstein-b16-pss9-coilover-kits/vauxhall/tigra.html
http://www.bilstein.net.pl/oferta/bilstein-b16
tył to:
amortyzatory gwintowane przednie H&R na grubych tłoczyskach Bilstein do VW polo 6N golf 3 itp. - wejdą po przeróbkach -
ja mam u siebie z przodu gwint z opla corsy. Corsa i Tigra ma takie samo zawieszenie chyba. Rozchodzi się o dolne mocowania. U siebie po prostu oplowskie zostały ucięte i dospawane z amortyzatorów swiftowych.
-
No wlaśnie chyba nie bo na aukcji było napisane, że trzeba splanować dziury na mocowaniu zwrotnicy w swifcie ;p
-
Fajny dach tam w nim masz - skoro będzie klatka to go zaspawasz, inni dach wycinają, bo chcą szyberdach... Świat nie jest sprawiedliwy
Sprawdź porządnie mocowania wahaczy, bo auto wygląda na padło...
-
Tak wydaje mi się że kolega indii ma racje że tigra i corsa ma to samo zawiecho.
Splanować trzeba mocowanie amora na piaście, te uszy na amortyzatorze są o 1.5mm za wąskie.
Dach będzie zaspawany albo nitowany blachą alu, zrobię wlot powietrza z dachu do kabiny, bo prawdopodobnie szyby będą na stałe.
mocowanie wahaczy sprawdzę i na pewno porządnie wzmocnie
-
Szyby na stale? Wyobraz sobie lato, +30*C w cieniu i czekanie na start albo jechanie dojazdowka Dla mnie pomylka jak auto jest do rajdow a nie na 1/4 mili. Byli tez juz agenci wywalajacy nagrzewnice - do pierwszego jesiennego startu
-
Tak sobie patrzę i się dziwię. Ludzie ładują taką kasę w tego typu trupy. Nie obraź się. Pytanie jaką rajdówkę z tego da się zbudować i ile ona pociągnie. Pewnie jak sobie policzysz koszty obspawania podłogi, wymiany progów i całej długiej listy drobiazgów, które z swifcie wychodzą (jak wiadomo w swiftach rdza nie je tylko plastików, acz tego pewien nie jestem) to pewnie miałbyś dużo lepszą podstawę innego auta.
No, ale może się nie znam. -
No wlaśnie chyba
nie bo na aukcji było napisane, że trzeba splanować dziury na mocowaniu zwrotnicy w
swifcie ;pNic nie przerabiałem w zwrotnicy. W tym gwincie bilka, mocowania są inne niż swiftowe, możliwe, że w tym egzemplarzu zostały przerobione mocowania oplowskie.
-
No to i ja opisze
budowę mojego Swifta.
Zainspirował mnie
kolega Erde który budował swoją rajdóweczkę S1300.Trzymam kciuki, powodzenia
I zdawaj relację na bieżąco -
No masz racje ale hobby kosztuje
Wiele rzeczy sam zrobię, mam w domu warsztat tokarkę, frezarkę, wiertarkę stołową, spawarki itp oraz znajomych co pomogą mi z innymi rzeczami.Wszystkie strojenia, będzie robił kumpel (mistrz polski przednio napędówek street na 1/4 mili)
A w sumie to zobaczymy co z tego wyjdzie -
To jakbyś miał chwilę, możesz podać wymiary mocowania w gwincie? chodzi konkretnie o rozstaw mocowań, odległość między otworami oraz wielkość samych otworów, byłbym wdzięczny i to mi wszystko wyjaśni co do gwintu z opla.
-
A w sumie to
zobaczymy co z tego wyjdzieEee, no to masz zaplecze
Powodzenia i dawaj foty z kolejnych etapów prac
-
Dzisiaj miałem 1 dzień wolnego od jakiegoś czasu i zabrałem się za Swifta.
Wywaliłem wnętrze, fotele, plastiki wygłuszenia i oklepałem podłogę od wewnątrz.
W sumie jestem zadowolony bo tragedii nie ma, wiedziałem że progów nie ma a reszta to niepewność.
Trochę dziur wyskoczyło z pod młotka przy mocniejszym oklepywaniu z dołu tez coś pewnie wypadnie Na razie przerwa i jakieś małe dłubanko ponieważ warsztat mam zajęty i dopiero w przyszłym tyg mogę wjechać ;/
Puki co to dalej zbieram części -
Niezły paździerz Pod baze na rajdowkę to on sie za bardzo nie nadaje
-
Jest git, miałem podobnie, w tym jeszcze tryliard mniejszych dziurek w nadkolach i na każdym większym zgrzewie. Trochę spawania i będzie jak nówka
-
pod błotikami i w gniazdach mcpresona pewnie też będzie kolorowo. zerknij jeszcze od spodu do mocowania wlewu paliwa, belka pasa przedniego, ...