[GTI] Swift Gti się dławi i słabo przyspiesza od 0-100
-
ja mam wrazenie ze ta skrzynia to jakas dzwina jest
110km/h robi jak sie zakreci do 8k rpm w serii, a nie jak w tym przypadku 7k rpm
-
ja mam wrazenie ze ta
skrzynia to jakas dzwina jest
110km/h robi jak sie zakreci
do 8k rpm w serii, a nie jak w tym przypadku 7k rpmHeh każdy ma odmienne zdanie... Ale skrzynia na pewno nie jest oryginalna od GTi ale kasy na skrzynie nie mam a na wymianę filtra i oczyszczanie baku się znajdzie bo i tak sam robię wszystko. A skrzynię wymienię już na koniec jak nic się nie poprawi i może w środę jak dam radę sprawdzę tą sondę lambda.
-
To że pali o 5l za dużo nie niepokoi cię?
-
To że pali o 5l za dużo nie
niepokoi cię?raczej nie bo wcześniej trochę delikatniej jeździłem,a teraz częściej daje mu buta... Ale teraz już wiem, że coś jest nie tak i postaram się jak najszybciej coś z nim zrobić.
-
Nieprawda. Chyba, że masz w
oczach miernik ciśnienia paliwa.Czemu nieprawda?
Przecież można zobaczyć, czy paliwo leci ciągłym, czy przerywanym strumieniem. Czy ciśnienie "na oko" jest dobre itp itd. Nie do wszystkich diagnoz jest potrzebny sprzęt. A jak się go nie ma - trzeba sobie umieć radzić A nie od razu uznawać, "że się nie da". Dokładnie tego nie sprawdzisz - ale niektóre problemy można tak wyłapać.
Pozdr.
-
No dobrze, ale jak kiedyś chodził dobrze, to przecież kurde chyba na tej skrzyni, nie? Więc chyba słusznym by było doprowadzić do tamtego stanu, a nie klepać o wymianie skrzyni, co według mnie nic nie da, a w końcu, przy nie usuniętych właściwych usterkach zarżnie silnik...
-
No dobrze, ale jak kiedyś
chodził dobrze, to przecież kurde chyba na tej skrzyni, nie? Więc chyba słusznym by było
doprowadzić do tamtego stanu, a nie klepać o wymianie skrzyni, co według mnie nic nie da, a w
końcu, przy nie usuniętych właściwych usterkach zarżnie silnik...
Dzisiaj jadę sprawdzić sondę ale nic więcej nie zrobię bo nie zdążę, resztę zrobię w sobotę. -
Byłem dzisiaj swoim swiftem na analizie spalin i wszystko jest ok mieszanka nie jest uboga.
Więc wymieniam tylko filtra paliwa, kable WN i czyszczę bak na razie to powinno trochę pomóc. Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi:) -
masz kata??? bo jeśli masz to analiza spalin wykazała tylko tyle, że masz sprawny katalizator...
sondę lambda mierzy się miernikiem elektrycznym, jak nie masz to jedź do gazowników a oni za 10 zeta powiedzą ci czy twoja sonda żyje czy nie..
życie dla sondy oznacza dawanie napięcia w zakresie 0-1.0V -
masz kata??? bo jeśli masz to
analiza spalin wykazała tylko tyle, że masz sprawny katalizator...
sondę lambda mierzy się
miernikiem elektrycznym, jak nie masz to jedź do gazowników a oni za 10 zeta powiedzą ci czy
twoja sonda żyje czy nie..
życie dla sondy oznacza
dawanie napięcia w zakresie 0-1.0VA czy taka sonda była by dobra, bo wg opisu to pasuje do mojego
http://allegro.pl/item966432261_sonda_lambda_1_przewodowa_opel_daewoo_nowa.html#gallery -
napisze ci to co mi gazownik powiedział:
"nie kupuj pan zamienników bo mi 1 wytrzymał tydzień a drugi miesiąc"
kup ngk i masz po problemie.. -
napisze ci to co mi gazownik
powiedział:
"nie kupuj pan zamienników bo
mi 1 wytrzymał tydzień a drugi miesiąc"
kup ngk i masz po problemie..Dokładnie.
U mnie jakiś szajs padł po pół roku. Aktualnie mam NGK i problemów brak
Pozdr.
-
napisze ci to co mi gazownik
powiedział:
"nie kupuj pan zamienników bo
mi 1 wytrzymał tydzień a drugi miesiąc"
kup ngk i masz po problemie..oryg. NGK to koszt z 290zł przynajmniej umnie w miescie. Te na allegro podobno z tamtymi nie maja duzo wspolnego, lecz nie miałem z nimi do czynienia.
