Co dziś dłubałem w tico? (2016 i 2017)
-
@ryszard powiedział w Co dziś dłubałem w tico? (2016 i 2017):
OK - nie widziałem nawet, że jest taki preparat.
Jest, ale tylko do specjalnych filtrów. Nie nadaje się do zwykłych papierowych.
-
@Szarik powiedział w Co dziś dłubałem w tico? (2016 i 2017):
@leo Ale czy przypadkiem Miecho nie ma filtra stożkowego? A do niego przeważnie trzeba używać oleju.
Hehe, rzeczywiście - przecież Miecho ma BLOSa i zupełnie inny filtr.
Ale o tym też nie wspomniał. :-) -
@leo powiedział w Co dziś dłubałem w tico? (2016 i 2017):
@ryszard powiedział w Co dziś dłubałem w tico? (2016 i 2017):
Co daje ten olej?
Heh, moim zdaniem o wiele szybciej zapycha filtr...
Specjalny olej jest do filtrów typu mokrego. Miecho, ja bym go nie stosował do naszych filtrów powietrza - podobnie, jak żadnych innych preparatów (oprócz przedmuchiwania sprężonym powietrzem) - one nie znoszą żadnej wilgoci.Gwoli przypomnienia - ja mam filtr stożkowy 😉
-
Dwa pytania:
- Czy olej do sprężarki SP-10 leje się do otworu wysokiego ciśnienia - od strony skraplacza, czy do niskiego od strony parownika? Stary freonowy olej z nowiutkiej sprężarki wyleciał w całości od strony wysokiego - pod dekielkiem są 2 dziurki o odstojnik. Nowy odmierzony menzurką (dokładnie 150ml)nie chce się tam zmieścić. W dodatku oleje są wypychane przy najmniejszym nawet obrocie. Na zdrowy rozsądek leje się do niskiego ciśnienia, ale stary wyleciał inaczej... Może przez to, że sprężarka jest z XX wieku i olej się przesączył jakoś?
- Czy skraplacz klimy i chłodnica mają być ze sobą po prawej i lewej stronie połączone jakąś gąbką?
-
@spinerr powiedział w Co dziś dłubałem w tico? (2016 i 2017):
Dwa pytania:
- Czy olej do sprężarki SP-10 leje się do otworu wysokiego ciśnienia - od strony skraplacza, czy do niskiego od strony parownika? Stary freonowy olej z nowiutkiej sprężarki wyleciał w całości od strony wysokiego - pod dekielkiem są 2 dziurki o odstojnik. Nowy odmierzony menzurką (dokładnie 150ml)nie chce się tam zmieścić. W dodatku oleje są wypychane przy najmniejszym nawet obrocie. Na zdrowy rozsądek leje się do niskiego ciśnienia, ale stary wyleciał inaczej... Może przez to, że sprężarka jest z XX wieku i olej się przesączył jakoś?
- Czy skraplacz klimy i chłodnica mają być ze sobą po prawej i lewej stronie połączone jakąś gąbką?
-
Tego niestety nie wiem/nie pamiętam. Olej w moich sprężarkach wymieniał fachman od klimy. Próbowałeś kręcić kołem pasowym? Może być to konieczne - z włączonym sprzęgłem.
-
Fabryczny skraplacz ma gąbkę po obu stronach. Jednak gąbka nie jest dobrym materiałem - chłodnie i trzyma wodę, co powoduje korozję (zwłaszcza w zimie). Lepszym rozwiązaniem będzie specjalna pianka samoprzylepna - sprzedawana w hurtowniach z branży chłodniczej. Są różne grubości. Nie chłonie ona wody, a ma bardzo dobre właściwości termiczne i izolacyjne. Połączenie skraplacz-chłodnica warto uszczelnić - będzie lepsze wychłodzenie i tak niewielkiej chłodnicy klimy.
-
Re: Co dziś dłubałem w tico? (2016 i 2017)
- Muszę to wiedzieć na 100% zanim włączę sprężarkę, głupio by było ją rozwalić... . Kręcenie kołem, nawet delikatne powoduje natychmiastowy wyrzut baniek powierza które unoszą olej.
