[moje auto] Suzuki Swift 1.3 mk4 5d - Suzi (cz.2)
-
A ja mam jakiś
akumulator Berga z którym kupiłem auto w maju zeszłego roku. Ciekaw jestem od kiedy
siedzi w aucie, w zimę spodziewałem się wymiany a on mnie pozytywnie zaskoczył
kręcąc zawsze bez problemu mimo jakiegoś tam Car Audio (w zimę jeździłem z Crunchem
GTI2200, na papierze 400W RMS) i raczej krótkich odcinków. Zobaczymy jak będzie w
tym roku.Mój Fireball był w aucie jak kupiłem (miał wtedy rok) teraz ma 4 lata i raz zdarzyło mi się go rozładować zostawiając radio i lampke środku włączoną ale dalej śmiga jak szalony, teraz auto stało 6 dni i kręcił jak szalony bez zająknięcia
-
No to mój stoi już chyba 2 miesiąc, co 2 tygodnie łaziłem go odpalać i chechła jak trzeba w te zimne poranki. Aku taki sam jak plastkowy chyba.
-
Żelowe aku nie
lubią dużych prądów, między innymi przy rozruchu, a jeszcze chcesz go katować audio
to padnie raz dwa, co ciekawe, te aku Toyama trafiam co jakiś czas popuchnięte, ale
to w upsach, tam to cuda wianki się dzieją...Żelowy, a AGM to trochę różnicy jest nie mniej jednak i tak nie warto przepłacać, skoro aku dziś to jedna wielka loteria niestety ...
-
Żelowy, a AGM to
trochę różnicy jest nie mniej jednak i tak nie warto przepłacać, skoro aku dziś
to jedna wielka loteria niestety ...To standardowo konfrontacja, który lepiej kupić, rozumiem że 45Ah będzie najlepszym rozwiązaniem:
Bergen 45Ah 400A 219zł
Centra Futura 47AH 450A 209zł
Bosch S4 45Ah 330A 190zł
Bosch S3 45Ah 400A 180zł
Varta Blue Dynamic 44Ah 440A 175zł
Bosch Silver S4 44Ah 440A 165zł
Yuasa Profesional 45Ah/380A 310zł
Hyperbolis 45Ah 420A 310zł
Centra 45Ah/390A 300zł
Energizer 45Ah/330A 250zł
Vogel 45Ah 420A 240złRozumiem, że im większy prąd rozruchowy tym lepiej? Zwątpiłem, bo cena nie jest od tego w żaden sposób zależna. Który z góry najlepiej wybrać? Bosch zdecydowanie dominuje dostępnością...
I dlaczego te po 44Ah mają często większy prąd rozruchowy od 45Ah?
-
Przede wszystkim to szukaj aku z lewym plusem oznaczanym jako L+
-
Przede wszystkim to
szukaj aku z lewym plusem oznaczanym jako L+Dlaczego tak? Co za różnica, jak położe akumulator?
Efekt wczorajszej godzinnej pracy:
Może być problem z wyliczeniem litrażu, ale coś się na pewno wymyśli, podejrzewam ~40l, ale mogę sztucznie zmniejszyć w razie potrzeby
Całość zanim zostanie wycięta i wyrównana dostanie jeszcze dwie warstwy żywicy, idealnie pasuje do dziury od koła, na to pójdzie płyta MDF wycięta na wzór bagażnika (wzór wezmę z ceraty od kanapy), w płytkę będą wkomponowane dwa wzmacniacze + sub, dodatkowo białe oświetlenie, nabrałem troche doświadczenia i mam ochotę się z tym pobawić.Na odlew zeszło 1,5l żywicy, pójdzie jeszcze 1-2l, żeby było pancerne, oczywiście całość z włóknem szklanym najgrubszym dostępnym.
-
Dlaczego tak? Co za
różnica, jak położe akumulator?nie sięgną ci przewody z klemami
-
nie sięgną ci
przewody z klemamisięgną, dzisiaj testowane
-
sięgną, dzisiaj
testowaneJak chcesz, ja szukam z lewym plusem
-
Jak chcesz, ja
szukam z lewym plusem60Ah od kia wsadzałem, pasuje idealnie i jest jeszcze miejsce
-
nie sięgną ci
przewody z klemamiBzdura! Ja też mam "niewłaściwy" i wszystko sięga.
-
Bzdura! Ja też
mam "niewłaściwy" i wszystko sięga.też miałem bez klem na standardzie i 64Ah od Centry wchodzi, bo facet nie miał tej z lewym plusem Więc - Adamo, nie sprawdzałeś, nie siej herezji Z resztą i tak Rav zmienia i przewody i klemy idą też do wyrzutki ...
Może być problem z
wyliczeniem litrażu, ale coś się na pewno wymyśli, podejrzewam ~40l, ale mogę
sztucznie zmniejszyć w razie potrzebyniby skąd te 40l ma tam wyjść ? jak będzie 20 ( bo rozumiem że to boczek ma być ), to będzie koksik
Ja mam 16l nie wychodzące zbytnio na bagażnikCałość zanim
zostanie wycięta i wyrównana dostanie jeszcze dwie warstwy żywicy, idealnie pasuje
do dziury od koła,to sub idzie w koło ? eeee to szkoda pracy
na to pójdzie płyta MDF wycięta na wzór bagażnika (wzór wezmę z
ceraty od kanapy), w płytkę będą wkomponowane dwa wzmacniacze + sub, dodatkowo białe
oświetlenie, nabrałem troche doświadczenia i mam ochotę się z tym pobawić.zobaczymy jak to Ci wyjdzie
-
Doszła druga warstwa na formę bagażnika, wraz z włóknem szklanym oczywiście, trzecia warstwa będzie już bez włókna, sama żywica nałożona pędzelkiem. Oczywiuście wnętrze zostanie wyłożone w końcowym etapie jakimś materiałem - nie wiem jeszcze czy mogę to zrobić pianką, matą czy może czymś innym - poczytam podpatrzę, chyba że ktoś wie (?)
