Wymiana tulejki kolumny kierowniczej
-
-
Z wymianą nie ma
chyba raczej problemu?Trzeba tylko odpowiednią dobrać.Ja miałem problem z wymianą przy 2 kolumnach. Nie dało się ich rozmontować, bo były zespawane. Bez cięcia by się nie obyło. Tak więc nie wiem, ile rodzajów tych kolumn występowało
-
ja przerabiałem to miesiąc temu, ale wcześniej kupiłem na szrocie samą kolumnę kierowniczą, zregenerowałem i zamieniłem teraz mam dwie
Z rozmontowaniem żadnej nie miałem problemów.
Tylko nie wiem po co rozcinać cokolwiek skoro tulejka jest na samym końcu i nie ma problemu z dostępem do niej ?!?Z tego co wiem występowały 2 rodzaje kolumny kierowniczej.
I Model miał rzeczywiście jedną długą "rurkę" w której montowany był cały mechanizm:II Model miał już tę "rurkę" kolumny przedzielona na 2 części:
-
ja przerabiałem to
miesiąc temu, ale wcześniej kupiłem na szrocie samą kolumnę kierowniczą,
zregenerowałem i zamieniłem teraz mam dwie
Z rozmontowaniem
żadnej nie miałem problemów.Możesz opisać co i jak po kolei?Wymieniałeś tylko tulejkę czy coś jeszcze?
Gdzie kupowałeś tulejkę i za ile?Tylko nie wiem po
co rozcinać cokolwiek skoro tulejka jest na samym końcu i nie ma problemu z dostępem
do niej ?!?Normalnie wypycha się ją czy jest jakoś zblokowana?
Z tego co wiem
występowały 2 rodzaje kolumny kierowniczej.Zapewne chodzi o polską i koreańską kolumnę.
Ta dzielona pewnie jest "polska". -
Co do modelów kolumny to wydaje mi się że bardziej chodzi o rocznik auta, dokładnie nie wiem bo za młody jestem ale coś z ta kolumną było w niektórych krajach.
Wypycha się tą tulejkę, ona ma takie dwa wypustki które wchodzą w otworki banalna sprawa, z wyjęciem miałem problem bo ciężko siedzi ale jak jest uszkodzona to można ja ostro potraktować. Hmm gdzie kupowałem to nie pamiętam chyba na http://www.polparts.com.pl ale nie jestem pewien.
Wziąłem ja przy okazji kupowania innych pierdół bo jednak za przesyłkę kurierem trochę się płaci. na pewno był to oryginał w woreczku z wlepką GM. i wyglądała właśnie jak ta z twojej aukcji. poszukam rano zdjęć z wymiany to wrzucę na forum.Co do innych części hmm, za bardzo nie ma tam co wymieniać łożysko,o-ring, podkładka i seger. Ściągasz segerka i wyciągasz całość z tej metalowej rurki, potem z tej rurki wywalasz tulejkę, wkładasz nową troszkę jakiegoś smaru i składasz z powrotem.
U mnie po wymianie efekt wk...cego stukania znikł od razu po wymianie
I radia zacząłem ciszej słuchać -
Ja mam taką kolumnę kierowniczą (IMO jest to porażka). Jest to część nierozbieralna, jednorazowa:
-
hmmm, a jak ściągniesz ten segar który jest nad łożyskiem to powinien wyjść cały środek bo w końcu on się obraca tak?
Tak wygląda moja:A twoja powinna dać się tak samo rozebrać według mnie cudów nie ma tym bardziej że jest tam wymienna plastikowa tulejka. Na schemacie złożeniowym którego fragment zapodałem na początku twoja kolumna to model I czyli na 100% jest rozbieralna.
-
Ja miałem problem z
wymianą przy 2 kolumnach. Nie dało się ich rozmontować, bo były zespawane. Bez
cięcia by się nie obyło. Tak więc nie wiem, ile rodzajów tych kolumn występowałoZapodałbyś w którym miejscu jest coś zespawane bo nie do końca rozumiem
-
Porównaj swoje zdjęcia z moimi, a zauważysz różnice w budowie tych kolumn. Moja nie daje się rozebrać, już próbowałem kilka razy (nawet z kol. Keszakul). Przy odrobinie wolnego czasu zrobię zdjęcia z prób jej demontażu.
