Co dziś dłubałem w tico? (2016 i 2017)
-
Hmm... długo wytrzymały?
A te nowe, z Mototechniki, wyglądają solidnie. -
Nie mogę odnaleźć wpisu odnośnie lewej końcówki, ale po jej wyglądzie oceniam, że dawno. Prawa wygląda nieco lepiej, a była wymieniana w czerwcu 2013 wraz z drążkami kierowniczymi - wszystko JC. Przy okazji sprawdziłem datę wymiany tulei wahaczy tylnych - 30.03.2010.
-
Dzisiaj miałem awarię tico na skrzyżowaniu. Auto zgasło po tym, jak usłyszałem wybuch w wyniku strzału w gaźnik. Rozsadziło rurę filtra powietrza. Przełączyłem się na benzynę i dojechałem do celu.
Po powrocie do domu stwierdziłem korozję na jednym z przewodów WN. Środkowy cylinder od jakiegoś czasu musiał nie pracować, sądząc po korozji. Kabel zardzewiały przy kopułce. Kto robi przewody WN ze stali? Sakura. Stal w połączeniu z aluminiową kopułką i wilgocią tworzy korozję. Kopułka wykonana z alu to też porażka. Tymczasowo ulepiłem jeden przewód z kawałkiem starego (metalowy styk), jutro zakupię nowe przewody, świece i kopułkę. Palec mam miedziany, przeczyściłem i wygląda OK.
-
@miechomiecho Ta końcówka wygląda masakrycznie... Można pomyśleć: o, jakiś japoński produkt... A to polska firma Inter-Team, która sprzedaje części (pierun wie, gdzie produkowane) w takim ładnym opakowaniu z chwytliwą nazwą, którą sami wymyślili. I pod tą nazwą sprzedają wiele innych rzeczy:
KLIK.Ja też kiedyś się zdziwiłem po zdjęciu kabli WN - styk przewodu od cewki był zaśniedziały całkiem. No, ale zaśniedziały, a nie przerdzewiały... No i żadnych problemów z silnikiem nie było: KLIK
-
@leo Ten Inter Team to tylko dystrybutor różnych marek. Sakura to jakaś niby marka, ale czort wie co to. W każdym razie kupując przewody/kopułkę warto zwracać uwagę na ich wykonanie. Choć i kolor złoty może być mylący - ile jest miedzi w miedzi tego nie wiemy.
W mojej sytuacji był to środkowy cylinder, więc może poza spadkiem mocy nie odczułem innych dolegliwości - do momentu strzału w dolot. Korozja tworzyła się na pewno od dawna, sądząc po skutkach...
-
@miechomiecho powiedział w Co dziś dłubałem w tico? (2016 i 2017):
@leo Ten Inter Team to tylko dystrybutor różnych marek. Sakura to jakaś niby marka, ale czort wie co to.
Niekoniecznie - przyznają się, że to ich "marka własna" - czyli pewnie kupują badziewie po taniości i brandują, wkładając jedynie w ładne pudełko z "własną marką", a efekty używania... widać na Twojej fotce.
Ja tam będę się trzymał od tej "marki" z daleka. -
A no faktycznie. No to przynajmniej wiadomo, czego nie kupować :) Może zrobimy czarną listę zamienników na forum?
-
@miechomiecho
Przydałaby się taka lista wzorem zasilaczy komputerowych - zbyt dużo tracimy czasu, nerwów i pieniędzy na tandetne zamienniki takich sprzedawców (bo nie są to prawdziwi producenci) jak Sakura, Service Parts czy Kamoka. Zamawiają nie wiadomo gdzie to tanie badziewie w opakowaniach z swoją marką, która ma sugerować japońskie/koreańskie pochodzenie i wysoką jakość. -
Ja miałem problem przez słabą iskrę w wersji extreme, dmuchneło w tłumik końcowy i go rozsadziło
-
@miechomiecho powiedział w Co dziś dłubałem w tico? (2016 i 2017):
A no faktycznie. No to przynajmniej wiadomo, czego nie kupować :) Może zrobimy czarną listę zamienników na forum?
Miecho - dobry pomysł; mówisz i masz. :-)
Proszę, bądź pierwszy w tym wątku i opisz swoją przygodę z tą Sakurą oraz podlinkuj fotkę, OK?Zrobiłem też "białą listę" dla równowagi i... naszych potrzeb. Na pewno się przyda. :-)
A ten wątek zamyka z racji końca roku... można pisać o codziennej dłubaninie w nowym - zapraszam.