Polo 6n2 by Jaco
-
@Jaco napisał w Polo 6n2 by Jaco:
Tego w ogóle nie biorę pod uwagę. :P
Jak uważasz. Dla mnie płacenie za każdym razem 40% mniej jest ważne, zwłaszcza w przypadku samochodu "daily", do tego niezbyt oszczędnego. No, ale ja mam pozytywne doświadczenia z LPG.
A dlaczego wykluczasz gaz? -
@leo napisał w Polo 6n2 by Jaco:
A dlaczego wykluczasz gaz?
Wydaje mi się, że kiedyś Jaca o to pytałem i powiedział, że robi za krótkie odcinki żeby to miało sens, ale niech sam zainteresowany odpowie 😀
-
Gdybym dojeżdżał do pracy to wiadomo że gaz w aucie by się przydał. No i jak już napisał @Gooral na krótkich trasach do 20 km w obie strony raz na jakiś czas jadać na zakupy .
-
-
@Jaco Ile więc tys. km robisz rocznie?
Zobacz po przebiegu/ Auto mam niespełna 5 lat.
-
Zobacz po przebiegu/ Auto mam niespełna 5 lat.
Każesz mi szukać, liczyć - OK... ale czy nie brakuje jednej istotnej danej?
-
Każesz mi szukać, liczyć - OK... ale czy nie brakuje jednej istotnej danej?
04.2016 - 202 kkm
02.2020 - 240 kkm
Powiedzmy 10 tys. km. na rok -
@leo jakiej danej?
Jak go kupiłem miał 201. To był listopad 2015. Teraz mamy luty 2020 i ma prawie 240.
Jednego roku zrobilem ponad 11 tyś. -
@leo jakiej danej?
Jak go kupiłem miał 201. To był listopad 2015. Teraz mamy luty 2020 i ma prawie 240.
Jednego roku zrobilem ponad 11 tyś.Nigdzie nie widzę informacji o stanie licznika przy zakupie. Przejrzałem całą pierwszą stronę wątku i tam nie ma (nie wiem, skąd Gooral wziął to info o 202 kkm).
Czyli wychodzi ok. 10 kkm rocznie. To tyle samo, ile ja robię samym dusterem (reszta nalotu to tico i MZ).
Rzeczywiście, przy takich przebiegach i niewielkim spalaniu trzeba policzyć, czy montaż instalacji gazowej się opłaci. W moim przypadku było tak, że instalka zwróciła się po ok. 15 kkm, czyli po półtora roku. Potem już były same korzyści dla kieszeni. A użytkuję ją ponad 7 lat, czyli się opłacało.
No, ale chociaż przebiegi mamy podobne, to mój silnik pali więcej - jak pisałem wyżej. Jeżdżąc na benzynie płaciłbym wg obecnych cen ok. 40 zł/100 km, użytkując LPG to ok. 24 zł/100 km. Czyli 16 zł na każde 100 km zostaje w kieszeni, przy każdym tankowaniu ponad 60 zł, corocznie jakieś półtora tysiąca... A to ma już znaczenie.BTW obliczyłem przy tej okazji, ile udało mi się realnie zaoszczędzić na paliwie do dustera. No i po "wyzerowaniu się" inwestycji w instalkę (montaż po upływie gwarancji na auto - 3 lata / 30 kkm, potem zwrot inwestycji - 1,5 roku / 15 kkm), a także po zgrubnym odliczeniu przeglądów (u gazownika i na SKP), wychodzi na to, że w sumie przez następne prawie 5 lat oraz 50 kkm zostało w kieszeni "na czysto" ponad 7 tysi. Znaczy było warto. Oczywiście przy założeniu, że silnik nadaje się do zagazowania, instalacja jest dobrej jakości i została prawidłowo zamontowana (u mnie tak właśnie jest, bo nie sprawia kłopotu).
-
Nigdzie nie widzę informacji o stanie licznika przy zakupie. Przejrzałem całą pierwszą stronę wątku i tam nie ma (nie wiem, skąd Gooral wziął to info o 202 kkm).
Pierwsza strona wątku, zdjęcie liczników 😉
-
@Gooral napisał w Polo 6n2 by Jaco:
Pierwsza strona wątku, zdjęcie liczników 😉
No tak, masz rację... a ja się na tekście skupiłem, obrazki sobie darowałem... :-D
Ech, zagadka. :-) -
Kolega z pracy kupił dwa dni temu Mazdę 5 z 2006r chyba z silnikiem 2.0 w benzynie. No i pytam czy będzie go gazował. No i odpowiedział mi to samo co ja nie raz już tu pisałem.
Na moje wyjazdy nie opłaca się tego robić.
-
@BPX33 napisał w Polo 6n2 by Jaco:
@Jaco Ty lepiej napisz czy kupujesz Daćkę czy nie? :P
A Ty pierwszy przeciwnik francuskich aut teraz na dacie będziesz namawiał? Xd
-
-
@BPX33 Daci nie kupię.
Polo poszlo za satyfakcjonujaca mnie cenę i to w moje okolice.
Będę widział je moze nie na co dzień ale będę. 😂😂😂 -
Wątek do zamknięcia .
Proszę o moderatora o zamknięcie.
Kupiłem Merivę i jak chcecie to mnie hejtujcie. W d..,, to mam.
Rocznik 2007 . 1.4 16V . Serwisowana w ASO Opla do 2019r.
Przebieg 144 tyś km.
Ostatni wpis w ASO na 138 tyś. ASO Opla.
Auto jest szare wpadające w odcień granatowego.
Za 10tyś mam fajne autko w którym nawet lusterka się same składają .
Opony zimowe na aucie z 2018r. Letnie z 2016.
Do garażu się zmieściła i nawet miejsce na rower jest.
Parę fotek:
-
Kupiłem Merivę i jak chcecie to mnie hejtujcie. W d..,, to mam.
Rocznik 2007 . 1.4 16V . Serwisowana w ASO Opla do 2019r.
Przebieg 144 tyś km.
Ostatni wpis w ASO na 138 tyś. ASO Opla.
Auto jest szare wpadające w odcień granatowego.
Za 10tyś mam fajne autko w którym nawet lusterka się same składają .
Opony zimowe na aucie z 2018r. Letnie z 2016.
No i git, grunt żebyś Ty był zadowolony 👍 Fajnie, że auto krajowe i z potwierdzoną historią, a nie z Niemiec gdzie z przebiegiem to loteria.
Niech się sprawuje 😉Do garażu się zmieściła i nawet miejsce na rower jest.
Jest więcej miejsca niż przy Polo czy porównywalnie?
-
Wątek do zamknięcia .
OK, zamknę, gdy tylko otworzysz nowy z merivą w tytule. Dobrze?
Kupiłem Merivę i jak chcecie to mnie hejtujcie.
:-D Łomatko, to nie jest żaden powód do hejtowania... Twoja sprawa przecież - zaprojektowałeś się na Merivę - i dobrze! Twój wybór, Twoje pieniądze, Ty będziesz jeździł - a nam z czasem zapewne będziesz pisał, jak się opel sprawuje! Ja tam się cieszę z Twojego nowego nabytku, Jaco, i życzę bezawaryjnych i przyjemnych podróży! Naprawdę nie mam niczego złego na myśli. :-)
W d..,, to mam.
Nooo, z tym tak bardzo bym nie szarżował. Znając możliwości Polaków, mogłoby Ci d... rozerwać. :-P
:-DRocznik 2007 . 1.4 16V . Serwisowana w ASO Opla do 2019r.
Jaco, dawaj nowy wątek na podkąciku Opla. Tam pogadamy. :-)