[moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33
-
-
@pacior napisał w [moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33:
@BPX33 Czy masz wykupione jakieś ubezpieczenie na wypadek awarii?
W sensie jakieś dodatkowe poza OC?
Mam tylko Assistance Midi + pakiet Opony i nic więcej nie chcą dać w rozsądnych pieniądzach lub w ogóle nie mają tego w ofercie, bo za stare auto. -
-
@pacior napisał w [moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33:
Musso 2 razy lawetę zaliczyło a młodsze już nie będzie 😅
Suzek nigdy nie widział lawety, a jeździł już z niesprawnym alternatorem (do i z Poznania), urwanym wydechem tuż za kolektorem wydechowym (powrót z Mazur), całkowicie zajechanym łożyskiem w jednym z kół (powrót z Płocka), wyciekającym w zastraszającym tempie olejem przez górny simering rozrządu (w Beskidach), urwanym przewodem hamulcowym (w Tatrach! :O) i ostatnio przez ponad pół roku z walniętą uszczelką pod głowicą, bo nie dawał jednoznacznych objawów, a zrobił w tym czasie ponad 2k km w upałach po tatrzańskich drogach. ;)
Pewnie i tak jeszcze o czymś zapomniałem, ale za każdym razem jak wyjechał spod domu to do niego wrócił o "własnych" siłach i właśnie dlatego mam taki sentyment do tego autka, bo po prostu nigdy nie dał mi powodu, aby się go pozbyć. :D -
Ja kupiłem Boscha S4 019 ale czy to dobry akumulator to kto wie. Boscha ogólnie nie lubię ale akurat tego na składzie mieli a potrzebowałem na już.
-
@WarningDeadPL napisał w [moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33:
Ja kupiłem Boscha S4 019 ale czy to dobry akumulator to kto wie. Boscha ogólnie nie lubię ale akurat tego na składzie mieli a potrzebowałem na już.
Miałem raz w historii Boscha w Swifcie (chyba też S4) i padł 2 miesiące po gwarancji, więc nie polecam. :P
-
@BPX33 napisał w [moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33:
padł 2 miesiące po gwarancji
Ja ogólnie Boscha też nie polecam bo każda część którą kupiłem to był zawód i poczucie straconej kasy.
Pompa wody do vag: ostre krawędzie tak że cięła mi rękawiczki.
Kable WN: przewody wychodziły z zaciśniętych końcówek i miały złą długość a przecież dedykowane do silnika. -
Wczoraj Suzek uzyskał kolejny raz pozytywny wynik badania technicznego. ;)
Pan diagnosta zwrócił mi jedynie uwagę na górne mocowania (gniazda) tylnych sprężyn. Robi się tam ponoć rudo i warto zajrzeć zawczasu. -
@BPX33 napisał w [moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33:
Robi się tam ponoć rudo i warto zajrzeć zawczasu.
Ja próbowałem to wyczyścić bez demontaży tylnego zawieszenia ale dostępu brak. Żeby to zrobić dobrze to niestety trzeba sprężynę wyjąć
-
Ja próbowałem to wyczyścić bez demontaży tylnego zawieszenia ale dostępu brak. Żeby to zrobić dobrze to niestety trzeba sprężynę wyjąć
Wiem i prawdopodobnie jeśli faktycznie będzie to źle wyglądało to i sprężyny zmienię przy okazji na nowe. ;)
-
@BPX33 prędzej odpadnie tylne mocowanie wahacza niż zgnije gniazdo kielicha. Grubo tam jest, najwyżej nalot. Wszystkie możliwe kombinacje zawieszenia to miejsce wytrzymało u mnie. Seria1.0-gti-jamex-gwint na betonowej spręzynie z audi.
-
@likaon napisał w [moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33:
Wszystkie możliwe kombinacje zawieszenia to miejsce wytrzymało u mnie. Seria1.0-gti-jamex-gwint na betonowej spręzynie z audi.
Myślałem, żeby przejść na MTS-y, bo Jamexy są już nigdzie niedostępne... :(
Tyle tylko, że Jamex to -30mm, a MTS to już -40mm i zastanawiam się jak zniosą to fabryczne amortyzatory. -
@BPX33 a masz olejowo gazowe czy olejowe amorki ? Bo tak na chłopski rozum, schodzisz niżej tłoczyskiem to co może się stać ? Najwyżej zamkniesz amorka.Nigdy mi nie wylały amortyzatory, czy z przodu czy z tyłu. A miałem -70 albo nawet -80mm.
-
@likaon napisał w [moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33:
@BPX33 a masz olejowo gazowe czy olejowe amorki ?
Oyodo teraz mam, ale czy one gazowe czy olejowe to nie wiem.
Bo tak na chłopski rozum, schodzisz niżej tłoczyskiem to co może się stać ? Najwyżej zamkniesz amorka.Nigdy mi nie wylały amortyzatory, czy z przodu czy z tyłu. A miałem -70 albo nawet -80mm.
No to luz! :)
-
Kolejne lato i kolejny wyjazd w Tatry za mną i Suzkiem. ;)
Zrobione ponad 2200 km (to najniższy wynik od paru lat) w 16 dni. Po górach w 8 dni przelazłem 124,4 km. Rekordowa wycieczka to 32,3 km.Jak zwykle dla zainteresowanych link do albumu: Tatry, Niskie Tatry i okolice 2024
Teraz kilka dni w domu, a w piątek wyjazd na ponad tydzień do Wlkp. w celu zregenerowania sił nad jeziorkiem przed powrotem do pracy. :)
-
-
Czym pucowałeś swifta i czym czerniłeś zderzaki?
-
Czym pucowałeś swifta i czym czerniłeś zderzaki?
Do zderzaków i ogólnie plastików polecam Owatrol a do lakieru ADBL Synthetic Spray Wosk, przyciemni lakier i nabłyszczy 😉
-
Ten post został usunięty!
-
@Gooral napisał w [moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33:
ADBL Synthetic Spray Wosk
Ja używam Soft99 Fusso Coat 12 Months Wax Dark. Mój swift jest w tym jaśniejszym zielonym więc efekt nie jest taki imponujący.
@Gooral napisał w [moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33:
Owatrol
Już któryś raz słyszę o tym, chyba muszę się w niego wyposażyć. Chociaż zwlekałem z tym długo bo tylko widziałem dostępne wersje 0.5l a dawanie 70zł za coś do testów to trochę zbyt wiele jeśli chodzi o mój budżet ale teraz widzę wersję 0.2l za ok 30zł więc to bardziej akceptowalne. Jak dużo tego schodzi?