Samodzielna wymiana sprzęgła Swift 1.3 MK3
-
Witam
Zbieram siły do wymiany sprzęgła kompletnego w moim swifcie. Muszę jednak poprosić o radę gdzie mógłbym znaleźć jakiegoś manuala na ten temat.Może ktoś z Was koledzy bądź koleżanki opublikował już swoje doświadczenia w tym temacie?
Pozdrawiam -
W sumie to powinienes dac rade (z jakims pomocnikiem) ja wymienialem jak kupilem, bo mozna bylo wrzucic bieg, puscic sprzegło, a samochod stał w miejscu
Silnika nie trzeba wyjmować, więc o tyle dobrze. Najwiekszy problem, to nałożenie skrzyni na silnik, to zajęło nam jakies 3 godziny, a potem to juz leci Aha i nie próbuj tego zrobić sam, bo to raczej niemożliwePoszukaj wątku, bo już był gdzies manual na taki zabieg
U mnie trwało to 2 dni(z tym ze to była wiosna, a wtedy dni sądużo krótsze niż teraz) Jeden dzien zdemontowanie skrzyni, drugi zamontowanie. Więc powodzenia
-
wyjmować, więc o tyle dobrze. Najwiekszy problem, to nałożenie na , to
zajęło nam jakies 3 godziny, a potem to juz leci Aha i nie próbuj tego zrobić
sam, bo to raczej niemożliwe
Jak już będziesz miał praktykę to w trzy godziny ze złożeniem zajmuje cała robota -
Jak już będziesz
miał praktykę to w trzy godziny ze złożeniem zajmuje cała robotadokladnie
ja juz 4 razy zdejmowalem skrzynie i za kazdym razem sam, wiec sie da tylko trzeba miec troche krzepy
-
a ja zmieniałem 15 minut bo miałem silnik na wierzchu:P
-
Jeżeli nie jest to takie trudne postaram się podjąć wyzwanie
martwi mnie tylko jedno że ponoć trzeba mieć jakiś specjalny (wałek,klucz) to ustawienia tarczy z dociskiem w osi żeby można było zamknąć wszystko razem z powrotem ;DPostaram się dać znać na forum jakie postępy robót, może nawet ozdjęciuje co nieco .
Pozdrawiam Marcin
-
No zdjęcia by się przydały.
-
No zdjęcia by się
przydały.A będzie ktoś z nich korzystał ? Bo tendencje na forum są zgoła inne.
-
Właśnie jestem po wymianie - trwało właśnie z 5-6 godzin, ale w tym czasie były jeszcze wymieniane kompletne piasty przednie, tarcze hamulcowe i klocki i opony.
Co do montażu - zainwestowałem w drobiazg, który niesamowicie ułatwił montaż - polecam:
http://moto.allegro.pl/item1082822043_klucz_do_centrowania_tarczy_sprzegla_jonnesway.html -
O takie coś mi chodziło:) Dzięki za podpowiedź.