- Ok, czyli po bokach ma być uszczelnienie Chłodnica - Skraplacz. Faktycznie wszystko nasiąkające to pomysł fatalny.
-
Re: Co dziś dłubałem w tico? (2016 i 2017)
- Muszę to wiedzieć na 100% zanim włączę sprężarkę, głupio by było ją rozwalić... . Kręcenie kołem, nawet delikatne powoduje natychmiastowy wyrzut baniek powierza które unoszą olej.
Czyli jest pewnie zapowietrzona. Pokręć do momentu aż przestaną bańki lecieć i dolej. Trochę oleju też na pewno wyleci, ale chyba nie masz wyjścia.
-
Do (nowej) sprężarki wlewa się 150ml, ale po około 80, olej już nie wchodził tak łatwo, a ostatnie 20 po prostu się nie mieści. Już w trakcie wlewania kręciłem, kręciłem i nic. Uszczelniłem wylot - ten gdzie wlewam czyli wysokie ciśnienie (od strony skraplacza) i po kilku obrotach robi się takie ciśnienie, że albo nie da się kręcić, albo wypycha uszczelnienie. Co ciekawe od strony wysokiego powietrze jest zawsze wypychane niezależnie od kierunku kręcenia.
Do nówki sprężarki są dodawane oryginalne metalowe korki z gumowym uszczelniaczem więc mam czym uszczelnić.
Ale tak tego nie będę przecież odpalał, gdybym to tylko włączył to będzie fontanna oleju w stronę skraplacza, musi to jakoś spłynąć do środka, albo muszę to wlać od strony S czyli niskiego ciśnienia, innej opcji nie widzę.
Obracanie sprężarką w każdej płaszczyźnie, potrząsanie też nic nie daje.Tak to wygląda:
Ta duża komora jest od strony D czyli wysokiego ciśnienia. Obecnie jest w całości wypełniona olejem - ale starego oleju gdy to odkręciłem nie było w tej komorze, tylko wyleciał z tych otworków na dnie - zresztą zdjęcie jest z czasów kiedy był jeszcze stary olej.
-
W takim razie spróbuj od strony niskiego ciśnienia. Nie masz innego wyjścia :) . Daj znać, czy się udało. Jak nie, to będziemy kombinować dalej.
-
Dobra, w przyszłym tygodniu przeleję i przynajmniej spróbuję czy wejdzie, ale odpalać tego nie będę, muszę mieć 100% pewności. Ew. spróbuję znaleźć jakiegoś klimaciarza :) żeby to potwierdził. Szkoda, że już nie ma ASO Daewoo... Te sprężarki były takie same w Tico, Matizie, Kalosu i pewnie jeszcze wiele innych.
-
Ale jest ASO Chevroleta. Może Matiz II albo Spark miały podobne sprężarki.
-
Po zlaniu starego oleju trzeba przepłukać dokładnie sprężarkę zmywaczem (odtłuścić), osuszyć i dopiero wlać nowy olej. Jak bym to zlecił zakładowi.
-
Wczoraj: serwis klimy: wymiana czynnika, ozon. Przez rok ubyło ok 85g czynnika. Serwis wymienił zaworek wysokiego ciśnienia.
Dzisiaj: Usunąłem wycieki płynu chłodzącego - z jakiegoś powodu ciekły połączenia przy termostacie i na przewodach od nagrzewnicy od strony silnika. Wymieniłem przy okazji płyn na świeży prestone.
Wymieniłem część przewodów paliwowych - gumowych (instalacja lpg), zabrakło na dokończenie - muszę dokupić.
Wyczyściłem EGR.
Przymocowałem reduktor lpg - odpadł od ścianki bocznej, musiałem dać większą śrubę.
Muszę się zabrać za wymianę miski olejowej, cały silnik jest w oleju, nawet skrzynia biegów. -
Wczoraj próbowałem zamontować parownik i wychodzi na to, że trzeba ściągać ten cały ogromny plastik pod przednią szybą, faktycznie tak to się odbywa?
