Gipsowanie przewodów elektrycznych.
-
I tak właśnie zrobię, tenk ju wery much
-
No właśnie nie
zmieszczą się.
Ale tak myślałem
żeby może nie dawać na nie bezpośrednio gipsu tylko np. taśmą izolacyjna oddzielić
je od gipsu, czyli wzdłuż kabla pociągnąć pasek taśmy, i na to gips, nie chcę żeby
woda zawarta w gipsie spowodowała jakieś niepożądane efekty w przypadku ewentualnego
przebicia...
Gdzieś słyszałem,
że nie wolno tak gipsować przewodówNie stresuj sie , jak nie masz pewnosci co do stanu kabli wylacz prad na czas gipsowania
gips szybko wysycha , bedzie okjak juz zostalo zauwazone uzyj siatki , w przeciwnym wypadku gips popeka w 100%
-
Mam jeszcze jedno pytanie, we wszystkich pokojach w domu są puszki natynkowe i były one zakryte takimi drewnianymi maskownicami, chciałbym je wywalić i założyć podtynkowe tylko nie wiem czy mogę tak zrobić bo jak już wcześniej pisałem dom drewniany i musiałbym wsadzić je w płytę gipsową. Nie mam zielonego pojęcia czy można tak pakować te puchy do środka czy muszą być tak jak były, na zewnątrz?
-
Mam jeszcze jedno
pytanie, we wszystkich pokojach w domu są puszki natynkowe i były one zakryte takimi
drewnianymi maskownicami, chciałbym je wywalić i założyć podtynkowe tylko nie wiem
czy mogę tak zrobić bo jak już wcześniej pisałem dom drewniany i musiałbym wsadzić
je w płytę gipsową. Nie mam zielonego pojęcia czy można tak pakować te puchy do
środka czy muszą być tak jak były, na zewnątrz?Mozesz sobie wymienic puszki na podtynkowe. Jesli bedziesz montowal pod plyte GK, to warto kupic takie specjalne z mocowaniami do plyty GK.
-
Mozesz sobie
wymienic puszki na podtynkowe. Jesli bedziesz montowal pod plyte GK, to warto kupic
takie specjalne z mocowaniami do plyty GK.Tylko ze on juz ma te plyty GK zamontowane wiec warto zobaczyc jaka jest odleglosc od plyty do drewnianego bala , zeby nie okazalo sie ze trzeba dlubac w drewnie
-
Tylko ze on juz ma
te plyty GK zamontowane wiec warto zobaczyc jaka jest odleglosc od plyty do
drewnianego bala , zeby nie okazalo sie ze trzeba dlubac w drewnieZ tym nie będzie problemu bo to jest ściana przedziałowa, i pomiędzy dwoma płytami jest wolna przestrzeń ok 10cm
-
Z tym nie będzie
problemu bo to jest ściana przedziałowa, i pomiędzy dwoma płytami jest wolna
przestrzeń ok 10cmTo nie ma się nad czym zastanawiać
-
Gdzieś słyszałem,
że nie wolno tak gipsować przewodówNie wiem,co słyszałeś ani gdzie, ale na pewno coś pokręciłeś. Całe życie gips kładłem na przewody elektryczne, a niejedną instalację położyłem. Po to przewody mają podwójną izolację, żeby sobie życia nie utrudniać. Wyjątek stanowią pomieszczenia zawilgocone, przeznaczone do użytkowania w szczególnych warunkach.
-
zrozumiałem i zakodowałem
-
Z tym nie będzie
problemu bo to jest ściana przedziałowa, i pomiędzy dwoma płytami jest wolna
przestrzeń ok 10cmJak tak to lec do elektrycznego i kup puszki do scian GK i powodzenia