[GTI] Toydolsowe Swifty
-
Ładne to to
DziękujęNa progach folia czy włókno? Bo jak folia to długo nie pożyje
Folia 3M Carbon 3D - niepalna i bardzo mocna. Myślę, że ma szansę długo podziałać.Kierownicę czemu zmieniłeś? RRS była pogięta?
Zmieniłem bo wprawdzie RRS się pogła, ale i tak chciałem wrócić do OMP Corsica bo najlepsza jest -
Jak porządek, to porządek:
Komora prawie skończona:
Błotniki dostępne w handlu nigdy nie pasowały jakoś super, ale okazuje się, że z roku na rok coraz gorsze. W miarę porządne spasowanie przodu teraz to jakaś masakra.
-
Całe to auto to majstersztyk...
Ja bym go z garażu nie ruszał, postawiłbym i podziwiał
Nie mam Swifta już ponad pół roku, ale m.in. dzięki Twojemu tematowi zaglądam tu regularnie. -
A o co chodzi z tą śrubką na wirniku ? Nie przyglądałem się nigdy jemu, to jest jakaś blokada czy tam seryjnie jest ?
-
Całe to auto to majstersztyk...
DziękujęJa bym go z garażu nie ruszał, postawiłbym i podziwiał
E tam... ma jeździć! A że ja lubię jeździć ładnymi autami to staram się zrobić tego starannieNie mam Swifta już ponad pół roku, ale m.in. dzięki Twojemu tematowi zaglądam tu
regularnie.
Miło miA o co chodzi z tą śrubką na wirniku ? Nie przyglądałem się nigdy jemu, to jest jakaś
blokada czy tam seryjnie jest ?
Jest seryjnie na osi, ino na zdjęciu jeszcze nie przykręcona.A dziś układ hamulcowy przygotował nam 3 niespodzianki (właściwie 2 przygotowaliśmy sobie sami wcześniej), w związku z czym odpowietrzanie zamiast 30 minut trwało 4,5 godziny. Przez to nie zdążyliśmy skończyć wszystkiego i jutro będę musiał urwać się jakoś z firmy, żeby skończyć zapinki, założyć podszybie, wycieraczki, zewnętrzną linkę systemu gaśniczego, dokręcić koła, jak się uda dopasować i założyć nakładki na progi oraz przykręcić deskę rozdzielczą.
Potem zapchać sprzęta na zbieżność, a potem wycieczka do Opola do K-Sportu na zrobienie wiązki elektrycznej (ale to już na lawecie, bo z pchaniem to by za długo zeszło).Ale postępy są:
jak się 2,5 roku nie stało na ziemi, to trzeba najpierw powąchać...
...a dopiero potem schodzić na tą ziemię
-
Że tak nie ładnie zapytam, ile już ta zabaweczka pochłonęła pieniążków ? Na nowego swifta sport by starczyło?
-
By nie starczyło. Poza tym, nowym swiftem sport nie mógłbym się ścigać w RSMP, chyba, że zbudowałbym z niego rajdówkę, a to kosztowałoby o wiele więcej. Zresztą z szybkich aut cywilnych mam MG ZR 160 i CTR'a, więc mi wystarczy
-
A tak swoją drogą coś z poprzedniej rajdówki się nadało żeby do tej wrzucić?
-
Wałek dolotowy + kółko, kolektor wydechowy, amortyzatory i sprężyny, skrzynia biegów, płyta pod silnik, wahacze tylne do zbieżności, śrubki. Poza tym zostały 3 wahacze, zwrotnice i trochę pomniejszych drobiazgów na zapas.
-
Ze zdjec widze, ze tylnia czesc wydechu masz owinieta bandazem termoizolacyjnym, natomiast pod maska masz tylko aluminiowa blache. Nie wiem, jak srodkowa czesc wydechu.
Z czegos konkretnego to wynika? Przypuszczam, ze tyl to dla bezpieczenstwa baku. Natomiast czy kolektora plus przedniej czesci wydechu nie oplacalo by sie tez owinac termobandazem, dla obnizenia temperatury pod maska? -
Jak popatrzysz na zdjęcie silnika w budowie, które jest kilkanaście postów wcześniej, to zobaczysz, że pod osłoną kolektor jest także zabandażowany. Zabandażowany jest cały układ wydechowy.
-
Składamy, składamy!
Normalnie rozkładówka na ścianę
-
Normalnie rozkładówka na ścianę
Będą ładniejszeA na razie zbieżność:
-
...a dopiero potem
schodzić na tą ziemięNie myślałeś o aerocatch-ach na maskę?
Robisz pochylenie kół z tyłu? -
kół z tyłu?
masz wydruk ze swojego ?
ciekaw jestem jak Teodor bedzie miał ustawiony
-
Nie myślałeś o aerocatch-ach na maskę?
Nie. Są za drogie i za dużo rzeźby z tym, a i tak nie wiadomo czy to się w swifcie pomieści, bo to małe autko i tu się nic nie chce pomieścić. Wszystko na milimetry.
Szczególnie wesołe jest wsadzanie dużego fotela na mocowaniach wg. załącznika J, oczywiście tak, żeby się kierowca pomieścił i miał w miarę wygodnie. Albo wymierzenie biegów i ręcznego, żeby były przy kierownicy, a przy tym, żeby wszystko działało jak trzeba.Robisz pochylenie kół z tyłu?
Regulowane? Nie. Trzeba by rzeźbić. A ja się narzeźbiłem już
Na poważnie, to są oba na lekkim, równym minusie i raczej będzie to w porządku. Jak dojdę do tego, że będzie mi brakować regulacji z tyłu, bo wykorzystam już wszystko na co pozwala opona i dostępne regulacje przodu i tyłu, to zrobię regulację kątów z tyłu. Ale raczej nie dojdę, bo swoje lata mam (jak na rajdowca) i traktuję ściganie się jako odskocznię od codziennych stresów w firmie. Co nie znaczy, że nie będę chciał jeździć szybko!ciekaw jestem jak Teodor bedzie miał ustawiony
Ale co? Fotel? Blisko!To takie wstępne i mocno bazowe ustawienia. Jak auto będzie już samo jeździć i będą docelowe opony, będziemy szukać najszybszych ustawień.
-
Co to za opony, które widać na fotce (na podnośniku)?
-
Firestone FHSZ80 - stare opony, już nie produkowane.
-
Powiem Ci tyle Toydols. Zrobiłeś kawał świetnej roboty, a auto jest tak ładne, że aż szkoda nim startować!
Obiecaj mi, że zanim zaczniesz regularne starty poobijasz je trochę tu i tam, przytrzesz parę razy o jakieś barierki, żeby zlazł trochę lakier i coś urwiesz, bo za ładna ta lala! -
Zanim zacznę startować, to trochę czasu minie, bo z różnych powodów, come back dopiero od Rajdu Dolnośląskiego. Na pewno do tego czasu auto będzie oklejone i na pewno nie będę mu robić żadnej krzywdy. Będzie jeździć po oesach takie piękne jak je zrobiliśmy