[moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33
-
@likaon jak Suzek "wróci" do pełnej "sprawności" to nie omieszkam skorzystać. ;)
-
Wreszcie po prawie 1,5 miesiąca odebrałem we wtorek wieczorem Suzka z warsztatu. :P
Epopeję z naprawą skrzyni w "pewnym" sensie można uznać za zamkniętą. Skończyło się na tym, że kupiona jest nowa-używana (350 PLN + 150 PLN wysyłka), a tamtą ma w wolnej chwili doprowadzić do stanu idealnego.
Przy okazji wymieniony został rozrusznik. Okazało się, że nowy też hałasował, ale rozebrał go i wyczyścił i działa ideolo (pali na dotyk!). :)
Poza tym wyjęta została skorodowana rura, oddana do piaskowania i pomalowana jakimś siuwaksem co ma przeżyć Suzka. :P
Ubytki płynu chłodniczego zostały zlokalizowane w dwóch wężach gumowych, które przetarły się od stalowych opasek (obie wymienione).Dziś po pracy szybka i przyjemna robótka, a mianowicie wymiana starych, trochę popękanych i zmatowiałych kierunkowskazów przednich:
Do owych kierunkowskazów kupiłem dziś śruby ze stali nierdzewnej, bo jedną ledwo wykręciłem, gdyż łeb krzyżakowy praktycznie przestał istnieć od tej rudej zdziry... XD
Po majówce wreszcie montaż letnich kółek i badanie techniczne, a potem dalsze drobne naprawy. :)
-
-
@leo napisał w [moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33:
@BPX33 O jakiej rurze piszesz?
W wolnej chwili jak nie zapomnę zrobię zdjęcie. ;)
No i ciekawym, jakie koszty robocizny poniosłeś... ?
300 PLN za:
- demontaż omawianej rury, piaskowanie, malowanie i wsadzenie jej z powrotem
- wymianę dwóch przewodów gumowych wraz z przewodami
- demontaż starego rozrusznika, czyszczenie "nowego" oraz zamontowanie go
- jeszcze jakieś duperele o których mi mówił, a nie zapamiętałem (coś z czyszczeniem kolektora ssącego)
-
Omawiana rura:
-
-
A tak wyglądała przed "remontem":
-
Co prawda na majówkę nie byłem Suzkiem (nie chciałem "zarzynać" opon zimowych, bo letnich jeszcze nie zdążyłem założyć, a zrobiłem prawie 2000 km w 5 dni), ale jak chcecie mogę udostępnić tu album z fotkami z tego wyjazdu. Ktoś chce obejrzeć?
-
-
@BPX33 Dawaj, popaczamy. :-)
Proszę: Majówka 2k23
Na wszystkie pytania chętnie odpowiem. ;)
-
Inwestycji w Suzka ciąg dalszy! Dziś złożyłem zamówienie. Możecie strzelać co to będzie. ;)
@likaon się nie bawi, bo on już wie! :P
-
Cytując klasyka: "Wiem, ale nie powiem".
-
@BPX33 coś mechanicznego czy wizualnego?
-
@Gooral napisał w [moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33:
@BPX33 coś mechanicznego czy wizualnego?
Powiedzmy, że po trochu i takie i takie. ;)
-
@BPX33 napisał w [moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33:
Nitro + naklejki.
-
Nitro + naklejki.
Naklejki już są, więc to żadna inwestycja... :P
-
Ten post został usunięty!
-
Silnik z GTi?
-
@Gooral napisał w [moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33:
Silnik z GTi?
Nie wiem czy kiedyś już to pisałem czy nie, ale nie chciałbym silnika z GTi. Jeśli już to wolałbym dołożyć turbo/kompresor. ;)
Ale to i tak nie to. :P -
Nie wiem czy kiedyś już to pisałem czy nie, ale nie chciałbym silnika z GTi. Jeśli już to wolałbym dołożyć turbo/kompresor. ;)
Ale to i tak nie to. :PJakiś dolot/stożek?