[GTI] Swift Gti się dławi i słabo przyspiesza od 0-100
-
nie no jesli to byla seria, to chyba jest 47mm(jesli dobrze pamietam) i watpie zebys miał cos robione z wiekszej srednicy do mocy 101km(okolic). Jedynie co to moze pozbycie sie kata czy tlomikow i zmiejszenie "oporu" na wydechu takie cos robi, choc nie powinno. Pozatym sam poprzedni wlasciciel napisal osiagi sie poprawily. wiec u Ciebie nie powinien jechac jak "slimak".
Ja jak pisalem, u siebie mialem z przyspieszeniem podobnie jak Ty na tym filmiku(ale sie nie krecil tak-to juz zalezy do skrzyni) mialem walnieta lambde. W pt wymienilem na nowa, all wrocilo do normy i jest jak na filmie zapodanym przez Krissgti a moze i ciut lepiejA jak sadzicie nie lepiej do tego wydechu bylo by wsadzic tlumik przelotowy w obudowie kata zamiast tej strumienicy?
-
moj kolega mechanik mowi ze jak wydech jest odprezony to trzeba dostarczyc silnikowi wiecej powietrza, ma to sens w przypadku kolegi...
-
moj kolega mechanik mowi ze
jak wydech jest odprezony to trzeba dostarczyc silnikowi wiecej powietrza, ma to sens w
przypadku kolegi...no to wiaodmo ze o doplyw powietrza trzeba zadbac, faktem jest ze przy tych 6,5k w gore on potrzebuje naprawde sporej ilosci powietrza.
-
nie no jesli to byla seria,
to chyba jest 47mm(jesli dobrze pamietam) i watpie zebys miał cos robione z wiekszej srednicy
do mocy 101km(okolic). Jedynie co to moze pozbycie sie kata czy tlomikow i zmiejszenie
"oporu" na wydechu takie cos robi, choc nie powinno. Pozatym sam poprzedni wlasciciel napisal
osiagi sie poprawily. wiec u Ciebie nie powinien jechac jak "slimak".
Ja jak pisalem, u siebie
mialem z przyspieszeniem podobnie jak Ty na tym filmiku(ale sie nie krecil tak-to juz zalezy
do skrzyni) mialem walnieta lambde. W pt wymienilem na nowa, all wrocilo do normy i jest jak
na filmie zapodanym przez Krissgti a moze i ciut lepiej
A jak sadzicie nie lepiej do
tego wydechu bylo by wsadzic tlumik przelotowy w obudowie kata zamiast tej strumienicy?Czyli wymiana lambdy by coś pomogła u mnie,a i jakiej firmy kupiłeś sonde? Bo jak sprawdzałem poprawność działania tej sondy to wyszło, że jest już zepsuta ale mogłem coś źle robić...
A i jak proponujecie najprostszym sposobem zwiększyć mu dopływ powietrza, może stożek w obudowie i rura ze zderzaka do stożka?
Mam jeszcze jeden problem bo mam nowe sprzęgło a przy kilku startach od 0-100 zaczyna się ślizgać tylko na 1 biegu...Czym to może być spowodowane? -
lambda ngk to okolo 150 zl, a sprzeglo jak sie slizga to albo zle ruszasz albo kieskie sprzeglo albo ktos zrobil cie i wymienil tylko tarcze a docisk moze juz byc kijowy.
-
lambda ngk to okolo 150 zl, a
sprzeglo jak sie slizga to albo zle ruszasz albo kieskie sprzeglo albo ktos zrobil cie i
wymienil tylko tarcze a docisk moze juz byc kijowy.sprzęgło wymienione jest kompletne AISIN, sam wymieniałem i nie była to moja pierwsza wymiana sprzęgła i sprawdzał po mnie jeszcze bardziej doświadczony mechanik czy wszystko dobrze robię. A jak z tą przepływką bo nie mogę manuala do swifta gti pobrać.
-
manuali do swifta wsedzie jest pelno... poszukaj
-
Czyli wymiana lambdy by coś
pomogła u mnie,a i jakiej firmy kupiłeś sonde? Bo jak sprawdzałem poprawność działania tej
sondy to wyszło, że jest już zepsuta ale mogłem coś źle robić...
A i jak proponujecie
najprostszym sposobem zwiększyć mu dopływ powietrza, może stożek w obudowie i rura ze zderzaka
do stożka?
Mam jeszcze jeden problem bo
mam nowe sprzęgło a przy kilku startach od 0-100 zaczyna się ślizgać tylko na 1 biegu...Czym
to może być spowodowane?sonda magnati marelli. org. NGK to koszt okolo 280zł(nie mowie o tym czyms na allegro), dalem za sonde 68zł.
dolot to trzeba by najlpiej przepustnice zmienic, roztoczyc przeplywke, wsadzic stozek, odzdzielic stozek i zrobic do niego doplyw powietrza.
odpal autko przy jakis 90 wrzuc 5 bieg jedz spokojnie i zachwile daj gazu w podloge zobacz po obrotach czy sie slizgnie. Moze sruby nie popusciles wystarczajaco i na lapie nie masz luzu?? -
sonda ngk to ok 150 plnow, pytalem w zeszly czwartek w sklepie z czesciami do aut japonskich.
-
sonda magnati marelli. org.