A ta za 39zł dziwna jest, duzo sie po niej spodziewac nie mozna a daja 1rok gwary.
Aktualnie tez zaczynam sie rozgladac za jakas lambda;/ -
oryg. NGK to koszt z 290zł
przynajmniej umnie w miescie. Te na allegro podobno z tamtymi nie maja duzo wspolnego, lecz
nie miałem z nimi do czynienia.
A ta za 39zł dziwna jest,
duzo sie po niej spodziewac nie mozna a daja 1rok gwary.
Aktualnie tez zaczynam sie
rozgladac za jakas lambda;/Jak dają ten rok gwarancji to albo po roku się rozpitoli, albo będzie się co miesiąc kopała i tylko tyle, że Ci ją będą naprawiać, ale Ty i tak będziesz miał auto nadal niesprawne, więc moim zdaniem chyba lepiej troszkę dołożyć
-
A czy może to być spowodowane tym, że mam przelot zamontowany od katalizatora do końca?
-
Przeciez sonde masz w kolektorze wiec wszystko co za nie ma znaczenia....
-
Przeciez sonde masz w
kolektorze wiec wszystko co za nie ma znaczenia....Też tak uważam ale typek na innym forum mi napisał, że to może być powód.
Więc napisałem do niego wiadomość i czekam teraz na uzasadnienie, dlaczego tak uważa... -
Witam
Sprawdź przepływomierz, jak już było powiedziane wyżej przyczyną może być też sonda lambda, katalizator możesz mieć zapchany, brudny filtr powietrza też często jest powodem pogorszonych osiągów (jednakowoż u Ciebie ten aspekt można odrzucić). Wiele jest czynników takiego stanu rzeczy. Z tego co pisałeś wcześniej jest też opcja, że zakatowałeś silnik. Mierzyłeś kompresję? Ile Ci pali oleju? Zawsze czekałeś, aż silnik osiągnie właściwą temperaturę pracy ? Skrzynię na bank masz jakąś inną, gdyż tak jak pisali koledzy na oryginalnej powinieneś kończyć dwójkę przy nieco ponad 100km/h . Poza tym, moim zdaniem dziwnie Ci pracuje ten silnik, ale może to wina wydechu ... Z tego co piszesz check engine żadnych błędów Ci nie wybłyskuje. Generalnie opony mają jakiś wpływ na osiągi, ale nie tak drastyczny, jak na filmiku zamieszczonym z Twojego przyspieszenia... Hmmm, a powiedz mi, czy na wolnych obrotach silnik równo Ci pracuje? Nie masz czasami takiego wrażenia, jakby chodził na 3 cylindrach ? Jest też opcja, że wtyczka od któregoś wtryskiwacza jest już wyrobiona, przez co na którymś z cylindrów masz źle podawane paliwo, lub też miejscami pracuje tylko na 3 garach (tj. raz łapie, a raz nie). Objaw takiej usterki jest następujący: znacznie pogorszone osiągi, czasami nierówna praca na biegu jałowym i czasami dokręcanie się silnika niżej, niż fabrycznie (np. tylko do 6500obr.min), ponieważ na wysokich obrotach masz wrażenie, jakby mu brakowało paliwa . Na pewno nie zaszkodzi sprawdzić czy wszystkie wtryski dobrze siedzą .
Generalnie zdrowe GTi na oryginalnej skrzyni powinno jeździć tak :
http://video.google.com/videoplay?docid=-7441300966910336393#
Cóż, moim zdaniem na słabe osiągi i wysokie spalanie Twojego Swifta nałożyło się kilka czynników... Zdrowe GTi jeździ znacznie szybciej i znacznie mniej pali .
Mam nadzieję, że mogłem pomóc .
Pozdrawiam -
A z sprawdzeniem czy pali na wszystkie gary to niech poprostu z kazdej swiecy podczas dzialania silnika na chwilke sciagne przewod, bedzie zauwazalna roznica.
Prawde mowiac moj gti teraz z walnieta sonda przyspiesza podobnie jak na filmie jarekk1813 (tylko tu cos 2jka jakby wysoko leci), moja lambda podaje 0.22V cały czas. Za czasow zycia lambdy auto szlo jak na filmie zapodanym przez Krissgti mimo aktualnego wydechu.
ok sory ze odejscie od tematu ale co to za dzwiek sie pojawia w 13sekundzie filmiku zapodanego przez Krissgti? Umnie identyko jest przy takich obrotach na 2 i chyba 3biegu tez (chyba ze to film poprzedniego wlasciciela:D). jakby cos luzne bylo przy lewarku zmiany biegów po wydlubaniu na postoju ciezko cokolwiek znalesc tam.
-
wybite poduszki silnika