Punto / 200002 km / remont silnika się zbliża
-
Czyli pewnie
"remont" obejmie tylko głowicę i zaworyDo regulacji zaworów zbieram się odkąd go kupiłem... Durne płytki
Uszczelka pod głowicę 22zł firmy Glaser albo 33zł firmy reinz
Do tego 80zł za planowanie i będzie gitara :))
W sumie jak zdejmę górę to będą uszczelniacze zaworowe na wierzchu Ze 20zł a będzie spokójŚruby głowicy mogę wkręcić te same czy lepiej nowe kupić?
-
Do regulacji
zaworów zbieram się odkąd go kupiłem... Durne płytki
w tym silniku nie ma hydraulicznych kasatorów
Uszczelka pod
głowicę 22zł firmy Glaser albo 33zł firmy reinz
Reinz, erling będzie dobrym wyborem
Do tego 80zł za
planowanie i będzie gitara :))
gdzie tyle biorą? -dobra cena
W sumie jak zdejmę
górę to będą uszczelniacze zaworowe na wierzchu Ze 20zł a będzie spokój
uszczelniacze i prowadnice, uszczelki kol ssącego i wydechowego
Śruby głowicy mogę
wkręcić te same czy lepiej nowe kupić?
sprawdź czy nie są plastyczne, jeśli są to obligatoryjnie nowe -
Do regulacji
zaworów zbieram się odkąd go kupiłem... Durne płytki
Uszczelka pod
głowicę 22zł firmy Glaser albo 33zł firmy reinz
Do tego 80zł za
planowanie i będzie gitara :))
W sumie jak zdejmę
górę to będą uszczelniacze zaworowe na wierzchu Ze 20zł a będzie spokój
Śruby głowicy mogę
wkręcić te same czy lepiej nowe kupić?Odpowiem całościowo. Po zdjęciu głowicy splanowac trzeba dla samego wyrównania. Przy okazji planowania w warsztacie (bo pewnie sam tego robił nie będziesz) zleć również szlif zaworów i gniazd zaworowych. Po tej czynności mechanik pewnie wymieni od razy uszczelniacze zaworowe. Możesz o tym przypomnieć przy zlecaniu usługi. Szpilki głowicy mogą zostać te same.
-
Odpowiem
całościowo. Po zdjęciu głowicy splanowac trzeba dla samego wyrównania. Przy okazji
planowania w warsztacie (bo pewnie sam tego robił nie będziesz) zleć również szlif
zaworów i gniazd zaworowych. Po tej czynności mechanik pewnie wymieni od razy
uszczelniacze zaworowe. Możesz o tym przypomnieć przy zlecaniu usługi. Szpilki
głowicy mogą zostać te same.Dzięki
Pewnie pod koniec stycznie poleci remont jak kaska na urodziny wpadnie -
[Gratulację, choć to nie jest jakiś wyczyn
Kolega z pracy ma Palio 2001r przebieg 254tyś jak na razie 4 razy wymieniany olej, 3 razy świece i 2 razy kable. Kopci Ci to wymień uszczelniacze na zaworach - mi w uno z 96r uszczelniacze poleciały już przy 150tysiach (auto wcześniej VAN w firmie).
Co do Punto. Zrób uszczelniacze, pomyśl o nowym klinie na wale (klin trzymające dolne kółko od rozrządu). Taki sam silnik jak masz Ty, to ja mam teraz w Grande Punto (4 lata i 158 tyś przebiegu). Generalnie jednostki nie do zajechania i przebieg 200kkm to dla nich ledwo dotarcie -
Kolega z pracy ma
Palio 2001r przebieg 254tyś jak na razie 4 razy wymieniany olej, 3 razy świece i 2
razy kable.To co on olej wymienia co 50 tysięcy km???
-
uszczelniacze, pomyśl o nowym klinie na wale (klin trzymające dolne kółko od
rozrządu). Taki sam silnik jak masz Ty, to ja mam teraz w Grande Punto (4 lata i 158Z tego co pamiętam Mariuz ma silnik 1.1 54KM, a w Grande były 1.2..., być może to podobne konstrukcje ale tego nie wiem...
