Drogi widmo
-
Zastanawia mnie jedna rzecz. Może Wy się bardziej orientujecie.
We wrześniu został oddany do użytku nowy odcinek drogi S3 między Szczecinem a Baniami-Pyrzycami. Natomiast kilka tygodni później następna część drogi od skrzyżowania Banie-Pyrzyce aż do Renic pod Myśliborzem. Jakby nie patrzeć, droga jest udostępniona do użytku, natomiast nie ma jej na mapach. W między czasie odcinek starej drogi E65, równoległy do nowej S3, przekształcony został na drogę gminną.
Co mnie zastanawia, to jaki czas mają producenci map na zaktualizowanie danych? Z tego co widzę sporo ludzi jeździ jeszcze wg. starych map, bo prawdopodobnie nie wie o istnieniu nowego odcinka drogi.
Znacie inne podobne przypadki?
-
a widziałeś mapę z wydaną po wrześniu tego roku??
czasami trzeba też popatrzeć na znaki jak się jedzie.. -
Co mnie zastanawia,
to jaki czas mają producenci map na zaktualizowanie danych?Mówisz o mapach papierowych czy gps? Np. ja używam MapyMap. MapaMap aktualizuje mapy cztery razy do roku. Ostatnio np. odcinek A4 z Krakowa do Szarowa pojawił się tam dość szybko po oddaniu. Na niektórych mapach innych producentów nie ma go do dziś Jeśli chodzi o interesujący Cię odcinek to możesz sprawdzić na http://www.mapgo.pl/
-
Mówisz o mapach papierowych czy gps? Np. ja używam MapyMap. MapaMap aktualizuje mapy cztery razy do roku.
Obecna AutoMapa (przynajmniej ta z października) uwzględnia ten odcinek drogi S3.
Ponieważ jest to stosunkowo nowa droga należy sądzić, że producenci map papierowych wezmą to pod uwagę, jednak będzie ona naniesiona w nowych wydaniach. -
a widziałeś mapę z
wydaną po wrześniu tego roku??Z tym różnie. Widziałem papierowy mapy, na których ten odcinek był zaznaczony jako w trakcie budowy z podaną datą szacunkową otwarcia. Jak również widziałem mapy papierowe wydane w październiku na który tej drogi jeszcze nie było.
czasami trzeba też
popatrzeć na znaki jak się jedzie..Nie korzystam z GPS ani tym podobnych wynalazków, więc bardzo uważnie patrzę na znaki jak gdzieś dalej jadę. Jedynie wcześniej sprawdzam trasę na mapie. Dlatego napisałem ten temat, bo ciekaw jestem, czy w innych rejonach Polski też się trafiają takie przypadki dróg.
-
Mówisz o mapach
papierowych czy gps?I takich i takich.
Np. ja używam MapyMap. MapaMap aktualizuje mapy cztery razy do
roku. Ostatnio np. odcinek A4 z Krakowa do Szarowa pojawił się tam dość szybko po
oddaniu. Na niektórych mapach innych producentów nie ma go do dziś Jeśli chodzi o
interesujący Cię odcinek to możesz sprawdzić na
http://www.mapgo.pl/Jak widać google nie nanieśli jeszcze, podobnie targeo. Czyli z sieciowymi mapami jest podobnie jak z tymi papierowymi.
Natomiast co do samego odcinka, to akurat moje okoliczne podwórko, więc jeżdżąc ode mnie do pracy oglądałem jak powstawała ta droga. Zastanawiam się ile jeszcze jest takich odcinków dróg, o których wiedzą jedynie "miejscowi". Natomiast pozostali jadą obok w błogiej nieświadomości istnienia lepszej drogi obok.
-
Otwarty na wiosnę odcinek A1 z Sośnicy do Rybnika był praktycznie pusty ze 3 miesiące. Kolega, który nią dziennie jeździł mówił, że czuł się jak panisko. Sam jeden na trzech pasach w obie strony.
-
Otwarty na wiosnę
odcinek A1 z Sośnicy do Rybnika był praktycznie pusty ze 3 miesiące. Kolega, który
nią dziennie jeździł mówił, że czuł się jak panisko. Sam jeden na trzech pasach w
obie strony.Dzisiaj otworzyli już A1 Żory(Rowień)->Bełk, a jutro ma wpaść prezydent z premierem
Węzeł w Świerklanach ma być w okolicach marca otwarty. -
We wrześniu został oddany do użytku nowy odcinek drogi S3 między Szczecinem a Baniami-Pyrzycami. Natomiast kilka tygodni później następna część drogi od skrzyżowania Banie-Pyrzyce aż do Renic pod Myśliborzem. Jakby nie patrzeć, droga jest udostępniona do użytku, natomiast nie ma jej na mapach.
Po prostu nie korzystaj tylko z jednej mapy.
Specjalnie sprawdziłem na zumi.pl i jak najbardziej mapa jest aktualna (jest i to od kilku miesięcy), poniżej obrazek: -
Otwarty na wiosnę
odcinek A1 z Sośnicy do Rybnika był praktycznie pusty ze 3 miesiące. Kolega, który
nią dziennie jeździł mówił, że czuł się jak panisko. Sam jeden na trzech pasach w
obie strony.Podobnie miałem jadąc odcinek Szczecin - Banie. Całe dwa pasy moje.
-
Po prostu nie
korzystaj tylko z jednej mapy.Jak jeżdżę po okolicy to raczej mapy nie oglądam. Znajomi też różnie jeżdżą, więc co się dzieje na "swoim podwórku" wiem.
Natomiast zgadzam się, że powinno się sprawdzić przed dłuższą drogą przynajmniej kilka map. Mówię o przypadku, gdy nie używamy gps. Chociaż nawet jadąc z gps też na znaki trzeba patrzeć.
Specjalnie
sprawdziłem na zumi.pl i jak najbardziej mapa jest aktualna (jest i to od kilku
miesięcy), poniżej obrazek:Czyli każdy producent sam sobie ustala kiedy i co aktualizuje.
-
Otwarty na wiosnę
obie strony.tyle ze wciaz tak jest
bo ten odcinek naprawde jeszcze nie ulatwia jazdy
(no moze takkim jak ja co to maja robote zaraz przy wezle sosnica ) -
Dzisiaj otworzyli
już A1 Żory(Rowień)-Węzeł w Świerklanach ma być w okolicach marca otwarty.musze sie przejechac sprawdzic