Cieknąca pompa wody?
-
Rozrząd kiedy robiony?Ile masz na blacie?
Miałem podobny przypadek u siebie w okolicy 175kkm.
Pompa zaczęła cieknąć spod obudowy.Uszczelka puściła i trzeba było wymienić pompę i zarazem uszczelkę(przy składaniu posmarowałem lekko silikonem) -
Rozrząd kiedy
robiony?Przy 130kkm
Ile masz na blacie?
179 z haczykiem
Miałem podobny
przypadek u siebie w okolicy 175kkm.Widzę, że ten typ tak ma
Pompa zaczęła
cieknąć spod obudowy.Uszczelka puściła i trzeba było wymienić pompę i zarazem
uszczelkę(przy składaniu posmarowałem lekko silikonem)i mam kilka pytań, czy mogę jeszcze trochę na tym pojeździć bo do wymiany paska mam ok 10 000, a teraz patrzyłem na pasek i jest w bardzo dobrym stanie, tak samo nie widziałem śladów płyny na pasku.
Żeby ściągnąć tą obudowę to muszę odkręcić to koło paska klinowego? -
Przy 130kkm
Ile masz na blacie?
179 z haczykiem
Widzę, że ten typ
tak maTo trzeba robić rozrząd
i mam kilka pytań,
czy mogę jeszcze trochę na tym pojeździć bo do wymiany paska mam ok 10 000, a teraz
patrzyłem na pasek i jest w bardzo dobrym stanie, tak samo nie widziałem śladów
płyny na pasku.Mocno ci cieknie?U mnie na odpalonym trochę kapało i stwierdziłem że to już czas na wymianę rozrządu.
Jeśli cieknie mocno to szkoda ryzykować przegrzaniem silnika.
Dolewać można płynu(tylko na zimnym silniku!) i jeździć na własne ryzykoŻeby ściągnąć tą
obudowę to muszę odkręcić to koło paska klinowego?z 6-8 nakrętek,rurkę powietrza dodatkowego,pasek i dolne koło
-
Mocno ci cieknie?
Powiedzmy, że bardziej niż kiedyś. Jeszcze zobaczę na postoju czy widać coś.
-
Widzę, że ten typ tak ma
No, nie straszcie... U mnie też zaraz 175 wybije. Ale nowa pompa leży już od roku w garażu. Ciekawe, czy stara wytrzyma do 180 (trzecia wymiana rozrządu).
Bo taki miałem plan - trzeci rozrząd i profilaktycznie nowa pompa. Chociaż nie wiem, czy nie pozostawić starej do rozsypki... -
Właśnie sobie przypomniałem, ze jak w lutym zmieniałem olej i miałem 174kkm to był taki lekki nalot z płynu ale olałem to... Już któryś raz Tico dużo wcześniej mi mówi że coś jest nie tak, żeby tylko nie padło daleko od domu
-
Ja rzadko oglądam silnik pod kątem wycieków. Jeśli na podłodze w garażu nic nie zostaje, to się nie interesuję... Chociaż niedawno spoglądałem na okolice pompy (macałem pasek alternatora) i niczego niepokojącego nie widziałem. Przebieg 174.600.
-
Ja rzadko oglądam
silnik pod kątem wycieków. Jeśli na podłodze w garażu nic nie zostaje, to się nie
interesuję... Chociaż niedawno spoglądałem na okolice pompy (macałem pasek
alternatora) i niczego niepokojącego nie widziałem. Przebieg 174.600.Może już wymieniałeś pompę, ja a właściwie poprzedni właściciel, brat, chyba jej nie wymieniał przy 130kkm
-
Ja mam przebieg 207kkm i jedynie cieknie mi troszkę olej spod miski...uszczelka czeka na wymianę
Rozrząd według poprzedniego właściciela wymieniany był przy 179kkm wiec jak na razie ja mam spokój na jakiś czas : )
Kiedyś sprawdzałem stan paska rozrządu to wyglądał jak nowy. -
Ja mam przebieg
207kkm i jedynie cieknie mi troszkę olej spod miski...uszczelka czeka na wymianęCzy miska aby na pewno ma uszczelkę??
