[MK-4 1,0] Pomoc w doborze częsći zawias,hamulce
-
Witam!
Suzuki Swift 1.0 mk4 1999r 5D
Po przeglądzie styczeń okazało się ze gumy na wahaczach trzeba powoli wymieniać(sworzeń,tuleja). A teraz zamierzam wymienić Sprężyny to przy jednym zamachem
wymienić wahacze na New.Po przeszperaniu Forum i opiniach klubowiczów Padło na wahacze:
-YAMATO lewy J38008YMT , prawy J38009YMT 150zł/sztuka
Przy okazji profilaktycznie zamierzam wymienić gumy tylnych wahaczy:
Szukałem i znalazłem takie coś w Inter carsie:
1.Silentblock/tuleja wahacza, tylna oś YAMATO J58004A -2x22zł
2.Silentblock/tuleja wahacza, tylna oś YAMATO J58004B -2x38zł
nr3.czy to nie to samo co nr1?Do tego zostanie wymienione sprężyny zawieszenia na:
APEX Springs
Product code: 140-2000 -35mm
i teraz moje pytanie na przeglądzie sprawność amortyzatorów 78-79% auto ma
przejechane 98tys km czy wymienić teraz jak jest rozebrane zawieszenie amortyzatory przednie na:
KAYABA Premium 633133 165.52zł/sztuka??? czy to mam sens?Hamulce auto jak pisałem ma przejechane 98tys i dalej śmigam na org Tarczach 3xwymieniałęm klocki i skuteczność jest słaba
Poszukałem sobie po forum i po opiniach Klubowiczów padło na:
-Tarcza hamulcowa BREMBO 09.5857.14 -227.12 zł/komplet
i KLOCKI i tu problem bo są 2 rodzaje:Klocki hamulcowe FERODO (do samochodu) FDB588 -93zł/komplet przód
System hamulcowy Sumitomo ???Długość [mm]: 108
Wysokość [mm]: 45
Grubość [mm]: 15
Ilość wskaźników zużycia okładzin: 2
Ciężar [kg]: 1,05
Klocki hamulcowe FERODO (do samochodu) FDB648 - 95zł/komplet przód
System hamulcowy Akebono ???Długość [mm]: 109
Wysokość [mm]: 44
Grubość [mm]: 14
Ciężar [kg]: 0,9
alternatywnie:
Które z tych są dobre żeby pasowały?opcja 1 czy 2?
I na koniec pompa wody mi cieknie ubywa płyn chłodniczy mało sporadycznie ale cieknie i od tego czasu jak cieknie auto coś się grzeje wentylator chodził nawet
przy tep -5 a nawet -10 a jak jest dodatnie tep to często się włącza a wskazówka tep w normie.
Płyn chłodniczy nowy.To padło na wymianę pompy wody,
i teraz moje pytanie czy taka pompa wody jest dobra:
-Pompa wody GMB D18004 62złZ góry ThX za Doradzenie i Pomoc
-
Do tego zostanie wymienione
sprężyny zawieszenia na:
APEX Springs
Product code: 140-2000 -35mmuuu wreszcie się pojawiły, no proszę jak ja chciałem, to nikt ich nie miał w PL ...
i teraz moje pytanie na
przeglądzie sprawność amortyzatorów 78-79% auto ma
przejechane 98tys km czy
wymienić teraz jak jest rozebrane zawieszenie amortyzatory przednie na:
KAYABA Premium 633133
165.52zł/sztuka??? czy to mam sens?nie ma ... dodatkowo ciekawe skąd te 78-79% skoro praktycznie nowe amorki z fabryki mają skuteczność max. 80%
Hamulce auto jak pisałem ma
przejechane 98tys i dalej śmigam na org Tarczach 3xwymieniałęm klocki i skuteczność jest słabato wymień płyn hamulcowy kiedyś cały i zobacz czy jest różnica
i KLOCKI i tu problem bo są 2
rodzaje:
1)
Klocki hamulcowe FERODO (do
samochodu) FDB588 -93zł/komplet przód
System hamulcowy Sumitomo ???Klocki hamulcowe FERODO (do
samochodu) FDB648 - 95zł/komplet przód
System hamulcowy Akebono ???
Które z tych są dobre żeby
pasowały?opcja 1 czy 2?żadna ... bo masz system Boscha u siebie i klocki to koszt rzędu 200 zł jak uparłeś się na Ferodo
-
płyn hamulcowy już wymieniałem tarcze są jak by to powiedzieć stan -dst
co do sprawności to tak mi pokazało na przeglądzie aż sam się zdziwiłem
co to jest system Boscha?
