[GTI turbo] bolączki po zakupie
-
Nie wiem właśnie jaki typ tam siedzi, ale KKK na pewno. Po rozmowie z kilkoma mechanikami to albo nie chcą się podejmować, albo chcieliby od razu wymienić 3/4 silnika. Doszedłem do wniosku, że chyba sam z kolegą zdejmiemy głowicę i zobaczymy co się dzieje. Dostałem od tegoż kolegi namiary, że w Komorowie jest ktoś, kto dorabia uszczelki do wszystkich typów samochodów i z czego dusza zapragnie, ponadto planuje głowice i sprawdza pod kątem pęknięć lub nieszczelności. Mam jedynie cichą nadzieję, że to nie pękł blok...
Cytat:
zgadza sie, trzeba wziąć pod uwagę że doładowanie to aż prawie 1 bar.
Na jutubie są filmy ze swiftami z większym doładowaniem i jakoś to jeździ.
-
turbo to jakaś hybryda kkk. uszczelka musi być metalowa o odpowiedniej grubości, trzeba użyć kalkulatora cr... Może uderz do Radka Petery, on będzie wiedział co jest bez otwierania maski:)
,,Na jutubie są filmy ze swiftami z większym doładowaniem i jakoś to jeździ. ''
To auto też jeździło bardzo długo, jednak zmienił się właściciel i po dwóch tygodniach przestało... -
To ktore to jest auto?
Jak ma tloki z vitary, to nie potrzeba metalowej uszczelki - trzeba za to dobrze zlozyc silnik i wystroic. Co do sprezarki, to tez pasowalo by wiedziec co i jak
Bo zwykle na 1bar to sie ze 220-240KM powinno zrobic zaleznie co tam siedzi. -
trzeba za to dobrze zlozyc silnik i
wystroic.Colin Ty stroisz autka ? kiedyś chyba się tym zajmowałeś
Bo zwykle na 1bar
to sie ze 220-240KM powinno zrobic zaleznie co tam siedzi.na GT28 ile można zrobić ? ( małe doładowanie )
Czy lepiej GT25 pakować ? -
Teraz tylko to mi zostalo, bo od brudnej roboty mam wspolnika
Tylko czasu malawo:/gt28 nie polecam, bo to duze turbo i bedziesz mial problemy po zmianie biegow.
W sumie to najpierw pasowalo by wiedziec w jakie moce celujesz, a potem szukac turbo Wazne tez jaka skrzynia, walki itp bo rozne sprezarki roznie wstaja, a duzo mozna stracic na pozno wstajacej sprezarce przy zmianie z 1 na 2. -
Teraz tylko to mi
zostalo, bo od brudnej roboty mam wspolnika
Tylko czasu
malawo:/oj tam
gt28 nie polecam,
bo to duze turbo i bedziesz mial problemy po zmianie biegow.jak pod pompuje to urwie półośkę
-
Stanąłem na razie na głowicy, dzisiaj dopiero udało mi się odkręcić zapieczone śruby kolektora wydechowego i turbiny, pozostało odkręcenie głowicy i kolektora dolotowego. Dziwią mnie śruby głowicy, czy to jest oryginalny wymysł skośnookich czy faszystowski patent - śruby wyglądają na ampule, jednak środek jest gładki i pasuje nasadowa 11 - 10 nie mieści się. Czy tu nie jest zastosowany jakiś patent z samourywającymi się łbami śrub jak przy stacyjce?
-
sruby moga byc na klucze calowe i nie mam w tym nic dziwnego.
-
Dzisiaj udało się zdjąć głowicę. Uszczelka byle jaka wydmuchana na oko na trzech cylindrach do kanału wodnego. Średnice cylindrów pomierzyłem suwmiarką - wychodzi mi standard lub 1 - szy szlif (na tłokach wybita cyfra 2 - czyżby drugi szlif?). Honowanie na cylindrach widoczne wyraźnie, widać też delikatne przytarcia gdzieniegdzie. Pytanie do znawców: jaką uszczelkę pod głowicę (z jakiego / jakich materiałów) - miedź, standardową czy coś innego. Podejrzewam, że był założony jakiś zamiennik z bardzo małymi otworami olejowymi i obiegu chłodzenia (średnica ok 3-4 mm) i to było powodem przegrzania silnika i wypierdzenia uszczelki. W poniedziałek głowica wędruje do planowania. Odkręcałem kluczem dynamometrycznym i tam, gdzie najbardziej uszkodziło uszczelkę siła odkręcanie była ok 40 Nm, tam gdzie uszczelka wyglądała na dobrą ok 60 -70Nm. Proszę o poradę, jaką uszczelkę zamówić żebym nie musiał rozkręcać silnika co parę tygodni.
