Odpala albo nie...
-
śruby z góry wyglądają zdrowo.
Prawdę mówiąc jeszcze nie popatrzałem za dobrze z dołu, pod blokiem się sąsiedzi głupio patrzą
Mam nadzieję że jutro uda mi sie pogrzebać i wyjaśnić sytuację -
Mam nadzieje jutro
zobaczyć jak u mnie wygląda wkład po 129 kkm i 14 latach (1999).
Będe najpierw
próbował podejść od góry, jak sie nie uda to od dołu i wtedy zostanie tylko
rozdziubanie na kawałkiWystarczy odkręcić rurkę powietrza dodatkowego i już będzie coś widać
-
Rurka powietrza dodatkowego ma totalnie skorodowane śruby, i przez nią raczej nie wydłubie zawartości...
Rano auto normalnie odpaliło i pojechało bez problemów.
Po pracy zacząłem próby rozbiórki. Od dołu jedna śruba ładnie ruszyła, niestety łeb drugiej jest zdeformowany i skorodowany. Próby od góry- jedna śruba znów ładnie, z drugiej nasadka spada bo znów łeb zdeformowany, wiec trzeciej na razie nie próbowałem ruszać.
Jutro znów jade do pracy i grzebałem się na parkingu, wiec nie mogłem sobie dziś pozwolić na bardziej brutalne działania typu kątówka; w piątek będę miał dostęp do garażu i wtedy przejdę do działań chwilowo bardziej destrukcyjnych -
To porób jakieś foty tego co odkryjesz
-
a to się rozumie samo przez się
-
Nie wiem, jak wyglądają górne śruby, ale z dolnymi - uważaj... Widziałeś, że są to specjalne śrubki. Ja próbowałbym jednak odkręcić - kilka razy podlać penetratorem, potem nabić mniejszą nasadkę i odkręcać.
-
Tak zamierzam, wspomóc WD 40, nabić nasadkę, biorę tez pod uwagę ryzyko ukręcenia śruby, choć spodziewam się że pójdzie
Kątówka to ostateczność, poza tym kiepskie dojście
Ale dziś nie bardzo mogłem sobie pozwolić na demolkę; w piątek/ sobotę w garażu planuje walkę do końca- mojego lub śrub -
W Twoim faktycznie widać, że - mimo
pozornej całości wkładu kata - kanały są pozapychane, poza tym ta brzydka czarna
barwa... Mój, oglądany od spodu, miał zupełnie inne kolorki - od białego do
jasnobrązowego, poza tym zero niedrożnych kanałów.
Czyli ten mój
jeszcze jest raczej sprawny, nie ma z silnikiem kłopotów...Przypadkowo natknąłem się na fotki mojego kata, zrobione rok temu (od spodu) - ale teraz wygląda identycznie; wrzucę dla porównania:
-
Witam
Zdaje relację
Najpierw podchodziłem do kata od dołu, wg rady Leo.
Wyszło fifty fifty- jedna śruba poszła, drugiej urwał się łeb, wiec i tak, mimo "zdrowego" wyglądu wkładu od dołu musiałem - zdjęcie- odkręcić cała puszkę żeby wyciągnąć urwaną śrubę.Leo, mój chyba ładniejszy w widoku od dołu
Z góry, żeby nie było za dobrze tez jedna śruba stawiła zdecydowany opór, łeb był już na tyle skorodowany że 13 sie ślizgała, próba nabicia nasadki 12 skończyła się pęknięciem takowej , przekonał ja dopiero WD40, i majzel
Z góry wkład też był ładny- auto ma przejechane 130 kkm, rok 1999.Jednak stwierdziłem ze jak już mam wszystko w kawałkach to wyciągnę ten wkład, najwyżej założę go z powrotem przed badaniem technicznym.
Przy wybijaniu wkład pękł, wiec juz go nie założę ;), natomiast składa się chyba z dwóch części, górnej i dolnej.I uszkodzenia były na styku tych dwóch wkładów , choć i tak bardzo nikłe w porównaniu z wkładem Batona. Natomiast po otwarciu, z góry i z dołu nie było widać wewnętrznych uszkodzeń. A, przy wybijaniu poleciało sporo "srebrnego proszku"
Zobaczymy jak się auto będzie sprawowało, na razie zmienił się klang i podniosły obroty
Dzięki wszystkim za pomoc.
Usiłuje załaczyc zdjęcia, ale nie wiem czy mi sie uda... -
No, to z katem masz już pozamiatane.
O przegląd nie trzeba się zbytnio martwić - prawidłowo wyregulowany silnik (na analizatorze spalin) nie sprawia problemów podczas przeglądów - po prostu skład spalin mieści się w dopuszczalnych normach (tak twierdziło kilku kolegów po przymusowym pozbyciu się katalizatora). Trzeba tylko, żeby znający się na Tico mechanik go wyregulował.
