Opony zimowe - które wybrać ?
-
pytanie na jakich
Nokianach ?Nie powiem Ci dokładnie jaki to model, bo już wyrzuciłem te opony, pamiętam tylko że były to zimowe Nokiany, paroletnie ale bieżnika miały jeszcze ładnych kilka milimetrów i jeździło się na nich po śniegu fatalnie.
-
PS. W Alto mam
Vredesteiny - też nieźle się spisują na śniegu (ale nie aż tak dobrze jak Frigo) za
to na mokrym nieco lepiej.SnowTrac 2 czy 3?
Bo mam "dwójki" i jestem mocno ciekaw jak się będą spisywać.
-
Na tych Dunlopach co w ankiecie to 2 lata temu klepalem na sniegu wiekszosc aut na pojezdzawkach
-
Tylko Michelin! W tym roku zaczynam drugi komplet; nieważne czy śnieg, czy błoto pośniegowe, czy woda zawsze idą tak samo pewnie... Zerwać przyczepność to jest niemała sztuka, bo cholernie mocno się wgryzają...
A no i ostatnio wygrały test w Auto Świecie-Poradnik, wyprzedzając bodajże Continental'e i Dunlop'y ze względu na najniższe koszty użytkowania(najmniejsze zużycie bieżnika w teście-czyt. na dłuuugo wystarczą)... -
Na tych Dunlopach
co w ankiecie to 2 lata temu klepalem na sniegu wiekszosc aut na pojezdzawkachKrzysiu, mi chodzi o zwykłe drogi, rajdów nie będę uskuteczniać
Tylko Michelin!
W tym roku zaczynam drugi komplet; nieważne czy śnieg, czy błoto
pośniegowe, czy woda zawsze idą tak samo pewnie... Zerwać przyczepność to jest
niemała sztuka, bo cholernie mocno się wgryzają...komplet tych samych ? bo nowe a stare to różnica, ja piszę o A3 ... Dębice też były ok, ale czas na coś nowego
A no i ostatnio
wygrały test w Auto Świecie-Poradnik, wyprzedzając bodajże Continental'e i Dunlop'y
ze względu na najniższe koszty użytkowania(najmniejsze zużycie bieżnika w
teście-czyt. na dłuuugo wystarczą)...testy, testami, wolę opinię na własnej skórze. TS800 i Dunlopy też źle nie wypadają z ubytkiem bieżnika i są cichsze ( jeśli czytaliśmy ten sam test ).
Test był bodajże z ADAC-u, albo podobnego I tam nie było A3 tylko A4 ...znalazłem lina :
http://www.oponeo.pl/artykul/test-opon-zimowych-adac-2011-2012-w-rozmiarze-175-65-r14osobiście wiem że nie wezmę opon typu Uni MS66 i Pirelli 210 ... najgorsze opony na zimę z jakimi miałem styczność ...
-
komplet tych samych
? bo nowe a stare to różnica, ja piszę o A3 ... Dębice też były ok, ale czas na cośNo obecnie mam A3 i jeszcze nie udało mi się zerwać przyczepności(zero pisku)...
nowego
testy, testami,
wolę opinię na własnej skórze. TS800 i Dunlopy też źle nie wypadają z ubytkiem
bieżnika i są cichsze ( jeśli czytaliśmy ten sam test ).Przeczytaj sobie jeszcze raz uważnie ten test... Michelin ma prawie 4 krotnie niższe zużycie bieżnika od Continent'ali, a Dunlop'y to w ogóle są w czarnej d***e pod tym względem...
-
No obecnie mam A3 i
jeszcze nie udało mi się zerwać przyczepności(zero pisku)...a miałeś ?
Przeczytaj sobie
jeszcze raz uważnie ten test... Michelin ma prawie 4 krotnie niższe zużycie
bieżnika od Continent'ali, a Dunlop'y to w ogóle są w czarnej d***e pod tym
względem...A4, nie A3 ... ile jeszcze razy napiszę, dodatkowo jak byś doczytał - może to ostatni sezon na 13", więc jak ktoś naprawdę mnie nie przekona co by dołożyć 200 zł na komplecie to podziękuję za A3 nawet z tą kartą assistance
-
Tylko Michelin!
W tym roku zaczynam drugi komplet; nieważne czy śnieg, czy błoto
pośniegowe, czy woda zawsze idą tak samo pewnie... Zerwać przyczepność to jest
niemała sztuka, bo cholernie mocno się wgryzają...za przeproszeniem...sranie w banie bo albo masz coś z autem albo kierowca nie halo skoro nie potrafi zimą zerwać przyczepności, nawet przy ESP masz jakiś uślizg, i to bez starania się
A no i ostatnio
wygrały test w Auto Świecie-Poradnik, wyprzedzając bodajże Continental'e i Dunlop'y
ze względu na najniższe koszty użytkowania(najmniejsze zużycie bieżnika w
teście-czyt. na dłuuugo wystarczą)...I potem polak jeździ 10/15 lat na jednych gumach bo bieżnika jest hohohoho, co z tego,że guma sparciała ale bieeeżnika jeszcze jest duuuużooo
-
a miałeś ?
Te pierwszej generacji...
A4, nie A3 ... ile
jeszcze razy napiszę,To jeden czort.
dodatkowo jak byś doczytał - może to ostatni sezon na 13",
więc jak ktoś naprawdę mnie nie przekona co by dołożyć 200 zł na komplecie to
podziękuję za A3 nawet z tą kartą assistanceTo po co Ci na jeden sezon nowe opony???