No i wracając do kieszonki zalepiłem też przy miejscu gdzie wchodzi głośnik:
Nie wiem jeszcze jak przymocuje kieszonkę do boczka, pewnie będzie niezła rzeźba wkrętami klejem itp, a może jest jakiś inny prosty sposób? -
niby skąd te 40l ma
tam wyjść ? jak będzie 20 ( bo rozumiem że to boczek ma być ), to będzie koksikNo widzialem w sklepie skrzynie litrażowe i to co ja robie będzie większe od tych 20-stek co widziałem
to sub idzie w koło
? eeee to szkoda pracy
zobaczymy jak to Ci
wyjdzieNo a gdzie myślałeś? sub w koło, a po bokach wzmacniacze, to chyba najrozsądniejsza opcja, jeszcze miejsce będzie w bagażniku
Podobno sub najgorzej gra do góry, nie dowiadywałem się czy to prawda, ale w razie czego tak uformuje wszystko, żeby grał w taką stronę, w którą zagra najlepiej
-
Ja przed nałożeniem żywicy zrobiłem od razu mocowania, tzn wywierciłem otwory, przełożyłem przez nie śruby i już potem przykręcałem je w boczkach.
Teraz to nie wiem jak na to zaradzić, od razu nad tym myślałem, bo też nie chciałem niszczyć niczego potem..
-
Ja przed nałożeniem
żywicy zrobiłem od razu mocowania, tzn wywierciłem otwory, przełożyłem przez nie
śruby i już potem przykręcałem je w boczkach.
Teraz to nie wiem
jak na to zaradzić, od razu nad tym myślałem, bo też nie chciałem niszczyć niczego
potem..To podsunales mi pomysł, zetre 2- 3 mm w kilku miejscach, wstawie blaszki z otworem na wkret i zaleje cieniutka warstwą zywicy, jest bardzo mocna a jak zrobie okolo 5 mocowan to bedzie trzymac. Albo nie blaszki, tylko sruby i tez pozniej malym pedzelkiem żywicą ozalepiam, zeby sie trzymały, to bedzie jak u Ciebie tylko od tylu robione, leroy merlin - dzial z.wkretami i cos wejdzie do glowy
Z niedalekich planów, zaraz po skonczeniu audio mam zamiar zamowic kolektor wydechowy rzecz jasna na zamówienie, równocześnie glowice czeka planowanie, a otwory w silniku do ktorych dochodzi kolektor wyszlifowanie
-
-
http://allegro.pl/moll-m3-plus-k2-44-45-46-ah-420a-p-test-adac-nr-1-i3518517881.html
http://allegro.pl/akumulator-bosch-silver-s4-s4001-45-44ah-440a-p-i3630540060.html
http://allegro.pl/moll-kamina-start-45-44-ah-360a-p-test-adac-nr-1-i3500983559.htmlMoll mi sie bardzo podoba, lepiej wiekszy czy ten mniejszy?
Aktualnie jest 35 ah
-
już Ci mówiłem jaki aku kupic.. Forse 45AH w którym można dolewać wody destylowanej! aku ma u mnie rok , dobrze naładowane gra na muzyce 3h , ewentualnie jeździłem kompletnie bez ładowania ( alternator się nie wzbudzał ) 80km , 10 odpaleń , cały czas na światłach + muzyka z tym że ja mam solidny alternator który dobrze ładuje akumulator
-
Oczywiuście wnętrze zostanie
wyłożone w końcowym etapie jakimś materiałem - nie wiem jeszcze czy mogę to zrobić
pianką, matą czy może czymś innym - poczytam podpatrzę, chyba że ktoś wie (?)jak dasz radę wejdź na SCA ( strefę car audio ) i zobacz w waszych instalacjach temat Sinoof mydło i powidło - tam masz trochę odpowiedzi na co i jak z resztą jak poszukasz na forum to znajdziesz dużo więcej how to
No widzialem w
sklepie skrzynie litrażowe i to co ja robie będzie większe od tych 20-stek co
widziałemzmierz wymiarowo ( wysokość, szerokość, długość ) to koło to Ci policzę mniej więcej ile będzie litrów
No a gdzie
myślałeś? sub w koło, a po bokach wzmacniacze, to chyba najrozsądniejsza opcja,
jeszcze miejsce będzie w bagażnikuja mam miejsce na dojazdów-kę ( i tak muszę kupić bo 13" to lipa, a 14" czy 15" to dużo miejsca zajmuje ), do tego zabudowę i sub w boczku, no i miejsce na 3 skrzynki browara, lub 2 skrzynki i torba podróżna
Podobno sub
najgorzej gra do góry, nie dowiadywałem się czy to prawda, ale w razie czego tak
uformuje wszystko, żeby grał w taką stronę, w którą zagra najlepiejnie to że gra, gorzej go zgrać z przodem.
już Ci mówiłem jaki
aku kupic.. Forse 45AH w którym można dolewać wody destylowanej! aku ma u mnie rok ,
dobrze naładowane gra na muzyce 3h , ewentualnie jeździłem kompletnie bez ładowania
( alternator się nie wzbudzał ) 80km , 10 odpaleń , cały czas na światłach + muzyka
z tym że ja mam solidny alternator który dobrze ładuje akumulatoro niczym to nie świadczy niech potrzyma jeszcze tak 3 lata to pogadamy
Chociaż słyszałem niezłe opinie o tych aku, ja wybrałem Centrę i nie żałuję ( choć teraz dużo osób na nie narzeka ... )