NGK to koszt okolo 280zł(nie mowie o tym czyms na allegro), dalem za sonde 68zł.
dolot to trzeba by najlpiej
przepustnice zmienic, roztoczyc przeplywke, wsadzic stozek, odzdzielic stozek i zrobic do
niego doplyw powietrza.
odpal autko przy jakis 90
wrzuc 5 bieg jedz spokojnie i zachwile daj gazu w podloge zobacz po obrotach czy sie slizgnie.
Moze sruby nie popusciles wystarczajaco i na lapie nie masz luzu??na łapie mam luz, ale tak miałem od początku. Tak powinno być chyba.
A dzisiaj na rozgrzanym silniku nagle obroty na luzie spadły mi do takiego poziomu[IMG=http://img28.imageshack.us/img28/3225/dsc00317lg.jpg][/IMG]
A po wyłączenie świateł wzrosły do takiego jak trzeba czyli do około 950[IMG=http://img186.imageshack.us/img186/2246/dsc00318k.jpg][/IMG] I dodam, że wcześniej zdarzało się tak czasem i jak znowu włączę światła jest ok ale po ruszeniu znowu spada tak nisko, czym to może być spowodowane? -
na łapie mam luz, ale tak
miałem od początku. Tak powinno być chyba.
A dzisiaj na rozgrzanym
silniku nagle obroty na luzie spadły mi do takiego
poziomu[IMG=http://img28.imageshack.us/img28/3225/dsc00317lg.jpg][/IMG]
A po wyłączenie świateł
wzrosły do takiego jak trzeba czyli do około
950[IMG=http://img186.imageshack.us/img186/2246/dsc00318k.jpg][/IMG]
I dodam, że wcześniej zdarzało się tak czasem i jak znowu włączę światła jest ok ale po
ruszeniu znowu spada tak nisko, czym to może być spowodowane?slabym akumulatorem, podladuj go pojezdzij sobie, zresetuj kompa, potem sam sie ustabilizuje.
-
slabym akumulatorem, podladuj
go pojezdzij sobie, zresetuj kompa, potem sam sie ustabilizuje.dokladnie slaby aku, slaba masa
Ja u siebie jak mialem lambde walnieta to takie wolne obroty miałem, silnikiem zdeka zarzucalo.
-
dokladnie slaby aku, slaba
masa
Ja u siebie jak mialem lambde
walnieta to takie wolne obroty miałem, silnikiem zdeka zarzucalo.No ok sprawdzę ten akumulator, ale według mnie jest dobry kręci jak opętany, a i jest nowy.
Wymienię tą lambdę jak najszybciej się da i sprawdzę kompresje silnika, a tak w ogóle to jakie powinno być ciśnienie? -
14,5 kg/cm2 , 206,2 psi
-
14,5 kg/cm2 , 206,2 psi
Dzięki postaram się w tygodniu to sprawdzić mam nadzieję, że wszystko będzie git...
Bo już się tego boje Ale po wymianie filtra i zalaniu lepszego paliwa trochę się poprawiło przyspieszenie i elastyczność jest lepsza, najlepsze wyszło mi 9,4 ale wiecie jak to jest na stoperze... -
Słaby akumulator? A co ma akumulator do tego? Akumulator jest potrzebny w samochodzie tylko do uruchomienia silnika, później wszelkie urządzenia są zasilane z alternatora, więc raczej w nim bym szukał przyczyny, lecz najpierw w połączeniach. Ważna jest masa dochodząca do silnika, bo czasami pozornie jest, lecz nie łączy. Możesz puścić jakąś dodatkową masę z karoserii na silnik i zaobserwować czy coś się poprawi. Akumulatorowi dajcie spokój, skoro kolega pisze że kręci jak wariat.
-
juz chyba wiem co Ci doskwiera w twoim swifcie.ale to juz na Pw
-
Dzisiaj zmierzyłem ciśnienie sprężania i wszystko jest ok znaczy na 1i4 cylindrze 14,5 a na 2i3 14,0. Mam kolejne pytanie, jakie paliwo polecacie ?
-
Dzisiaj zmierzyłem ciśnienie
sprężania i wszystko jest ok znaczy na 1i4 cylindrze 14,5 a na 2i3 14,0. Mam kolejne pytanie,
jakie paliwo polecacie ?sprawdzone 95
-
Witam
Swift GTi to nie Ferrari 458, nie wymaga PB98 . G13B był projektowany w połowie lat '80 i możesz mi wierzyć, że tak, jak Hellsin pisze, wystarczy dobra PB95 . Jeśli już wiesz, który wtryskiwacz ma luz to odpal go i przy włączonym silniku zobacz, czy jak poruszysz tym czwartym wtryskiwaczem silnik nie zaczyna Ci inaczej pracować. Sprawdziłeś przepływomierz i sondę lambda ? Zabrudzony filtr paliwa też na pewno go trochę mulił, jeśli będzie się szybko zatykał to na Twoim miejscu przeczyścił bym ten bak, bo wydaje mi się, że jest tam naprawdę sporo syfu. Nie klepią Ci czasem popychacze hydrauliczne? Osobiście nie spotkałem się ze spadkiem mocy przy ich zużyciu, ale z tego co dobrze kojarzę Xsystoof chyba tak . Gdy wszystko co Ci napisaliśmy nie pomoże przyjrzyj się i temu . Na koniec pragnę zaznaczyć, byś nie liczył, iż Twój Swift będzie przyspieszać, jak GTi z oryginalną skrzynią, gdyż tak nie będzie. Robiąc rzeczy, które wymieniliśmy w temacie możesz go jedynie doprowadzić do stanu sprzed usterki .
Pozdrawiam