-
za
przeproszeniem...sranie w banie bo albo masz coś z autem albo kierowca nie halo
skoro nie potrafi zimą zerwać przyczepności, nawet przy ESP masz jakiś uślizg, i to
bez starania sięJa mówię o niekontrolowanym zerwaniu przyczepności, a nie specjalnym...
I potem polak
jeździ 10/15 lat na jednych gumach bo bieżnika jest hohohoho, co z tego,że guma
sparciała ale bieeeżnika jeszcze jest duuuużoooNo w "starych" miałem jeszcze 5,5 mm i bym jeździł dalej gdyby nie to, że robię coraz większe przebiegi roczne...
-
Jak ostatni sezon na 13 to bez sensu ładować kasę wyższą półkę... ja bym brał Uni ew Fuldę a jak nie ostatni to Nokianki
-
Jak ostatni sezon
na 13 to bez sensu ładować kasę wyższą półkę... ja bym brał Uni ew Fuldę a jak
nie ostatni to NokiankiA ja na ostatni brał bym jakieś używki albo przebolał i latał na starych...
-
I potem polak
jeździ 10/15 lat na jednych gumach bo bieżnika jest hohohoho, co z tego,że guma
sparciała ale bieeeżnika jeszcze jest duuuużooowłaśnie moje Dębice dlatego zmieniam w końcu 11 lat mają niby są ok, ale wolę nie ryzykować
Te pierwszej
generacji...też miałem MTX-y z czasów świetności Miśków i nie do zajechania były, głośne tak samo
To jeden czort.
a to ciekawe - ja jestem ślepy czy co ...
A4
A3
To po co Ci na
jeden sezon nowe opony???patrz wyżej
-
właśnie moje Dębice
dlatego zmieniam w końcu 11 lat mają niby są ok, ale wolę nie ryzykowaćMoje stare też miały 11 lat i teraz będą miały drugie życie...
też miałem MTX-y z
czasów świetności Miśków i nie do zajechania były, głośne tak samoObecne(w porównaniu do moich letnich) są bardzo ciche.
a to ciekawe - ja
jestem ślepy czy co ...Ja mówiłem o zużyciu, a nie rzeźbie bieżnika. Z resztą Michelin'y zawsze miały niskie zużycie...
-
Obecne(w porównaniu
do moich letnich) są bardzo ciche.to jakieś lipne te letnie miałeś
Ja mówiłem o
zużyciu, a nie rzeźbie bieżnika. Z resztą Michelin'y zawsze miały niskie
zużycie...też mają zapewne inne, niskie ale nie takie same ... przecież to dwie różne opony, tak jak u Conti TS800/830 czy u Goodka 7+/8
Jak ostatni sezon
na 13 to bez sensu ładować kasę wyższą półkę... ja bym brał Uni ew Fuldę a jak
nie ostatni to Nokiankiżadnych Uni Fulda jest minimalnie tańsza od Nokianów, Conti kuszą ceną w jednym sklepie Normalnie prawie cena Miśków A3
Jak wyjdzie to będą potem 14, jak wyjdzie grubiej to min. 15 ... się zobaczy
Wszystko też zależy od drugiego nabytku, czy nie będzie zbytnio zeżarty, jak nie, to on odziedziczy 13 -
to jakieś lipne te
letnie miałeśWiesz to nie ta półka cenowa... Fuldy EcoControl mam na lato.
też mają zapewne
inne, niskie ale nie takie same ... przecież to dwie różne opony, tak jak u Conti
TS800/830 czy u Goodka 7+/8
żadnych UniNie mówię, że takie same, ale znacząco niższe niż u konkurencji...
Jeśli Cię to przekona do kupna Michelin'ów to zeszłej zimy(jeszcze na starych Michelin'ach) objechałem w zaspie nowiutką Betę 5... -
Wiesz to nie ta
półka cenowa... Fuldy EcoControl mam na lato.też mam na lato Fuldy na niskim profilu i jest bardzo dobrze, lepiej niż moje poprzednie Toyo CF1.
Jeśli Cię to
przekona do kupna Michelin'ów to zeszłej zimy(jeszcze na starych Michelin'ach)
objechałem w zaspie nowiutką Betę 5...nie przekonuje w ogóle - ja nie mam nikogo objeżdżać, tylko jechać jak bym mógł w PL mieć kolce to bym kupił Hapellitki i po ptokach by było ale nie mogę dlatego ten temat jest
-
też mam na lato
Fuldy na niskim profilu i jest bardzo dobrze, lepiej niż moje poprzednie Toyo CF1.To Michelin'y będą jeszcze cichsze niż Fuld'y...
nie przekonuje w
ogóle - ja nie mam nikogo objeżdżać, tylko jechaćNo to właśnie o tym mówię. Koleś został w śniegu, a ja pojechałem...
-
To Michelin'y będą
jeszcze cichsze niż Fuld'y...jak są to jedne z najgłośniejszych opon
No to właśnie o tym
mówię. Koleś został w śniegu, a ja pojechałem...no to jak mogłeś go objechać
-
jak są to jedne z
najgłośniejszych oponJedne z, ale nie najgłośniejsze...
no to jak mogłeś go
objechaćNo tak, że koleś cwaniakował i przecwaniakował...