-
a zrob zdjecie tych przetarc i zapodaj je tu.
-
Proszę o poradę, jaką uszczelkę zamówić żebym nie musiał rozkręcać silnika co parę
tygodni.odezwij się do Erde-go, on ma magika od uszczelek, ale musisz wiedzieć jaką grubość chcesz
-
niestety jezeli chcesz to zrobic naprawde dobrze to musisz splanowac rowniez blok i wtedy uszczelka z miedzi... znajdz dobry warsztat co obrobi Ci glowice i blok a oni juz dobiora najlepsza uszczelke...
a wogole to niewiem na ile to jest prawda ale kumpel mi mowil ze jezdził na glowicy od gti połączonej z blokiem od 1,6... wiec moze warto zmienic, ceny tych silnikow sa niewielkie. -
a wogole to niewiem
na ile to jest prawda ale kumpel mi mowil ze jezdził na glowicy od gti połączonej z
blokiem od 1,6... wiec moze warto zmienic, ceny tych silnikow sa niewielkie.pewnie chodzi o coś takiego :
-
Numerek na tłoku to rozmiar tłoka, ale fabryczny rozmiar. Bo tłoki i bloki są w dwóch minimalnie różnych wymiarach. Jak ściągniesz miskę olejową i wyczyścisz blok z silikonu to znajdziesz rządek czterech cyferek (1ki i/lub 2ki), które mówią jakiej wielkości są tłoki w poszczególnych cylindrach, no i oczywiście odpowiednio i tłoki mają oznaczenie w postaci 1 lub 2. Natomiast jeśli masz tulejowany blok, to akurat jest to nieważne, bo powinien być zrobiony na jeden wymiar na każdym cylindrze.
-
Głowica odebrana z planowania, właśnie skończyłem zakładanie. Po bliższych oględzinach wychodzi na to, że w silniku raczej nic nie było robione co do zwiększenia pojemności. Na tłokach jest wybite STD czy jakoś tak, pomiary suwmiarką też to potwierdzają. Numer 2 wybity na tłokach to jak się domyślam numer tłoka - w manualu oznaczenie 2-2-1-2 (u mnie wszystkie takie same). Pozostało założyć dolot, chłodnicę i paski, kupić nowe szpilki i zobaczyć co się stanie...
-
mam nadzieje ze swifcik odpali najważniejsze ze głowica szczelna. jaka dałeś uszczelke?
-
Kupiłem komplet uszczelek firmy Elwis Royal w InterCarsie. Uszczelka jest standardowa, jednak wykonanie o wiele lepsze jak w tej co była (więcej metalowych pierścieni, nie tylko na cylindrach). Moje domniemania są takie, że ktoś po prostu składał silnik dwa razy na tych samych uszczelkach sądząc po wszechobecnym silikonie i hermeticu (kolektor wydechowy na hermetic, dolot i głowica na silikon) oraz bez planowania głowicy. Każda śruba głowicy odkręcała się z innym momentem, niektóre bez użycia większej siły (30-40Nm !!!). Uszczelkę prędzej czy później musiało tak czy tak przepierdzieć. Tym czasem kończę i biorę się za robotę, póki nie pada. Wieczorem zdam relację.
-
Uszczelki do kolektorow nie taka latwa sprawa dostac do GTi i powiedzmy ze tutaj az taki drut to nie jest, ale jak to ktos zlozyl na silikon glowice???????
-
Kupiłem zestaw uszczelek, były w zestawie wszystkie uszczelki, nawet uszczelniacze zaworów. Co do poskładania na silikon to dokładnie wszystko było upaprane - jak domniemam dwa razy składane na tych samych uszczelkach. Póki co autko jeździ od trzech dni, problem jest z kolektorem wydechowym - okazał się krzywy i póki co przepierduje. Nie obędzie się bez planowania, jednak za bardzo nie wiem, jak toto odkręcić i jaką uszczelkę dać między kolektor a turbinę (podobno ma być stalowa, u mnie jest jakiś paździerz z bliżej nieokreślonego materiału).
-
Uszczelke kup do tej sprezarki w ASO producenta samochodu z ktorego ja wykrecono
Mam nadzieje, ze blok tez rownales?