Poza tym łapię się za głowę, że w aucie z klimą nikt nie przewidział montażu filtra pyłkowego - patrząc ile tam jest kurzu i liści to wnioskuję, że w rok zabetonuje mi parownik (a wcześniej pewno zamarznie z powodu osadzającej się kołderki izolacyjnej). Ktoś próbował dodawać? -
Poza tym łapię się za głowę, że w aucie z klimą nikt nie przewidział montażu filtra pyłkowego - patrząc ile tam jest kurzu i liści to wnioskuję, że w rok zabetonuje mi parownik (a wcześniej pewno zamarznie z powodu osadzającej się kołderki izolacyjnej). Ktoś próbował dodawać?
Tak, @pacior kilka dni temu.
https://zlosniki.pl/topic/37315/moje-tico-daewoo-tico-pm/185
https://zlosniki.pl/topic/9343/ciekawe-aukcje-ogłoszenia-związane-z-tico/759 -
Wczoraj próbowałem zamontować parownik i wychodzi na to, że trzeba ściągać ten cały ogromny plastik pod przednią szybą, faktycznie tak to się odbywa?
Poza tym łapię się za głowę, że w aucie z klimą nikt nie przewidział montażu filtra pyłkowego - patrząc ile tam jest kurzu i liści to wnioskuję, że w rok zabetonuje mi parownik (a wcześniej pewno zamarznie z powodu osadzającej się kołderki izolacyjnej). Ktoś próbował dodawać?Z tego, co pamiętam, do montażu parownika trzeba zdemontować przełącznik obiegu zewn./wewn. i wystarczy podwiesić deskę rozdzielczą - nie trzeba jej całkiem demontować.
Jeśli chodzi o filtr kabinowy: w wielu starszych autach z klimą nie było filtra kabinowego. Osobiście montowałem zestaw nowej klimatyzacji w nissanie micra k11 - obudowa parownika w wersji z klimą nie posiada filtra kabinowego - za to obudowa w wersji bez klimy ma filtr kabinowy. Ja przełożyłem parownik do obudowy z filtrem, ale wymagało to niewielkiego przycięcia wkładu filtra - żeby do końca wszedł do obudowy.
Jeśli chodzi o tico - swego czasu miałem dorobioną ramkę na filtr kabinowy - mam ją gdzieś chyba. Zrezygnowałem z filtra z powodu słabej wydajności nawiewu. Zastanawiam się nad tym filtrem od Chmielińskich.
Warto wstawić siatkę w plastiki podszybia, chroni przed większymi liśćmi. Parownik najlepiej co kilka lat umyć, przepłukać. Ale kłopotem może być rozbieranie insstalacji...
-
Jeśli chodzi o tico - swego czasu miałem dorobioną ramkę na filtr kabinowy - mam ją gdzieś chyba. Zrezygnowałem z filtra z powodu słabej wydajności nawiewu.
Ta ramka była nakładana na wejście powietrza "kołnierzu" w podszybiu czy gdzieś dalej?
Myślałem, że w temacie klimy już nic mnie nie zaskoczy, a tu się okazuje, że jednak...
Mam wprawdzie nowy parownik, ale jak się okazuje nie tak łatwo go przykręcić. A mocuje się go w 3 miejscach:
-wystający plastyk do śruby która mocuje skrzynie z wentylatorem nawiewu - nie ma z tym problemu,
-drugi wystający plastyk ten koło odpływu skroplin. Nie pasuje do otworu w karoserii auta który jest trochę obok, ma być tam jakaś przelotka?
-kątowy łącznik przykręcany do skrzyni w wentylatorem i do parownika ...
Ma ktoś w miarę dokładne zdjęcia tych mocowań? Łatwiej mi będzie to dorobić, szczególnie te koło odpływu skroplin. -
Ramka była umiejscowiona na wlocie parownika. Postaram się zrobić parę zdjęć mocowań. Przy temacie klimy warto dodać, że regularna kontrola luzów zaworowych silnika popłaca - autko wyraźnie lepiej się zbiera po poprawnej regulacji.
-
Założyłem dziś drugie nadkole plastik tył, zakonserwowałem już praktycznie wszystkie miejsca jakie mogłem bez rozbierania blach, do wymiany pozostał jeszcze jeden podnośnik szyby, może nawet dziś się nim zajmę.
-
Obiecane zdjęcia mocowań parownika: