Akumulator do Swifta
-
I jak to się
sprawuje?na razie bardzo dobrze, ale za krótko jest co by więcej, oraz co innego napisać
-
Ja mam 60, który ma już swoje lata i na prawdę trzeba się postarać, żeby padł. W zimę mnie nie zawiódł
-
alternator w swifcie 1.0, 1.3 to 50A, a z tego co pamietam 1.3 GTI i 1.6 to 55A
-
Możesz Sobie kupić takiego Boscha jak ja kupowałem zeszłej jesieni(40Ah i 330A).
Co prawda nowy aku, ale jak były te tęgie mrozy tej zimy to przy -30 odpalał bez większych problemów(mimo że w ogóle go nie doładowywałem i jeździłem na krótkich odcinkach). -
Nic mu nię będzie możesz sobie i 88Ah wsadzić i będzie wszystko ok
-
jaki sens w pełni obciążać alternator przez cały czas z powodu niedoładowanego akumulatora. nie przesadzajmy.
-
A dlaczego on ma być nie doładowany ?? Jeżeli pobierze cześć energi to taką samą część będzie musiał dostarczyć
-
Już sam nie wiem
Widzę tu dwie grupy osób:
jedni, którzy są zwolennikami identycznych parametrów jak podaje producent i
druga grupa - "mam 80Ah i jest dobrze"Ja chyba będę pośrodku i kupię coś w okolicach 45Ah, czyli trochę "większy", ale nie mega
Którego z moich kandydatów byście wybrali? Może jakieś inne propozycje.Właściwie pojemność to sprawa bardzo ważna, ale nie można zapominać o mocy rozruchowej.
Bo co mi po takim co będzie miał sporą pojemność jak nie będzie potrafił z siebie wypluć zimą wystarczająco dużo prądu.Zimą woziłem dwa akumulatory po 44Ah i nie było takiego mrozu, który by mnie pokonał
Działo się to w sumie bez dodatkowego ładowania, czyli alternator dawał radę
Dodam, że samodzielnie żaden z tych dwóch nie radził sobie poniżej zera -
Którego z moich
kandydatów byście wybrali? Może jakieś inne propozycje.
Właściwie pojemność
to sprawa bardzo ważna, ale nie można zapominać o mocy rozruchowej.
Bo co mi po takim
co będzie miał sporą pojemność jak nie będzie potrafił z siebie wypluć zimą
wystarczająco dużo prądu.Bosch'a bo ma najlepszy stosunek cena - moc rozruchowa
Ew. Vartę, a na pewno nie MOLL'a. -
Czemu nie MOLL?
Test
Test youtubeWedług mnie MOLL lub Bosch S4
Bosch i Varta zalecają do Swifta 40Ah i 330A
-
Czemu nie MOLL?
30 zł droższy, a 20A mniej.
-
Ale może będzie trzymać kilka lat dłużej? Lepiej będzie sobie radził zimą?
-
Ale może będzie
trzymać kilka lat dłużej? Lepiej będzie sobie radził zimą?W dzisiejszych czasach nie ma lepiej, bądź gorzej. Albo trafiasz dobrze i masz aku na kilka lat, albo źle i starcza Ci na rok lub dwa. I to niezależnie od marki, dlatego nie ma sensu przepłacać...
-
Z okazji, że Swift
na ciepłym zapala jak chce (chyba, że się oszczędza prąd) myślę, że należałoby
wymienić akumulator, którym jest teraz Banner o pojemności 44Ah i mocy rozruchowej
360A.
Znalazłem sobie
kilku kandydatów:- MOLL z serii M3
Plus (46Ah, 420A) (260PLN) - Bosch z serii
Silver S4 (44Ah, 440A) (230PLN) - Varta z serii
Blue Dynamic (44Ah, 440A) (240PLN)
MOLL i Bosch
podobno dobrze wypadły w testach ADAC.
Który byście
wybrali??
Warto dołożyć te
20-30PLN, żeby kupić MOLLa czy lepiej wlać za to benzyny?
Wiem, że podobne
tematy już tu były, ale ja mam inne propozycje
ja słyszałem negatywne opinie o varta
- MOLL z serii M3
-
To pewnie wpadnie Bosch S4 44Ah 440A
Jeszcze się porozglądam -
Bosch S4 44Ah 440A mam taki i super się spisuje czy były mrozy -30 palił od strzału
do tego na tym aku zostawiłem auto na światłach 2razy i sie aku do zera wyładował ;/ ale po naładowaniu dalej śmiga.
Na dodatek ja go nie oszczędzam bo w car audio spadki napięć mam podczas jazdy do 11-12Vi jeszcze 3 lata gwarancji dostałem jeszcze rok mi został nie cały.
-
Bosch S4 44Ah 440A mam taki i super się spisuje czy były mrozy -30 palił od strzału
do tego na tym aku zostawiłem auto na światłach 2razy i sie aku do zera wyładował ;/ ale po naładowaniu dalej śmiga.
Na dodatek ja go nie oszczędzam bo w car audio spadki napięć mam podczas jazdy do 11-12V
i jeszcze 3 lata gwarancji dostałem jeszcze rok mi został nie cały.Oooo
takiej opinii potrzebowałem
A jakie CarAudio można wiedzieć? Bo u mnie też będzie musiał sobie z tym radzić -
Na dodatek ja go
nie oszczędzam bo w car audio spadki napięć mam podczas jazdy do 11-12V
i jeszcze 3 lata
gwarancji dostałem jeszcze rok mi został nie cały.nie ma się czym chwalić Ty lepiej te spadki wyklucz bo w końcu coś upalisz
-
no właśnie nie ma sie czym chwalić only 139,1 dB
wiem wiem spadki spadkami nie ma czasu puki co aby się za to zabrać -
Kondensator załatwiłby sprawę