-
System Boscha to rodzaj zaciskow, a klocki musisz dopasowac do zaciskow
Co do pompy gmb nie raz byla polecana na forum. -
A ja podepnę się pod temat.
Chcę kupić szczęki hamulcowe na tył do mojego 1.0 GL 1999r 3D... i teraz pytanie: ile wynosi średnica bębna 180 czy 200mm ?? -
A ja podepnę się pod temat.
Chcę kupić szczęki hamulcowe
na tył do mojego 1.0 GL 1999r 3D... i teraz pytanie: ile wynosi średnica bębna 180 czy 200mm
??180mm
-
praktycznie nowe amorki z fabryki mają skuteczność max. 80%
max 90%, ale to się rzadko zdarza. 80-85 to norma. -
max 90%, ale to się rzadko
zdarza. 80-85 to norma.skąd te 90% - bo aż ciekaw jestem
-
Skąd te info? Ano stąd, że przeszedłem kurs na diagnostę samochodowego Podobno największą wartość jaką udało się diagnoście który nasz szkolił uzyskać- 92%. Nie sprawdzałem, ale chyba mnie w ciula nie robili.
-
na pewno nie robili cię w ciula, bo rok temu najlepszy z moich wtedy 17letnich amorów miał 86% sprawności
-
Skąd te info? Ano stąd, że
przeszedłem kurs na diagnostę samochodowego Podobno największą wartość jaką udało się
diagnoście który nasz szkolił uzyskać- 92%. Nie sprawdzałem, ale chyba mnie w ciula nie
robili.to faktycznie dziwne. 92% to wynik prawie jak by amortyzator był zupełnie sztywny ...
Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to że na takim badaniu skuteczność może być wysoka mimo wylewającego się amorka ... -
a w 1.3 z 1995 r 3D też będzie 180?
-
a w 1.3 z 1995 r 3D też
będzie 180?200 z tego co kojarzę był chyba tylko w sedanach ale głowy sobie uciąć nie dam
-
200 z tego co kojarzę był
chyba tylko w sedanach ale głowy sobie uciąć nie damNo właśnie nie wiem sam ale tak jak na aukcji patrze to do 3D 1.3 68 KM powinny być od 89 r do 2001 te same więc chyba mogę spokojnie zamawiać i mieć w końcu hamowanie z tyłu
-
to faktycznie dziwne. 92% to wynik prawie jak by amortyzator był zupełnie sztywny ...
Byłem nie tak dawno 30 letnią zastavą na przeglądzie i amory miały bodajże 87% na przodzie. Dlaczego tak się dzieje? Są 2 przyczyny:- po primo z wiekiem olej gęstnieje- amortyzator wcale nie działa najlepiej (jest za sztywny), ale na przeglądzie wychodzi wszystko super
-po drugo sądzę, że na niektórych stacjach diagnostycznych urządzenia do badania amorów są "tuningowane" coby ludzi nie uwalać za amortyzatory. Moje mkV ma dość ciekawą sytuację, jak byłem na kursie, to sobie auto sprawdziłem na scieżce. Na przodzie amory miałem 78% i 24% Jakieś 2 miesiące później pojechałem na przegląd na inną stację i wyszło po ok 40-50%.
Edit: Dodam, że auto ma 127tys przebiegu i było przez 7 lat autem firmowym.
- po primo z wiekiem olej gęstnieje- amortyzator wcale nie działa najlepiej (jest za sztywny), ale na przeglądzie wychodzi wszystko super
-
Dobra z częściami już trochę wiem co i jak tylko nie wiem jak z tymi gumami z tyłu wahaczy czy pasują?
Teraz z innej beczki jest ktoś w stanie wycenić albo podać przybliżoną cenę za robociznę?
-Wymiana sprężyn około 200zł tyle wiem
-Hamulce tarcze+klocki?
-Wymiana przód wahaczy?
-Wymiana Gum tylnych wahaczy?
-pompa wody wymiana? -
Ja za wymianę klocków płaciłem 20 a za wahacze z przodu 50 od strony.
-
-Wymiana sprężyn około 200zł
tyle wiemto drogo ... ja płaciłem 140 ...
200 to jak byś miał 4 sztuki osadzone na amorkach ... -
Jaka jest dopuszczalna grubosc tarczy przednich hamulcow w suzuki swift???
bardzo mi zalezy na dokladnej odpowiedzi i jak ktos sie nie zna to prosze zeby sie nie wypowiadal...
-
Również Cię witam
Większej czcionki się nie dało? Mamy pewne zasady na tym forum i fajnie by było jakbyś chociaż je zobaczył... No i miło by było jakbyś napisał o jakiego Swifta chodzi