Ciekawe, czy to rozwiąże Twój problem.PS. Spróbuj oddać resztki tego katalizatora w odpowiednim punkcie - może jeszcze parę zł dostaniesz.
-
Zebrałem kawałki- też o tym myślę, poszukam punktu
Leo, trafiłeś w sedno- właśnie się zastanawiałem czy po wywaleniu kata da się dobrze wyregulować silnikMam nadzieję że to kat powodował zamieszanie; profilaktycznie kupiłem już kopułkę, palec i kable WN, świece już wcześniej wymieniłem
-
Da się wyregulować. Tylko musi to zrobić ktoś, kto zna specyfikę Tico - byle pierwszemu "regulatorowi" nie oddaje się autka w łapy.
Pamiętam, że Przedborzak kiedyś opchnął resztki kata... ale nie wiem, ile zarobił. -
Kurde tyle lat jeżdżę ticulcem na przeglądy i jeszcze nigdy i nigdzie nikt nie badał mi spalin na analizatorze
-
Różnie bywa...
Wg przepisów - powinno się. Ale pewnie jeśli za autkiem nie stoi ściana dymu, diagnoście się nie chce sięgnąć po rurkę. -
Fakt, przepisy każą badać ale diagnostom sie chce albo nie...
Jeździłem na jedną stacje diagnostyczną różnymi autami i był taki czas że do rocznego wtykali to ustrojstwo
Potem jak im się znudziła zabawa to nawet starych hebli nie sprawdzaliLiczę że jak pojadę w czerwcu na badanie to nie trafie na nadgorliwca
Najpierw muszę znaleźć w okolicy sensowny warsztat...Z nowości- autko odpala bez kata, natomiast dzisiaj w czasie jazdy przerdzewiała do reszty i odpadła rurka dodatkowego powietrza.
Szkoda że nie 150 km wcześniej, zrobiłbym to od razu teraz to będzie w weekend kombinacja aby odkręcić skorodowane totalnie śruby bez ściągania zderzaka... -
Z nowości- autko odpala bez kata,
Czy możesz więc jednoznacznie stwierdzić, że to było przyczyną?
natomiast dzisiaj w czasie jazdy przerdzewiała do reszty i
odpadła rurka dodatkowego powietrza.
Szkoda że nie 150
km wcześniej, zrobiłbym to od razu teraz to będzie w weekend kombinacja aby
odkręcić skorodowane totalnie śruby bez ściągania zderzaka...Teraz już nie będzie potrzebna. Tylko faktycznie będziesz miał problem z pozbyciem się jej.
-
Niestety nie mogę na razie stwierdzić czy to był katalizator "tylko" czy złożenie paru rzeczy. Najgorzej, a czasami w ogóle auto odpalało po weekendzie czyli po dniu- dwóch stania.
Zamierzam za tydzień-dwa podsumować obserwacje.Na razie, pomijając rurkę i jej wpływ to:
-trochę dłużej kręcę rozrusznikiem
-podniosły sie wolne obroty (przypuszczalnie mniejszy opór układu wydechowego)
-autko trochę żwawsze
-inny klang silnika - to o stanie przed urwaniem sie rurki wolnego powietrza bo teraz jest harleyo-traktorRurkę chyba na razie zaślepię, chyba że będę miał czas znaleźć "nową" na szrocie; zresztą najgorsze będzie odkręcenie jej resztki...
-
jak dla mnie rurka do zaślepienia, na szrocie znajdziesz podobną do twojej urwanej
o nowa... hmm... jak zobaczysz cenę to będziesz wiedział o co chodzi
i wątpię że ją odkręcisz, jeśli już się znajdzie jakaś w niezłym stanie
ja swoją zaślepiłem i różnicy w pracy silnika nie zauważyłem. Miałem obawy że wolniej się będzie nagrzewał (bo ciepłe spaliny to zawsze coś) ale z rurką czy bez jest tak samo. -
zresztą najgorsze
będzie odkręcenie jej resztki...Dasz radę, ważne by to robić na nagrzanym kolektorze
-
na łby śrub nie pasuje już nasadka 10, obawiam się że 9ka tez może mieś problem...
W poprzedni weekend resztka śruby/ szpilki od tłumika środkowego "z dołu" wkładu katalizatora nie chciała ruszyć nawet w imadle dopiero grzanie butlami dało radęBaton zobacz że ta nowa napisałem w cudzysłowie literalnie- jak na szrocie wykręcę z innego wiekowego auta cześć to będzie ona "nowa" w moim aucie
Warianty sa takie:
-znajdę na szrocie za grosik rurkę, odkręcę śruby i założę
-nie mam rurki, odkręcam, dorabiam blachę- zaślepkę
-mam rurkę, nie potrafię odkręcić śrub- w dziurę próbuję wkręcić dużą śrubę (M14?16?) a rurkę kładę na półkę