-
Silnik 1,1 54KM był montowany a Secento, Pandzie, Punto I ale nie w Punto II. Tam były montowane silniki 1,2 8V, 1,2 16V oraz 1,4 choć ten ostatni to rarytas jest - najczęściej import.
-
Silnik 1,1 54KM był montowany a Secento, Pandzie, Punto I ale nie w
Punto II. Tam były montowane silniki 1,2 8V, 1,2 16V oraz 1,4 choć ten ostatni to
rarytas jest - najczęściej import.Być może, mi się zawsze wydawało, że 1.1 ale cóż każdy może się mylić
-
Być może, mi się
zawsze wydawało, że 1.1 ale cóż każdy może się mylićW pandzie mają rodzice 1.1
Ja mam 1.2 8v 60 kuców.
Na razie z remontu silnika zrobiło się samo podregulowanie lpg i pytanie "ile jeszcze odwlekę " -
W pandzie mają
rodzice 1.1
Ja mam 1.2 8v 60
kuców.
Na razie z remontu
silnika zrobiło się samo podregulowanie lpg i pytanie "ile jeszcze odwlekę
"Ja za jakiś czas będę musiał nieco oleju dolać... Mam nieszczelność przy łączeniu skrzyni biegów z silnikiem i może tam całość wycieka ale tragedii nie ma
-
Ja za jakiś czas
będę musiał nieco oleju dolać... Mam nieszczelność przy łączeniu skrzyni biegów z
silnikiem i może tam całość wycieka ale tragedii nie maUszczelniacz wału korbowego pod kołem zamachowym
-
Uszczelniacz wału
korbowego pod kołem zamachowymJesteś pewien???
-
Jesteś pewien???
Nie ma innego wyjścia
Mnie na wiosnę też czeka ta robota - uszczelniacz kosztuje 16 zł, a roboty na pół dnia jak wszystko ładnie się odkręci - trzeba zdjąć skrzynię, sprzęgło i koło zamachowe
-
Nie ma innego
wyjścia
Mnie na wiosnę też
czeka ta robota - uszczelniacz kosztuje 16 zł, a roboty na pół dnia jak wszystko
ładnie się odkręci - trzeba zdjąć skrzynię, sprzęgło i koło zamachoweJa jeszcze zobaczę co i jak, ciekaw jestem ile weźmie mechanik za robociznę, bo u mnie automat siedzi
-
pytanie "ile jeszcze odwlekę "
No to odwlokłem aż do teraz.
Regeneracja głowicy + wymiana płynów,filtrów i świec. I co? I klops, bo przestał palić na benzynie.Poszukując odpowiedzi na tą zagadkę obaliłem mit pt."W punto nie ma filtra paliwa"... Jest, ale nierozbieralny. U mnie całkowicie zapchany piachem i wszelkim tałatajstwem. Niestety nowy koszyk pompy (bo tutaj schowano filtr) 400zł. W związku z gigantycznym kosztem zrobię pewną druciarnię...
-
Znaczy co? Zrezygnujesz z fabrycznego filtra i założysz uniwersalny na przewód paliwowy?
Jeśli tak, to IMHO nie druciarnia. -
Znaczy co?
Zrezygnujesz z fabrycznego filtra i założysz uniwersalny na przewód paliwowy?
Tak właśnie zrobię.Jeśli tak, to IMHO
nie druciarnia.
Trochę nie, a trochę tak, bo regulator ciśnienia będzie przed filtrem a nie za. -
Nie sądzę, żeby miało to wpływ na pracę silnika.
-
Nie sądzę, żeby
miało to wpływ na pracę silnika.Na pewno mniejszy niż zapchany filtr Ale zastanawiam się czy nie zablokuje się ten regulator przez niefiltrowane paliwo.
Fachowiec mi pospawa tą obudowę za 60zł. Ale dopiero po podparciu się znajomościami i upewnieniu go że będę zadowolony, bo w ogóle nie chciał się brać za taką robotę...