Jestem motocyklistą
-
W takim razie trzeba zmienić przyzwyczajenie
-
Albo więcej ćwiczyć. Wszak trening czyni mistrza
-
A swoją kondycja fizyczna dla motocyklisty jest jak najbardziej wskazana (mimo że chodziło Ci pewnie o trening jazdy)
-
Mam spory dylemat, sprawa dotyczy brata...
Pożyczyłem mu swój skuter na przejażdżkę do dziewczyny. Wczoraj po dojechaniu do domu sygnalizował mi, że przednia tarcza była gorąca przy zapinaniu na niej blokady (przejechał dystans ok. 3km, twierdził że prawie nie hamował, tym bardziej przodem). Fakt - tarcza jest minimalnie krzywa, ma niewielkie bicia podczas hamowania, ale zawsze nawet testowo hamując tylko przodem wszystko działało pewnie i bez zarzutu.
Dziś miał jechać najpierw na chwilę do mnie a później do kobitki.
Przyjechał, ale ze skręconą nogą i rozwalonym kolanem... Wieczorem się okazało, że ma złamaną nogę w kostce i gips oraz coś tam naderwane w ramieniu...Twierdzi, że skuter nagle, po przejechaniu ok. 8km podczas jazdy "stanął dęba" przednim kołem, tak jakby ktoś wcisnął maksymalnie hamulec tylko przedni. Tyle, że po tym jechał do mnie jeszcze dalej 2km i po 10 minutach jak poszedłem sprawdzić co się stało to tarcza była zimna...
Coś mi ta sprawa "śmierdzi", czy samoistnie może się włączyć hamulec z przodu? Ja mam tarczowy, więc uruchamiany płynem hamulcowym, a tam musi być wytworzone ciśnienie, aby popchnęło tłoczki, tym bardziej tak duże, że zablokowało koło.
Jakie jest Wasze zdanie, to ściema, czy rzeczywiście może wystąpić taki problem?
Przedwczoraj przejechałem całą Warszawę wzdłuż i wszerz i nic takiego nie miało miejsca, nawet najmniejszego szarpnięcia czy przyhamowania... Po tym szlifie brat jeszcze przejechał ok. 30km (i nie stwierdził więcej żadnych nieprawidłowości w działaniu skutera) po czym dopiero w szpitalu wieczorem dowiedział się, że jest połamany...
Dziś również przejechałem 12km tym skuterem spod szpitala gdzie brata zagipsowywali i nic się nie działo, przednia tarcza lekko ciepła, ale to normalne, bo hamowałem z wyczuciem zarówno z przodu jak i z tyłu.
-
czy samoistnie może się włączyć hamulec z przodu? Ja mam tarczowy, więc
uruchamiany płynem hamulcowym, a tam musi być wytworzone ciśnienie, aby popchnęło
tłoczki, tym bardziej tak duże, że zablokowało koło.
Jakie jest Wasze
zdanie, to ściema, czy rzeczywiście może wystąpić taki problem?Ściema i to grubymi nićmi szyta
Wcale nie jest tak łatwo postawić moto na przednim kole, a już na pewno nie samoczynnie.
Może po prostu mocno zahamował przednim (w motocyklach jako głównego używa się przedniego hamulca, tylni jest awaryjny, ew pomocniczy), pociągnęło go na kierownicę i wyszło co wyszło. Samo się nie zrobiło. -
Skutery mają bardzo nisko położony środek ciężkości dlatego też postawić go na przodzie to wielka sztuka. Nie mówi Ci całej prawdy.
-
Zdałem egzamin na prawko kat. A Do bycia motocyklistą jeszcze daleko, ale pierwszy malutki kroczek jest
-
Gratki I do zobaczenia na trasie
-
Dzięki Jeśli się w ogóle niedługo uda coś kupić, to pewnie będzie to jakaś MZ-ka na początek przygody
-
Dasz radę z MZ-ką? Oczywiście technicznie.
-
A ja dzisiaj pochwalę się kolejnym skuterem w moim "parku maszyn"
Za śmieszne pieniądze nabyłem skuter Inca Street 50 z silnikiem 2T, lekko go "dopieściłem" i wygląda jak na załączonym obrazku
Jest sporo większy (2m długości) od drugiego posiadanego przeze mnie jednośladu. Jednak komfort jazdy przy kołach 13" i miękkim zawieszeniu jest nieporównywalny. -
Dasz radę z MZ-ką?
Oczywiście technicznie.Myślę, że dam. Przejeździłem 2 Simsony, trochę się przy nich grzebało (nie tyle co przy Romecie, ale zawsze coś tam jest do roboty ), super znawcą nie jestem ale szybko się uczę Wiem, że to nie to samo co Simson, ale podobieństwo jest w końcu chyba jedna fabryka je produkowała :)Więc jakieś podstawy mam na dobry początek
Mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem Twoje pytanie
-
Dobrze
Powodzenia i do spotkania na trasie -
Dobrze
Powodzenia i do
spotkania na trasieDzięki i wzajemnie
-
Dasz radę z MZ-ką?
Oczywiście technicznie.MZ jest prosta w budowie, łatwa w naprawach i jak na swój wiek mało awaryjna. Trzeba tylko usunąć wszelkie patenty poprzednich użytkowników
-
Jeszcze nie grzebałem ale kupiłem nowe oponki: Pirelli MT66. Czekam na dostawę.
-
Dziś założyłem (aatam założyłem, Pan Oponiarza założył ) nowe oponki. Do 200 km mam jeździć z wyczucie aby laczki się dotarły a później już "ogień"
-
Dziś założyłem
(aatam założyłem, Pan Oponiarza założył ) nowe oponki. Do 200 km mam jeździć
z wyczucie aby laczki się dotarły a później już "ogień"Super! To na następny sezon będą jak znalazł
-
Eee, jeszcze w tym poszaleję
-
Eee, jeszcze w tym
poszalejęDotrą się teraz, choć pogoda dopisuje póki co więc faktycznie możesz jeszcze pośmigać. Mi póki co chwilowo motor "przeszedł", ale dwa trzy dni i wróci z pewnością jeszcze prawko nawet nieodebrane ale wybieram się jutro w końcu