Coś mi tyrka
-
Patrzcie chłopy com znalazł! Jak zmieniałem rozrzad to robiłem zdjecia i zauważyłem że na zdjeciach mam przesunięty wał o jeden ząbek
Wzorowałem się na oznaczeniach mechanika który używał białego mazaka do oznaczeń, myślałem ze było dobrze ustawione wiec nic nie zmieniałem, a o znakach ustawczych tylko słyszałem z opowieści, sprawdziłem w trzeciaku i jest krzywo.
-
A masz foto całego kółka rozrządu bo tam nie widać znaku?
-
A masz foto całego
kółka rozrządu bo tam nie widać znaku?Tutaj jest już z nowym paskiem, ewidentnie dolny wał jest przesunięty :
-
Dobrze, że skontrolowałeś rozrząd, oby po prawidłowym ustawieniu było już dobrze
-
Dobrze, że
skontrolowałeś rozrząd, oby po prawidłowym ustawieniu było już dobrzemam tylko nadzieję, że przez te 20 000km od wymiany nic się nie zepsuło
-
mam tylko nadzieję,
że przez te 20 000km od wymiany nic się nie zepsułowydaje mi się, że jakaś tam tolerancja jest dopuszczalna i nic się nie stanie,
myślę jedynie że wpływa to na kąt przesunięcia zapłonu
niedawno i ja wymieniałem rozrząd, w efekcie czego zapłon musiałem na nowo ustawić
było zimno mokro, może ja źle założyłem pasek albo źle było wcześniej.. niewiem
najważnijesze jednak że auto ma się dobrze -
Rozkreciłem i mam mały dylemat...
Na tej wewnętrznej obudowie gdzie jest znaczek ustawczy jest też biała kreska, na kole górnym są tylko te dwa fabryczne wciecia i teraz tak: jak ustawię aby na jednym kole i na drugim spotykały się znaki, to na górnym wskawuje mi tą białą kreskę, a jak ustawię na znak fabryczny górne koło to mi się trochę mija z dolnym kołem
do którego mam ustawiać, do fabrycznego znacznika czy tak aby oba koła były równo?
-
Ja osobiście ustawiałbym wedle znaków fabrycznych, a nie czyichś kresek. Zawsze trzeba i tak skontrolować, czy jest wszystko OK, obracając wałem za pomocą klucza
-
a napewno patrzysz na prawidłowy znak a nie ten po przeciwnej stronie koła pasowego wałka ?
-
a napewno patrzysz
na prawidłowy znak a nie ten po przeciwnej stronie koła pasowego wałka ?no właśnie chciałem pociągnąć prostą przez oba znaczki u góry żeby się spotkały z tym na dole ale tak się nie dało
ustawiłem na znaczki fabryczne i troszkę się zmieniła charakterystyka pracy, muszę teraz ustawić kąt?
Dalej stuka
-
znaczki fabryczne i troszkę się zmieniła charakterystyka pracy, muszę teraz ustawić
kąt?co najmniej skontrolować, a jeśli różnica w pracy silnika jest znaczna to bankowo, tak było u mnie
-
co najmniej
skontrolować, a jeśli różnica w pracy silnika jest znaczna to bankowo, tak było u
mniejest różnica, troszkeę przymulony jest
Niebieska kreska to mechanika, trójkącik to znak fabryczny, ustawiłem tak jak zielona kreska na rys A. tak powinno byc?
-
ustawiłem tak jak zielona kreska na rys A.
tak powinno byc?Moim zdaniem tak powinieneś mieć ( ja np. tak mam ).
Do porównania fotka ( w prawdzie jest zdjęte dolne koło zębate, ale pomocniczo pociągnąłem krechę na fotce ) -
Moim zdaniem tak
powinieneś mieć ( ja np. tak mam ).
Do porównania fotkaCzyli też masz górny znak ustawczy trochę bardziej w prawo, a nie na samej górze dlatego dwa wcięcia w górnym kole się nie nałożą
Może po ustawieniu zapłony przestanie tyrkać :<
Ale po złożeniu już prawię się ucieszyłem bo na zimnym w ogóle nie stukało, dopiero jak się nagrzał to zaczął
-
hmm.. z tego co mi wiadomo:
objaw : stuki nagrzanego silnika..( narastające ze wzrostem obciążenia )
możliwe przyczyny:- uszkodzona piasta lub koło pasowe
- niewłaściwie zamocowany układ wylotowy
- uszkodzone koło zamachowe
- nadmierny luz panewek głównych lub korbowych
- niewłaściwa jakość paliwa
- niewłaściwe ustawienie rozrządu
- przedmuchy spod kolektora wylotowego
.. może w czymś te małe wskazówki dopomogą ..
-
- uszkodzona piasta
lub koło pasowe
możliwe
- niewłaściwie
zamocowany układ wylotowy
odkręcałem kiedyś kolektor i zmieniałem tłumik środkowy ale co to ma do tego
- uszkodzone koło
zamachowe
to by chyba nie stukało w okolicy głowicy
- nadmierny luz
panewek głównych lub korbowych
możliwe
- niewłaściwa
jakość paliwa
odpada
- niewłaściwe
ustawienie rozrządu
odpada
- przedmuchy spod
kolektora wylotowego
ale wtedy by pyrkały spaliny a mi stuka
jak się tak wsłucham to słychać trochę jakby w miejscu starej pompy paliwa, (może nawet EGR??? - jest zaślepiony) albo się ten dźwięk tak roznosi albo wszystko mam zepsute
- uszkodzona piasta
-
Byłem u mechanika ustawić zapłon, przy okazji się zapytałem o to stukanie i powiedział, że to zawory klepią bo wałek jest wytarty
-
Byłem u mechanika
ustawić zapłon, przy okazji się zapytałem o to stukanie i powiedział, że to zawory
klepią bo wałek jest wytartymoże dobrym pomysłem byłoby skonfrontować to z wypowiedzią innego mechanika, za taką diagnozę raczej pieniędzy nie weźmie..
-
może dobrym
pomysłem byłoby skonfrontować to z wypowiedzią innego mechanika, za taką diagnozę
raczej pieniędzy nie weźmie..no zapytam się
aż się zdziwił że coś takiego się dzieje, mam nabite 200 000 i mówił że spokojne powinienem nim zrobić drugie tyle bez większych napraw i że to może być skutek przestawionego rozrządu
-
no zapytam się
aż się zdziwił że
coś takiego się dzieje, mam nabite 200 000 i mówił że spokojne powinienem nim zrobić
drugie tyle bez większych napraw i że to może być skutek przestawionego rozrząduKiepsko Co planujesz z tym zrobić? Najtaniej byłoby pewnie kupić drugi silnik i przełożyć wałek