Tico na LPG - jak Wam służy?
-
Instalacja musi się "ułożyć", membrany popracować...
Po pierwszym tysiącu pomykaj na ostateczną regulację. Powinno się poprawić.U mnie było inaczej. Przez pierwszy tysiąc spalanie wynosiło 5 l LPG/100 km (benzyny palił podobnie). Po regulacji (po pierwszym tysiącu) wzrosło do 5,5-6 l LPG. I odtąd tak jest zawsze regulowany.
-
Siemka. A ja ostatnio zauważyłem dziwne zachowanie pracy silnika co bylo juz pisane o tym ale nie wiem czy było to rozwiązane. Otóż zmianę w pracy silnika zauważyłem wymieniając tylko filtr powietrza.Przed wymianą Silnik bardzo rowno pracował a po wymianie lekko przebiera. Zmiana do poprawnej pracy następuje gdy przyloze rękę w okolice wlotu powietrza. Niewiem czemu tak się dzieje ale wychodzi na to że stary zasyfiony filtr stawiał jakiś opór. Sprawa się ma na lpg.Zastanawiam się czy da się to wyregulować. Ktos kiedyś tu wspominał o włożeniu jakiejś delikatnej gabki,pianki do wlotu powietrza. Ktos może wie gdzie tkwi problem???
-
a filtr tego samego
producenta? jakiś markowy?
myślę że ponowna
regulacja obrotów przy parowniku załatwi sprawęDokładnie, ponowna regulacja lpg załatwi sprawę Zmieniła się dawka powietrza i stąd te problemy. LPG jest wrażliwe na takie zmiany.
-
Tak tez mysle ale gdzies tu bylo ze to nie rozwiazalo sprawy.
-
Tak tez mysle ale
gdzies tu bylo ze to nie rozwiazalo sprawy.Niektórzy podają też, że mają częściowo przesłonięte kolanko gumowe od wlotu powietrza. U mnie było to zbędne, bo gazownik bez problemu dokonał regulacji. Prawdopodobnie wpływ na to może mieć też średnica mixera, który jak wiemy może się u każdego nieco różnić.
-
Sprawa załatwiona. Zrobiłem to sam. Nie znacznie skrecilem regulator na reduktorze i obroty wróciły do normy.