Rozrząd według
poprzedniego właściciela wymieniany był przy 179kkm wiec jak na razie ja mam spokój
na jakiś czas : )Jeśli sprzedawca to nie nasz zaufany człowiek, w większości przypadków należy wymienić wszystkie paski i płyny - profilaktycznie
-
Czy miska aby na
pewno ma uszczelkę??Nie ma tam uszczelki,a jedynie silikon
Jeśli sprzedawca to
nie nasz zaufany człowiek, w większości przypadków należy wymienić wszystkie paski i
płyny - profilaktycznieCo kto lubi
-
Witam, Panowie,
zauważyłem, że mi powoli ubywa płynu chłodniczego więc wziąłem się za obdukcję i to
co zobaczyłem przeraziło mnieWymień jak najszybciej pompę płynu chłodzącego z uszczelką.
Jazda z tym, co teraz to duże ryzyko.
Wymiana jest prosta i najlepiej połączyć z wymianą rolki i paska rozrządu.
Cała operacja trwa max. 2 godziny -
Powiedzcie mi co mam kupić:
Pasek
Pompę
uszczelkę
sprężynę napinaczacoś jeszcze? co to jest ta rolka albo która to? przy wymianie pompy trzeba wylać płyn chłodniczy? mogę napotkać jakieś problemy?
-
Nie ma tam
uszczelki,a jedynie silikon
Tak właśnie jest silikon...biały... Uszczeleczke kupiłem w Arpolu za gorsze. W przyszłą sobotę będę miał wolny czas od pracy więc wezmę się za wymianę silikonu na uszczelkę.Może macie jakieś porady..jak szybko i sprawnie wymienić uszczelkę i na co mam uważać?
-
Tak właśnie jest
silikon...biały... Uszczeleczke kupiłem w Arpolu za gorsze. W przyszłą sobotę będę
miał wolny czas od pracy więc wezmę się za wymianę silikonu na uszczelkę.
Może macie jakieś
porady..jak szybko i sprawnie wymienić uszczelkę i na co mam uważać?Nie polecam stosowania uszczelek - są 2 ich rodzaje - gumowa i korkowa. Nie uważam, że chińska guma wytrzyma zbyt wiele A fabrycznie stosowano uszczelniacz (albo silikon).
Przy wymianie swojej miski olejowej, użyłem silikonu do wysokich temperatur - ponad pół roku jeżdżenia i wycieków brak.
-
Powiedzmy, że
bardziej niż kiedyś. Jeszcze zobaczę na postoju czy widać coś.Trzeba to robić jak najszybciej - lato idzie, szkoda stać na poboczu gdzieś w trasie. jak pompa całkiem puści, to żadne dolewanie nie pomoże...
A te brakujące 10 kkm przebiegu to w ile zrobisz? Pewnie z pół roku
-
Powiedzcie mi co
mam kupić:
Pasek
Pompę
uszczelkę
sprężynę napinacza
coś jeszcze? co to
jest ta rolka albo która to? przy wymianie pompy trzeba wylać płyn chłodniczy? mogę
napotkać jakieś problemy?Pasek, pompa (uszczelka jest w komplecie z pompą) i rolka napinacza
-
Pasek, pompa
(uszczelka jest w komplecie z pompą) i rolka napinaczaCo to jest rolka napinacza?
Chyba Ci chodzi o napinacz -
Trzeba to robić jak
najszybciej - lato idzie, szkoda stać na poboczu gdzieś w trasie. jak pompa całkiem
puści, to żadne dolewanie nie pomoże...W poniedziałek kupie i wymienię wszystko
A te brakujące 10
kkm przebiegu to w ile zrobisz? Pewnie z pół rokuNo teraz to pewnie trochę mniej niż pół roku, bo dużo jeżdżę, ale nie będę czekał, dowiedziałem się że pompa nie była jeszcze nigdy wymieniana, wiec nie ma co ryzykować
-
Może już
wymieniałeś pompę, ja a właściwie poprzedni właściciel, brat, chyba jej nie
wymieniał przy 130kkmNie, nie wymieniałem nigdy. Od 15 lat ciągle "fabryka".