-
Spoko, skoro się nie da, zastanawia mnie tylko dlaczego bo jakoś ją złożyli nie może być na stałe połączona bo przecież wewnętrzna część obraca się w łożyskowaniu u góry tam gdzie montuje się koło kierownicy, a na drugim końcu obraca się w naszej tulejce z początku tematu
Jadę na szrot jutro poszukać kilku elementów to może uda mi się takowa kolumnę wyhaczyć za półdarmo żeby rozwiać moje wątpliwości -
Ja mam taką kolumnę
kierowniczą (IMO jest to porażka). Jest to część nierozbieralna, jednorazowa:
Miecho - to nie jest kolumna kierownicza od Tico.
Przecież ma przegub, więc jest bezpieczna - łamana...
Przepraszam, po zobaczeniu zdjęcia nie mogłem się powstrzymać.
-
Miecho - to nie
jest kolumna kierownicza od Tico.Jest
Przecież ma
przegub, więc jest bezpieczna - łamana...
Przepraszam, po
zobaczeniu zdjęcia nie mogłem się powstrzymać.No jest to ta wersja poprawiona, z przegubem, ale nierozbieralna
-
No jest to ta
wersja poprawiona, z przegubem, ale nierozbieralnaCzyli jedno poprawili, a drugie zepsuli
-
Witam
Również posiada kolumnę kierowniczą starego typu (model I) w której mam wybitą tuleję nr kat. 48381-78B10-00. To jak to jest w końcu z tą tuleją - jest możliwość jej wymiany?
-
Witam, próbowałem kiedyś dorwać ten model żeby sprawdzić czy na pewno kolumna jest nierozbieralna ale ciężko znaleźć
Natomiast dalej się upieram że kolumna jednego jak i drugiego typu jest rozbieralna i tulejkę w obu przypadkach da się wymienić.
Kilka postów wyżej kolega miechomiecho wrzucił fotki, na ostatniej ładnie widać seger który trzeba zdjąć, później wybijasz w prawo patrząc na zdjęcie , może mocno siedzieć w łożysku, które jest pod segerem i podkładką. Następnie wymieniasz starą tulejkę na nową i składasz z powrotem.
Mógłbyś wrzucić jakieś fotki jeśli byś jednak zabrał się za próbę naprawy. -
Kilka postów wyżej są zdjęcia mojej (jak twierdzę) nierozbieralnej kolumny. Nijak nie dało się jej zdemontować, musiałem wymienić na nową.
-
Jaki jest efekt uszkodzonej tulei?
Kiedy te stuki występują? -
Ja mam taką kolumnę kierowniczą (IMO jest to porażka). Jest to część nierozbieralna, jednorazowa:
To jest chyba pierwsza wersja - kolumna, która przy zderzeniu nie składa się, tylko wjeżdża do wnętrza auta?
Ta w kolejnym poście jest już "normalna" - dwuczęściowa, czyli gdyby próbować "zaparkować" klatką piersiową na kierownicy zamontowanej na tej dwuczęściowej - kolumna po prostu się złoży.
-
To jest chyba
pierwsza wersja - kolumna, która przy zderzeniu nie składa się, tylko wjeżdża do
wnętrza auta?
Ta w kolejnym
poście jest już "normalna" - dwuczęściowa, czyli gdyby próbować "zaparkować" klatką
piersiową na kierownicy zamontowanej na tej dwuczęściowej - kolumna po prostu się
złoży.Nie, to nie jest ta wersja. Te wersje występowały w pierwszych egzemplarzach, chyba w wersji PM sprzed 1995r. Ta kolumna jest już w wersji poprawionej, "łamanej" - na jej końcu jest osadzony "krzyżak" - przegub.
-
Jaki jest efekt
uszkodzonej tulei?Luzy przy maglu, można je stwierdzić ruszając końcówkami kierowniczymi przy samej maglownicy.
Kiedy te stuki
występują?Np. podczas jazdy na poprzecznych nierównościach.