Akumulator do Swifta
-
Witam mam swifta 1.6 sedan + gaz . Chce wymienic akumulator tylko niewiem na jaki slucham muzyki czesto w samochodzie i mam radio 4v60 W . Moj akumulator sie zepsuł ( samochod odkupiłem 2 mies temu ) a był wrzucony akum ok 84 AH Czy to za duzo ?? Moge mocniejszy ?? Co sie dzieje jesli mam za duza moc ?? I jaki byscie mi polecili ??
-
Witam mam swifta
1.6 sedan + gaz .to super, ale każdy ma i tak alternator 50A ...
Chce wymienic akumulator tylko niewiem na jaki slucham muzyki
czesto w samochodzie i mam radio 4v60 W .jak wyciągnie 4x20, to luksus.
a był wrzucony akum ok 84 AH Czy to za duzo ??
zdecydowanie
Moge
mocniejszy ??nie, bo nie masz mocnego alternatora
Co sie dzieje jesli mam za duza moc ??
mylisz pojęcia, nie moc a pojemność, po prostu alternator nie będzie w stanie doładować akumulatora, przy stałym poborze prądu przez odbiorniki w samochodzie.
I jaki byscie mi polecili ??
max. 42Ah od Centry, było pisane wiele razy, na cienkie klemy ( bo takie masz )
-
Witam mam swifta
1.6 sedan + gaz .I miło by było, gdybyś wpadł o tu i się przywitał
-
A moglbym miec tak jak mi polecił mechanik 54 AH ??
-
54 może być. Ja miałem taki w sedanie 1,3/16V SOHC.
-
A moglbym miec tak
jak mi polecił mechanik 54 AH ??Nic Ci to nie da że założysz większy, wręcz przeciwnie, bo alternator go nie doładuje. Setny raz piszę że akumulator jest potrzebny TYLKO do rozruchu, po uruchomieniu silnika wszystkie odbiorniki są zasilane przez alternator. Nadmiar prądu jest przekazywany do akumulatora. Jak używasz radia, dmuchawy, świateł itd. to ile tego prądu zostaje? Mało. Wspieraj przemysł, załóż duży akumulator, będzie niedoładowany i szlag go szybko trafi, kupisz drugi . Do swifta aku około 40ah.
-
45ah imo mam taki u mnie i jest gites nie musze sie martwic ze jak poslucham muzyki na postoju to nie odpale xD
-
Z okazji, że Swift na ciepłym zapala jak chce (chyba, że się oszczędza prąd) myślę, że należałoby wymienić akumulator, którym jest teraz Banner o pojemności 44Ah i mocy rozruchowej 360A.
Znalazłem sobie kilku kandydatów:
- MOLL z serii M3 Plus (46Ah, 420A) (260PLN)
- Bosch z serii Silver S4 (44Ah, 440A) (230PLN)
- Varta z serii Blue Dynamic (44Ah, 440A) (240PLN)
MOLL i Bosch podobno dobrze wypadły w testach ADAC.
Który byście wybrali??
Warto dołożyć te 20-30PLN, żeby kupić MOLLa czy lepiej wlać za to benzyny?Wiem, że podobne tematy już tu były, ale ja mam inne propozycje
-
Z okazji, że Swift
na ciepłym zapala jak chce (chyba, że się oszczędza prąd) myślę, że należałoby
wymienić akumulator, którym jest teraz Banner o pojemności 44Ah i mocy rozruchowej
360A.
Znalazłem sobie
kilku kandydatów:- MOLL z serii M3
Plus (46Ah, 420A) (260PLN) - Bosch z serii
Silver S4 (44Ah, 440A) (230PLN) - Varta z serii
Blue Dynamic (44Ah, 440A) (240PLN)
MOLL i Bosch
podobno dobrze wypadły w testach ADAC.
Który byście
wybrali??
Warto dołożyć te
20-30PLN, żeby kupić MOLLa czy lepiej wlać za to benzyny?
benzyny to się jeszcze nawlewasz w życiu
a akumulator to jak serce ! - MOLL z serii M3
-
benzyny to się jeszcze nawlewasz w życiu
a akumulator to jak serce !Wiem
Chociaż u mnie częściej gazu
Przecież nie mówię, że chcę oszczędzić te 20PLN
Po prostu może nie warto dokładać.
Miał/ma ktoś może MOLLa? -
Wiem
Chociaż u mnie
częściej gazu
Przecież nie mówię,
że chcę oszczędzić te 20PLN
Po prostu może nie
warto dokładać.
Miał/ma ktoś może
MOLLa?Poczekaj! za nim kupisz to ja Ci odradzam ten co ja mam!
4max !!!
28/01/2011 byl kupowany jak patrze w dokumentach, a po 20minutach na swiatlach juz nie kręci ;P -
Nawet mi nie przyszło do głowy kupić coś takiego
Ja też nie polecam tego, co mam. Poniżej zera zimą nawet nie zagadał
Pomagałem sobie innym złomem (oryginał Opla), który trzymałem w domu.
Ten złom to po prostu ze starości. -
Wszystko pięknie, ale z tego co pamiętam to w swifcie był akumulator 34 Ah, więc to już będzie ciut taniej Jedni mówią, że jak się da większy to będzie ciągle niedoładowany, inni, że będzie ok, jak jest sam nie wiem. Ja mimo wszystko skłaniałbym się ku temu co montował producent czyli 34 Ah.
-
Wszystko pięknie, ale z tego co pamiętam to w swifcie był akumulator 34 Ah
Bez przesady
W specyfikacjach, które znalazłem było 38 -
Bez przesady
W specyfikacjach,
które znalazłem było 38Właśnie zastanawaiałem się czy nie zaniżyłem i czy przypadkiem nie było 38 Masz racje, tak czy inaczej podtrzymuje moją wypowiedź, tylko oczywiście z wartościami 38 Ah.
-
Chyba te 6-8Ah więcej to nie taki ból?
Poza tym pytanie: czy gdy akumulator miałby dużo większą pojemność niż zalecana to może zaszkodzić to alternatorowi czy jedynie akumulator będzie niedoładowany? Pytam z ciekawości.
-
Chyba te 6-8Ah
więcej to nie taki ból?Wydaje się, że nie, ale tak jak napisałem wyżej spotkałem się z opiniami, że będzie niedoładowany, a tym samym może gorzej kręcić niż naładowany o mniejszej pojemności.
Poza tym pytanie:
czy gdy akumulator miałby dużo większą pojemność niż zalecana to może zaszkodzić to
alternatorowi czy jedynie akumulator będzie niedoładowany? Pytam z ciekawości.Jak na mój rozum alternatorowi to nie zaszkodzi
-
Zobaczymy co powiedzą inni
Jak nie to zejdę trochę z pojemnością.Oczywiście rozruch jest priorytetem. Zwłaszcza ten zimowy przy np. -25 czy może -30 się zdarzy
Poza tym chciałbym, żeby radził sobie z audio. Chodzi mi o wzmacniacz, bo radio można pominąć. -
ups to ja mam 2 x za duży :]
Sam ostatnio testuje Centrę Futurę, bo Optima poszła do krainy wiecznych ładowań -
I jak to się sprawuje?